Stephanie Aston mirė rugsėjo 1 dieną, pranešė labdaros organizacija, kurios viena iš įkūrėjų buvo ši moteris – taip ji siekė didinti sąmoningumą apie savo retą ligą, Ehlerso-Danloso sindromą, rašoma „Insider“.

S. Aston viešai kovojo su Oklando sveikatos priežiūros institucijomis, kurias kaltino neteisingai diagnozavus jos ligą kaip psichikos sveikatos problemą.

Gydytojas diagnozavo jai „apsimestinį sutrikimą“, kaip nurodyta skunde, kurį ji pateikė Naujosios Zelandijos priežiūros institucijai. Apsimestinis sutrikimas – tai rimta psichikos sveikatos būklė, kai paciento įsitikinimas, kad jis serga, sukelia fizinius simptomus.

Laikraščio „The New Zealand Herald“ duomenimis, trys specialistai jai diagnozavo Ehlerio-Danloso sindromą – paveldimų sutrikimų grupę, dėl kurių susilpnėja jungiamasis audinys, atsakingas už kraujagyslių, kaulų, odos ir kitų organų palaikymą.

Laikraštis „The New Zealand Herald“ pranešė, kad S. Aston mirė dėl šios būklės.

2016 m. S. Aston skunde Naujosios Zelandijos sveikatos ir negalios komisijai teigiama, kad, jos manymu, diagnozuotas apsimestinis sutrikimas turėjo neigiamą poveikį jos priežiūrai ir gydymui. Apie skundą ir jo rezultatus tuo metu pranešė laikraštis „The New Zealand Herald“.

„Jaučiuosi taip, tarsi iš manęs būtų atimtas orumas ir rimtai pažeistos mano teisės“, – sakė ji.

Gydytojas, atsakydamas į skundą, laikėsi savo diagnozės.

Jis nurodė, kad tokie sveikatos priežiūros darbuotojai kaip S. Aston yra labiau linkę į apsimestinius sutrikimus, ir teigė, kad jos atvejis neatrodo panašus į Ehlerso-Danloso sindromą.

S. Aston užginčijo gydytojo pasakojimą, sakydama, kad jis padarė per mažai, jog įvertinų jos būklę.

Institucija, sprendžianti Aston skundą, nepateikė sprendimo, ar ji, ar gydytojas buvo teisus, ir padarė išvadą, kad tai nėra jos kompetencijos sritis.

Kita Ehlerso-Danloso sindromų Naujojoje Zelandijoje organizacijos įkūrėja savo padėkoje S. Aston apibūdino kaip šviesą daugeliui bendruomenės narių. Ir pridūrė: „Net iki pat gyvenimo pabaigos ji noriai padėdavo visiems ir ištiesdavo pagalbos ranką. Mums tavęs labai trūks.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją