Nepatogi riešo padėtis gali sukelti ligą

Daugelis iš mūsų itin neatsargiai elgiasi su riešo sąnariu ir sėdint prie kompiuterio šiai vietai sukelia labai nepatogias ir sveikatai pavojingas sąlygas. Toks neatsargumas gali pažadinti ir nemalonią ligą, vadinamą kanaliniu riešo sindromu. Šis sindromas atsiranda dėl nervo suspaudimo riešo kanale ir sukelia deginantį plaštakos ir pirštų delninės pusės skausmą bei jutimo susilpnėjimą. Tai gresia visiems, kurie praleidžia daug laiko dirbdami prie kompiuterio nepatogiomis riešui sąlygomis.

Pasak šeimos gydytojos Rasos Remeikytės-Ruibienės, kiekvieno iš mūsų ranka yra individuali ir dažnai pasitaiko atvejis, kai mažesnius delnus turintys žmonės pasirenka dirbti su didelėmis, storomis pelėmis, kurių išlinkimai sukuria netinkamą ir riešo sąnarius alinančią padėtį. „Tuomet rieše atsiranda skausmas, reiškiantis jo pertempimą. Svarbu pasirinkti sau tinkamą pelę, o kad riešas nebūtų iškreiptas, padėti gali ir įvairūs kilimėliai. Tuomet paspaudus klavišą riešas atsiremia į minkštą pagrindą ir įtampa atslūgsta“, – teigia gydytoja.

Pirmas žingsnis – stalo ir kėdės pasirinkimas

Gydytoja sąnariams tenkančios apkrovos palengvinimui pirmiausiai rekomenduoja skirti didelį dėmesį gerai pritaikyto darbo stalo ir kėdės pasirinkimui. Dažniausiomis klaidomis gydytoja įvardina tai, jog daugybės žmonių pėdos sėdint prie kompiuterio nesiekia žemės, o taip užspaudžiamos šlaunys ir sutrikdoma kraujotaka. Tokiu atveju rekomenduojama pasidėti ką nors po kojomis – dėžutę ar kėdutę, į kurią galėtume remtis. Pėdos būtinai turi remtis į žemę, o kojos per kelius turi būti sulenktos 90 laipsnių kampu.

Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas ir nugarai, patiriančiai didžiausią apkrovą sėdint prie kompiuterio. Daugelis iš mūsų, gydytojos teigimu, įprastai užgriūname stalus ir iš šalies atrodome lyg klaustukai: „Labai svarbus specialus kėdžių pritaikymas – jos turi būti ergonomiškos, o į kėdės atlošo išlinkimą turi remtis visas stuburas.“

Kėdę rekomenduoja pakeisti kamuoliu

Žinoma, gydytoja perspėja, kad kokybiška kėdė, atitinkanti stuburo išlinkimą ir į kurią galima patogiai atsilošti, gali būti prabangus malonumas, tačiau vertas ir būtinas gerai savijautai ir taisyklingai laikysenai. Pačiam save išlaikyti taisyklingoje laikysenoje yra beveik neįmanoma, todėl tokiu atveju būtina pasirūpinti tinkama kėde.

Gydytoja rekomenduoja išbandyti vis daugiau žmonių pamėgstamą naujovę ir kėdę pakeisti į kamuolį. Svarbu vengti nuolatinio įsitempimo sėdint prie kompiuterio ir bent kas 15 minučių padaryti pertrauką, pakeisti pozas. „Šiuo atveju ypač pravers kamuolys, ant kurio sėdint galima išvengti sąstingio, šiek tiek pajudėti, pakelti pečius, atsilošti“, – sako R. Remeikytė-Ruibienė.

Išgelbės 15 minučių taisyklė

Geriausia pagalba nuo įtampos ir sąnarių „kankinimo“ darbo prie kompiuterio metu – laikytis vadinamos „15 minučių taisyklės“. Jos esmė yra nepamiršti kas 15 minučių pakeisti savo kūno padėties ir nors šiek tiek pajudėti. „Yra begalė pratimų, galinčių padėti sąnariams. Pavyzdžiui, paprasčiausias riešų pakratymas ir nuleidimas žemyn yra puikus ir paprastas būdas rankai pailsėti“, – pataria R. Remeikytė-Ruibienė. Gydytoja pabrėžia, kad labai svarbus yra akių pakėlimas nuo ekrano ir pažiūrėjimas į tolį, į kaimyną, pro langą – tai reikėtų būtinai padaryti bent kas pusvalandį, nes tokiu būdu nuo didelės įtampos pailsi ir atsigauna akys.

Nors daug kas išeitimi nuo kūno sąstingio dirbant prie kompiuterio laiko sėdėjimo pakeitimą į stovėjimą, gydytoja nemano, jog tai yra geras sprendimas. „Tokiu atveju nebent turi būti pritaikytas specialus stalas. Pavyzdžiui, žmogus, turintis lėtinę venų varikozę, ilgai pastovėti negalės ir jam greitai pradės stingti kojos. Ilgas stovėjimas toks pat blogas, kaip ir ilgas sėdėjimas – svarbiausia dažnai pajudėti, pakeisti pozas“, – sako R. Remeikytė-Ruibienė.

Nemaloniausi padariniai gresia daugeliui

Blogiausi netaisyklingo sėdėjimo padariniai pagal gydytoją yra dažnai žmones kankinantis stuburo iškrypimas, jo didėjimas, taip pat dažnam tenka susidurti su kupros formavimusi, raumenų stingimu. Vienas dažniausių ir įkyriausių netaisyklingo sėdėjimo padarinių – mėšlungis. „Pavyzdžiui, dažnai pernelyg ilgai užsisėdėjus vienoje padėtyje, intensyviai dirbant kokias dvi-tris valandas ir sumanius pasisukti kažko pasiimti, apima staigus nugaros skausmas. Toliau žmones kankina pasikartojantys tirpimai dėl nervų užspaudimo, iš kurių vėliau gali kilti įvairūs lėtiniai skausmai. Viso to galima išvengti prisimenant 15 minučių taisyklę“, – pataria gydytoja.

Treneris Andrius Pupkovas primena, kad sėdimą darbą dirbantiems žmonėms ypač svarbu tinkamai pasirūpinti nugara ir jai skirti specialias mankštas, mažinančias įsitempimą. Mankštos nėra sudėtingos ir užtenka vos kelių minučių tam, kad būtų išvengti lėtiniai skausmai ateityje. „Pavyzdžiui, galima kartais atsiremti mentėmis į sieną, kad atsirastų įprotis nugarą laikyti tiesiai, o ne kūprintis“, – pataria A. Pupkovas. Treneris rekomenduoja sėdimą darbą dirbantiems žmonėms rasti laiko apsilankyti sporto klubuose, kuriuose galėtų stiprinti savo kūną, pasirūpinti tinkama laikysena ir išvengti nemalonių komplikacijų ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją