„Svarbiausia, kad neturiu, ko prarasti, galiu laimėti tiek dėl savęs, tiek dėl kitų žmonių. Nelabai žinau, kaip vyksta tyrimai, bet manau, kad tai tikrai gali padėti“, – sakė pacientas Todas Pieperis.

Todas jau pasiskiepijo pirmąja vakcina nuo vėžio. Tačiau tai nėra tradicinė vakcina, kuri apsaugotų nuo ligos. Ši injekcija mažina auglius ir neleidžia vėžiui išplisti labiau. Todėl, nepaisant vėžio išplitimo, Todas tikisi gyventi kuo ilgiau, ir kad kitais metais galėtų pamatyti, kaip dukra baigs mokslus.

„Po metų mano dukra baigs slaugos mokyklą, todėl būtų puiku tai pamatyti“, – sakė Todas.

Todas Pieperis

Dešimtmečius naudojamos vakcinos prieš hepatitą B apsaugo nuo kepenų vėžio, o nuo 2006 metais vakcinos nuo žmogaus papilomos viruso apsaugo nuo gimdos kaklelio vėžio. Todėl gali būti, kad ateityje tokių vakcinų daugės.

Vieno iš eksperimentinio gydymo taikiniai – krūties ir plaučių vėžys. O šiemet pranešta apie laimėjimus odos ir kasos vėžio srityje. Gydytojai įsitikinę, kad artėja vakcinų dešimtmetis.

„Esu visiškai įsitikinusi, kad per artimiausius 5–8 metus bus patvirtinta daugiau nei viena vakcina nuo vėžio, kuri bus naudojama ligos atsinaujinimo prevencijos srityje“, – sakė UW Medicinos universiteto vėžio vakcinų instituto mokslininkė Nora Disis.

Nora Disis

Vakcinos nuo vėžio, kaip ir kiti imunoterapijos būdai, skatina pačią imuninę sistemą surasti ir sunaikinti vėžio ląsteles. Beje, ankstyvieji vakcinų nuo vėžio tyrimai žlugo, nes vėžys pergudravo ir įveikė silpną pacientų imuninę sistemą.

Tačiau mokslininkai sako, kad nesėkmės juos taip pat daug ko išmokė.

„Camelia“ vaistinėje

„Injekcijos nėra susijusios su jokiais šalutiniais poveikiais, tai nėra chemoterapija. Pacientai jas gerai toleruoja, galite gauti trumpą kursą, o poveikis išlieka visą gyvenimą“, – sakė Nora Disis.

Bandymai atliekami su ankstyvuoju ir jau pažengusiu krūties, plaučių bei kiaušidžių vėžiu. Dalies rezultatų mokslininkai tikisi jau kitais metais.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: