– Gydytoja, dėl kokių priežasčių atsiranda pilvo skausmai? Kokie dar simptomai juos lydi?

– Pilvo skausmą gali sukelti labai daug skirtingų priežasčių.

Pagal skausmo lokalizaciją galima įtarti, kokie organai gali būti pažeisti ir dėl kokios priežasties atsiranda pilvo skausmas.

Epigastriumo (viršutinės vidurinės pilvo srites) skausmą gali sukelti: skrandžio, dvylikapirštės žarnos, kasos ligos (vaikams labai reta).

Dešinės viršutinės pilvo dalies – tulžies pūslės akmenligė, tulžies pūslės uždegimas, virusinis hepatitas, pleuritas ir kt.

Kairės viršutinės pilvo dalies: blužnies pažeidimas, kasos pažeidimas ir kt.

Bambos sritis: žarnų nepraeinamumas, įstrigusi išvarža.

Dešinės apatinės pilvo dalies – apendicitas, šlapimtakio akmuo, šlapimo susilaikymas, kirkšnies išvarža, kiaušidžių ligos ir kt.

Apendicitas

Kairės apatinės pilvo dalies: kiaušidžių ligos, šlapimtakio akmuo kairėje, kiršknies išvarža, dirgliosios žarnos sindromas ir kt.

Skausmus visame pilvo plote gali sukelti žarnų nepraeinamumas, pilvaplėvės uždegimas, virusinės ar bakterinės kilmės vėmimai ir viduriavimai ir kt. Skausmą taip gali sukelti ir antibiotikai ar kosulį veikiantys vaistai, kvėpavimo takų infekcija. Skausmą gali lydėti pykinimas,vėmimas, išmatų ir dujų susilaikymas, kraujavimas, gelta, karščiavimas, silpnumas, vangumas ir kt.

– Kokie būna pilvo skausmai?

– Pilvo skausmas skirstomas į ūminį ir lėtinį.

Ūminis pilvo skausmas – tai staiga atsiradęs negalavimas, kuriam atsiradus būtina skubi diagnostika ir gydymas.

Lėtinis skausmas diagnozuojamas, kai jis vargina protarpiais (kasdien ar keletą kartų per savaitę) ilgiau nei 3 mėn. Taip pat gali būti nuolatinis arba priepuolinis, maudžiantis arba kolika (diegliai). Skausmas gali būti juntamas viename taške arba visame pilvo plote, skausmas gali plisti.

– Koks pilvo skausmas gali būti pavojingas, kada kreiptis į gydytoją?

– Reikėtų kreiptis į gydytojus, kai pirmasis simptomas – staiga atsiradęs stiprus pilvo skausmas, kurį gali lydėti vėmimas, pilvo sienos raumenų įsitempimas, karščiavimas, šlapinimosi, tuštinimosi sutrikimai ir kt. simptomai.

– Ar gali pilvą skaudėti dėl emocinių priežasčių?

– Taip, tačiau pirmiausia reikėtų įsitikinti, kad nėra kitos organinės ligos, kuri galėtų sukelti pilvo skausmus. Reikėtų atkreipti dėmesį į mitybos įpročius, poilsio-darbo režimą, asmenybės bruožus, patirtą stresą, jų gausą ir poveikį, profesinius ir asmeninius santykius.

– Kaip galima malšinti pilvo skausmą?

– Pilvo skausmo gydymas priklauso nuo jį sukėlusios priežasties. Skausmo malšinimui galima skirti spazmolitinių vaistų. Jie ne tik atpalaiduoja lygiuosius raumenis, bet ir padidina jutimų slenkstį.

Esant infekcinės kilmės pilvo skausmui, gali prireikti antibiotikų.

Jei pilvo skausmo priežastis yra vidaus organų pažeidimas, gali prireikti ir chirurginės operacijos.

– Kaip reikėtų malšinti pilvo skausmą, jei žinome, kad skauda dėl maisto, persivalgymo ar panašių priežasčių?

– Reikėtų gerti pakankamai vandens ir reguliariai maitintis, vengti maisto produktų, kurie sukelia pilvo skausmus. Vengti dujų gamybą skatinančių produktų (ankštinių, kopūstinių daržovių) vartojimą, mažinti riebalų kiekį maiste, mažiau vartoti pieno produktų, daugiau valgyti skaidulinio maisto. Kava, alkoholiniai, gazuoti gėrimai gali bloginti pilvo skausmą.

Taip pat labai svarbu išsiaiškinti, kokį ryšį skausmas turi su valgymu: praėjus 2-3 valandoms po valgio ar nakties metu atsirandantis skausmas būdingas dvylikapirštės žarnos opai, skranžio opai būdingas skausmas prasideda tuoj pat ar 30-60 min. po valgio. Sergant gastritu, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, maisto sukeltą skausmą reikėtų gydyti tam tikrais medikamentais (protonų siurblio inhibitoriais, H2 antagonistais), taip pat nuolat laikytis mitybos rekomendacijų. Esant pilvo skausmui dėl persivalgymo ar nevirškinimo, gali padėti fermentų vartojimas, aktyvuota anglis.

– Kaip malšinti pilvo skausmą, jei jį skauda dėl, pavyzdžiui, streso?

– Pirmiausia reikėtų pašalinti stresą keliantį veiksnį, nes tai yra pagrindinė pilvo skausmą sukelianti priežastis. Streso sukeltą pilvo skausmą gali padėti sumažinti spazmolitiniai vaistai, reguliari mityba, sportas.

– Ar tiesa, kad su pilvo skausmais dažniau susiduria vaikai?


– Vaikų pilvo skausmai yra ypač dažni. Vaikams pilvo skausmas gali atsirasti dėl priežasčių paprastai nebūdingų suaugusiems arba ta pati liga gali pasireikšti kitokiais, suaugusiems nebūdingais simptomais (pvz., maži vaikai gali daug kartų vemti, kai serga apendicitu). Pilvo skausmas, vėmimas vaikams dažnai atsiranda ir prie tokių infekcinių susirgimų kaip virusinė kvėpavimo takų infekcija, angina, plaučių uždegimas.

– Jei vaikui dažnai skauda pilvą, apie ką tai galėtų byloti?

– Priežasčių gali būti labai daug: nuo vidurių užkietėjimo iki skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opos ar kitų vidaus organų pažeidimo. Svarbiausia yra nustatyti skausmo priežastį. Tam reikalinga vaiko apžiūra, skausmo pobūdžio, plitimo, skausmo trukmės, skausmą lydinčių simptomų įvertinimas, vaiko mitybos įpročių įvertinimas, tuštinimosi, šlapinimosi ypatumai, svorio pokyčiai ir kt. Siekiant išsiaiškinti skausmo priežastį dažnai reikalingas ir papildomas ištyrimas: kraujo tyrimai, šlapimo ar išmatų tyrimas, vidaus organų echoskopija, plaučių ar pilvo organų rentgenograma, ezofagogastroduodenoskopija ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)