Beveik pusė melanomos – pavojingiausio odos vėžio – atvejų žmonės nepastebi, nors ir stebi, ar neatsirado vėžinių apgamų, nes neretai pavojingų apgamų atsiranda ant galvos, informuoja dailymail.co.uk.

JAV valstijoje pripažinta, kad kirpėjai gali padėti žmonėms pastebėti melanomą, taigi jiems vedami mokymai.

Jei kirpėjų mokymai pastebėti melanomą duos rezultatų, ateityje jie gali tapti vis paklausesni ir išgelbėti gyvybę daugeliui žmonių, ypač tokiose bendruomenėse, kur sveikatos priežiūra nėra aukšto lygio ir kur melanomos atvejai dažni.

JAV Kolorado universiteto ir Pietų Kalifornijos universiteto tyrėjai sukūrė edukacinį filmą, kuriame kirpėjams aiškinama, kaip identifikuoti savo klientams melanomą.

Daugiau nei 70 proc. mokymuose dalyvavusių kirpėjų po jų atpažino netipinius apgamus. Tyrėjų teigimu, šis metodas teikia vilčių efektyviau diagnozuoti odos vėžį.

Kirpėjai vis dažniau laikomi vertingais pagalbininkais, rūpinantis žmonių sveikata – jie gali pastebėti ir smurto šeimoje požymius (Ilinojaus valstijoje vienas iš reikalavimų stilistams – išmokti identifikuoti minėtus požymius).

Melanoma – gana reta odos vėžio forma, tačiau ypač pavojinga. Melanomos požymis – neįprastos formos apgamai.

Amerikos odos priežiūros organizacijos duomenimis, 2017 m. nuo melanomos mirė 9 730 amerikiečių. Amerikos vėžio tyrimų asociacijos ir Ligų kontrolės ir prevencijos centrų tyrėjų nuomone, reikia skirti daugiau dėmesio prevencijai, norint sustabdyti vėžio plitimą.

Deginimasis didina vėžio apgamų atsiradimo riziką, ypač šviesios odos žmonėms, kuriems melanomos rizika ir taip didesnė.

Odos vėžio riziką mažina apsauginiai saulės kremai, tačiau galvos oda po plaukai dažniausiai yra neapsaugota – ją sunkiausia ir apsaugoti, ir joje sudėtingiausia diagnozuoti melanomą.

Būtent todėl čia gali būti labai svarbi kirpėjų pagalbą, rašoma naujame tyrime. Tyrėjai apklausė 108 stilistus 45-iuose salonuose, ar jiems buvo naudingi mokymai, kaip atpažinti odos vėžį. Tyrėjai padarė išvadą, kad kirpėjams dar yra kur tobulėti.

Kolorado universiteto mokslininkės Neda Black ir Gillian O‘Reilly sukūrė 5 min. trukmės filmą, kuriame kirpėjai mokomi, kaip pagal penkis kriterijus identifikuoti vėžinius apgamus: pagal asimetriją, kraštelius, spalvą, diametrą ir apgamų pokyčius.

Prie žiūrėdami edukacinį filmą kirpėjai 59 proc. atvejų teisingai identifikavo vėžinius apgamus, o po filmo – 71 proc. atvejų.

Kaip rašoma leidinyje „JAMA Dermatology“ išspausdintame tyrime, po mokymų kirpėjų pasitikėjimas savo žiniomis dvigubai padidėjo.

Kirpėjų darbas unikalus tuo, kad jie gali stebėti savo klientų sveikatą (ir ne tik fizinę).

Vis plačiau pripažįstama, kad ir kosmetologai turi galimybių stebėti savo klientų sveikata, nes jie ateina reguliariai, dažniausiai eina pas tą patį kosmetologą daug metų.

Dėl fizinio komforto ir pokalbių tarp stilisto ir kliento neretai užsimezga pasitikėjimas, atvirumas, ko gali stigti gydytojo ir paciento bendravime.

2016 m. Ilinojaus valstijoje buvo priimtas įstatymas, pagal kurį kirpėjai turi stebėti, ar klientai nepatiria smurto namuose. Įstatymas priimtas, preziumuojant, kad klientai dažnai jaučiasi gana saugūs ir atvirai bendrauja su savo stilistais.

Tyrimo autorių nuomone, trumpo kirpėjų edukacinio vaizdo klipo sėkmė teikia vilčių, kad ateityje bus organizuoti platesnio pobūdžio mokymai.

Tyrimas parodė, kad skurdžiau gyvenantys žmonės ir mažumos mažiau linkę reguliariai tikrintis sveikatą, todėl medikai neturi galimybės pastebėti melanomos ar smurto namuose požymius.

2016 m. atlikto tyrimo duomenimis, melanoma labiausiai būdinga baltosios rasės žmonėms, bet juodaodžiams ji dažniau būna mirtina.

Tinkamai išmokyti kirpėjai gali padėti anksti diagnozuoti melanomą, ypač tiems žmonėms, kurie dėl finansinės padėties ar kitokių priežasčių rečiau tikrinasi sveikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)