Prof. Timas Spectorius, Londono karališkojo koledžo genetinis epidemiologas, tviteryje paskelbė nuotrauką, kurioje įamžintas nežinomo asmens liežuvis, padengtas neįprastais baltais lopais. Tokį liežuvį profesorius pavadino „COVID liežuviu“, praneša iflscience.com.

Kaip pastebėjo genetinis epidemiologas, „COVID liežuvis“ nėra nurodytas nė viename Anglijos visuomenės sveikatos agentūros parengtame oficialiame COVID-19 simptomų sąraše. Burnos simptomų nėra ir tarp Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ligų kontrolės ir prevencijos centrų ar Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) išvardytų pagrindinių simptomų. Visgi prof. T. Spectorius mano, kad „COVID liežuvis“ gali būti esminis požymis, jog užsikėtėte šia infekcija ir turite likti namuose bei izoliuotis.

„Vienam iš penkių COVID-19 susirgusių žmonių vis dar pasireiškia retesnių simptomų, kurie nepatenka į oficialų Anglijos visuomenės sveikatos agentūros sąrašą, pavyzdžiui, odos bėrimas, – trečiadienį, sausio 13 d., tviteryje rašė profesorius. – Pastebiu didėjantį „COVID liežuvio“ ir keistų burnos žaizdelių atvejų skaičių. Jeigu jums pasireiškė neįprastas simptomas ar net jei tik skauda galvą, likite namuose!“


Prof. T. Spectoriui priklausanti įmonė sukūrė programėlę „ZOE COVID Symptom Study“, leidžiančią COVID-19 susirgusiems žmonėms pranešti apie bet kokius pastebėtus simptomus. Kadangi šią programėlę naudoja daugiau nei 4,5 mln. gyventojų visame pasaulyje, ji yra vieno didžiausių tebevykstančių COVID-19 tyrimų dalis. Tikimasi, kad „ZOE COVID Symptom Study“ padės mokslininkams geriau suprasti koronaviruso sukeliamų simptomų įvairovę.

Tai nėra pirmas kartas, kai koronaviruso sukeliama infekcija siejama su liežuvio ir burnos simptomais. 2020 m. birželio mėnesį žurnale „Evidence-Based Dentistry“ išspausdintame tyrime aprašyti trys COVID-19 pacientai, kurių burnoje atsirado žaizdelių, tikriausiai sukeltų infekcijos.

Atlikdami kitą tyrimą, paskelbtą žurnale „JAMA Dermatology“, mokslininkai Ispanijoje ištyrė 21 COVID-19 pacientą, turėjusį odos bėrimų, ir nustatė šešis asmenis, arba 29 proc., kuriems buvo išberta ir burna (mažyčiais raudonais taškeliais). Daugeliu analizuotų atvejų burnos simptomų, regis, nesukėlė jokie tiriamųjų vartoti vaistai, todėl mokslininkai padarė išvadą, jog tai buvo COVID-19 infekcijos simptomas.

Kitų studijų išvadose taip pat teigiama, kad COVID-19 sukeliantis virusas SŪRS-CoV-2 geba tiesiogiai užkrėsti burną. Dar nerecenzuotame moksliniame darbe aiškinama, jog tyrėjai aptiko SŪRS-CoV-2 viruso pėdsakų COVID-19 užsikrėtusių žmonių seilių liaukose ir burnos gleivinėje.

Gauta nepatvirtintų pranešimų apie dantų netekusius COVID-19 pacientus, tačiau portalo „IFLScience“ atstovų kalbintas odontologas skeptiškai sureagavo į informaciją, kad dantys iškrito dėl koronaviruso infekcijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)