Jos ar vaisiaus gyvybė. O pavojus gali grėsti netgi abiem. Tuomet tenka apsispręsti. „Bet kokį sprendimą mes gerbiame ir pagal tai mes organizuojame priežiūrą, bet ne viskas mūsų valioje“, – sako Lietuvos akušerių ir ginekologų draugijos prezidentė prof. D. Ramašauskaitė.

Neseniai 15min.lt pranešė apie tai, kaip jauna moteris dėl vėžio mirė vos pagimdžiusi. Gydytojos pasiteiravome, ar tokie atvejai, kai nėštumo metu moters gyvybei gali grėsti pavojus, yra dažni ir kokie jie būna.

Rizika gyvybei nėštumo arba gimdymo metu

Gydytoja akušerė-ginekologė prof. D. Ramašauskaitė sako, kad tokių atvejų, kai dėl moters sveikatos tenka nutraukti nėštumą, pasitaiko, tačiau tokie atvejai reti.

Visgi, net ir tokios situacijos yra labai skirtingos ir sprendimai, ką daryti, gali būti labai įvairūs.

Mediciniškai visa tai reguliuoja senas sveikatos apsaugos ministro įsakymas. Jame surašytos moters arba vaisiaus ligos, dėl kurių galėtų būti nutraukiamas nėštumas, ilgesnis negu 12 savaičių, ir ne ilgesnis nei 22 savaitės. Iki 12 nėštumo savaitės moteris nėštumą gali nutraukti ir savo noru.

Gydytoja prof. D. Ramašauskaitė neslepia, kad dėl kai kurių ligų nėštumo metu moteriai gali kilti pavojus sveikatai ar net gyvybei.

„Visada, kai mes tokiais atvejais konsultuojame moteris, turime pasakyti, kokia yra rizika. Dažniausiai, kai Santaros klinikose siūlome nutraukti nėštumą, dažniausiai tos indikacijos yra susijusios su širdies kraujagyslių sistemos ligomis, – sako VUL Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro vadovė prof. D. Ramašauskaitė.

Diana Ramašauskaitė

– Tarkime, įgimta širdies yda, dėl jos išsivysčiusi plautinė hipertenzija. Tai yra pačios rizikingiausios, 4 rizikos grupės, pacientės. Tikimybė, kad ji mirs nėštumo metu ar iškart po gimdymo, siekia daugiau nei 50 proc. net ir išsivysčiusiose šalyse. Mes moteriai pasakome, kad yra tokia tikimybė, bet ji pati apsisprendžia, ar vis dėl to ji rizikuoja ir bando tą vaisių nešioti, ar nėštumą ji nutraukia.“

Gydytoja sako, kad tam tikros ydos yra nekoreguojamos. Jei moters adaptacinės galimybės nėštumo metu leidžia viršyti jos pajėgumus, tikėtina, kad ji gali susitvarkyti su susiklosčiusia situacija.

„Dažniausiai nėštumą vis tiek reikia anksčiau laiko baigti, vaisius gimsta neišnešiotas. Vis dėlto šiais laikais tokių naujagimių galimybės išgyventi yra didelės. Virš 28 savaičių gimę naujagimiai praktiškai visi išgyvena, tik kai kurie turi sveikatos problemų“, – sako prof. D. Ramašauskaitė.

Gydytoja sako, kad į tokius pokalbius, kai gali tekti priimti svarbų sprendimą, moteris kviečia ne vienas – svarbu turėti žmogaus, su kuriuo laukiamasi vaiko, palaikymą.

Nėščiajai operavo krūtį

Kalbant apie piktybinius navikus, labai priklauso, ar moteris jau sirgdama pastoja, ar ta liga buvo remisijoje, ar ji kaip tik buvo paūmėjusi, ar tą ligą moteriai diagnozuojame pradėjus nėštumą, akcentuoja profesorė.

„Turėjome tokią situaciją, kai nėštumo metu buvo nustatytas krūties vėžys, bet nėštumo metu buvo atlikta krūties operacija. Kai gimdyti jau buvo saugu ir moteris pagimdė, jai buvo atlikta chemoterapija, spindulinė terapija ir kt.“, – pasakojo gydytoja akušerė-ginekologė prof. D. Ramašauskaitė.

Profesorė sako, kad į kiekvieną panašią situaciją gydytojų bus žiūrima individualiai, bus įsigilinama į ligą ir jos stadiją, priemones, kurios galėtų būti pasirinktos.

„Įsigilinama, ką reikėtų daryti, jeigu moteris būtų ne nėščia, koks gydymas jai turėtų būti skiriamas, kokie tyrimo metodai, – tokiais atvejais gydymo planą ir metodus organizuoja ne tik akušeris-ginekologas, bet ir kiti specialistai. – Susirenkame, apsvarstome, supažindiname šeimą su tuo sprendimu, kaip mums atrodytų tinkamiausia, bet, aišku, jų valia pasirinkti.“

Nėštumas gali paskatinti ligas

Gydytoja akušerė-ginekologė prof. D. Ramašauskaitė sako, kad nėštumas gali paskatinti kai kurias, nebūtinai sunkiai pagydomas, ligas.

„Nėštumo metu moters organizmui tenka ženkliai didesnis krūvis. Keičiasi visos organų sistemos. Tarkime, dėl širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, didėja cirkuliuojančio kraujo tūris, dėl to širdžiai tenka papildoma apkrova, – sako profesorė.

– Keičiasi moters imuninė sistemos būklė, todėl tai įtakos gali turėti ir navikinėms ligoms.“

Kad nėštumo metu neužkluptų ligos, moteriai dar planuojant atžalą, reikėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją profilaktiniams tyrimams. Taip pat reikėtų apsilankyti pas ginekologą, ypač, jei seniai imtas gimdos kaklelio citologinis tepinėlis. Ne tik nėštumo metu reikėtų laikytis sveikos gyvensenos principų, maitintis pilnavertiškai, pakankamai judėti.

„Taip pat visoms nėščiosioms yra rekomenduojama skiepytis nuo gripo iki sezono pradžios. Kažkada vyravo nuomonė, kad nesaugu pirmą nėštumo trečdalį skiepytis, tačiau yra pakankamai duomenų, kad gripo vakcina yra saugi visais nėštumo trečdaliais, todėl bet kuriuo metu moteris galėtų skiepytis. Bet, žinoma, skiepytis reikėtų iki gripo sezono, – pataria gydytoja.

– Žmogus ir pats turėtų savimi pasirūpinti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)