Pasak procedūrą atlikusių gydytojų VUL Santaros klinikų Radiologijos ir branduolinės medicinos centro intervencinės radiologijos skyriaus gydytojo intervencinio kardiologo doc. Andriaus Berūkščio ir intervencinio radiologo Roko Girčiaus, ši minimaliai invazyvi procedūra su individuliai pritaikytu stentgraftu atlikta pacientei po daugiadalykio konsiliumo sprendimo.

Rokas Girčius ir Andrius Berūkštis

„Pacientė jau yra turėjusi ne vieną operaciją – protezuotas aortos vožtuvas ir pilvinė aorta, stentuota nusileidžianti aorta. Kai ir aortos lanke buvo aptikta aneurizma, didėjo jos plyšimo grėsmė, buvo suplanuota ši procedūra“, – sako intervencinis kardiologas doc. A. Berūkštis. – Kartu su gydančiu kardiologu, kardiochirurgais buvo nuspręsta, kad per kirkšnį atliekama procedūra, net ir turėdama savas rizikas, bus saugesnė nei atvira operacija“.

Dengto stentgrafto implantavimo procedūra

Aortos lanko aneurizmos gydymas dengtu stentgraftu vyksta su bendra nejautra, kontroliuojant rentgenu. Stentgraftas (sintetiniu audiniu – graftu – dengtas metalinis karkasas) yra pagamintas individualiai pagal pacientės anatomiją su skylėmis, į kurias įkišami papildomi stentai galvos arterijoms.
Aortos lanko stentavimas

„Operacija unikali tuo, kad pirmą kartą Baltijos šalyse panaudotas stentgraftas ypatingoje kraujotakos vietoje – aortos lanke su šakomis, kurios aprūpina krauju galvos smegenis. Procedūrai atlikti reikia ypatingo preciziškumo, nes bet kokios neatsargios ar užtrukusios manipuliacijos gali sukelti insultą ir kitas rizikas. Džiaugiamės, kad pacientė išvengė šių komplikacijų, procedūra atlikta sklandžiai“, – sako intervencinis kardiologas doc. A. Berūkštis. – Šios apie 3 valandas užtrukusios procedūros privalumas yra tas, kad jos metu nereikalinga dirbtinė kraujotaka, lengvesnė pooperacinė eiga, pacientas trumpiau gydomas ligoninėje – jis greičiau sveiksta“.

Andrius Berūkštis

Pacientė Viktorija: „Tikiu, kad dabar galėsiu gyventi ramiau“


Pacientės Viktorijos ligą lėmė Marfano sindromas, kuriam būdingos įvairios širdies ir kraujagyslių ligos, taip pat nustatomos ir aortos įvairių vietų išsiplėtimas (mediciniškai vadinamos aneurizmos). Šių pacientų gyvybei kyla grėsmė, kai aneurizmos skersmuo pasiekia 5 cm.
Aortos lanko stentgraftas

Išskirtinė procedūra Viktorijai buvo numatyta atlikti ne eilinę dieną, o minint 35-ąjį gimtadienį.

„Kadangi operacijų turėjau jau ne vieną, tai tik džiaugiausi, kad šios procedūros nesutrukdė kokios nors kliūtys – karantinas ar kažkas kita, kaip buvo prasidėjus pandemijai, – sako ligoninės palatoje stiprėjanti moteris. – Savos aortos jau nebeturiu – ją visą sutvirtino šiuolaikinėmis medicinos galimybėmis pasinaudoję puikūs gydytojai“.

Andrius Berūkštis

Viktorijos ligų pradžia susijusi su nėštumu – kūdikio besilaukianti moteris kreipėsi genetikų konsultacijos ir šie patvirtino Marfano sindromą.

Rokas Girčius ir Andrius Berūkštis

„Kūdikis gimė po suplanuotos cezario operacijos, kiek sustiprėjusi po jos buvau operuota vėl – atlikta atvira širdies operacija. Po metų – stiprus skausmas pilve ir diagnozuota pilvinės aortos atsisluoksniavimas, atlikta jos stentavimo operacija. Tuo metu buvo nustatyta ir aortos vožtuvo stenozė (susiaurėjimas) – būtina ir čia tvarkyti, – savo operacijų ir procedūrų maratoną prisimena ponia Viktorija. – Šią procedūrą sutrikdė prasidėjusi pandemija. Tačiau jai pasibaigus, vėl vykau į ligoninę tęsti gydymo. Esu dėkinga jau daug metų mane gydantiems visiems gydytojams. O šį kartą – už rūpestingą ir atidų rūpinimąsi mano sveikata, už išsamius paaiškinimus, už puikiai atliktą unikalią procedūrą. Tikiu, kad dabar galėsiu gyventi ramiau.“

Aortos lanko stentavimas

Dabar Viktorija jaučiasi gerai ir jau laukia sugrįžimo į namus – reikia sūnelį išleisti į mokyklą, dar labai nori suspėti pagrybauti iki atvės orai.

Rokas Girčius ir Andrius Berūkštis

„Grybavimas – tai ne vienintelis mano pomėgis. Ligoninėje daug skaitau, nes dėl ypač ribojamo fizinio krūvio kitos veiklos labai apsiriboja. Sustiprėjusi namuose vėl rūpinsiuosi savo gėlynais – esu biologė, gamta man suteikia atgaivą. Na, o sūnus, kuris yra ir paguoda ir didelis džiaugsmas, vis klausia, kada galėsime įgyvendinti jo svajonę ir drauge pasivažinėti dviračiais“, – šypsosi Viktorija.

Medikų komanda

Atliekant šią procedūrą ypač svarbus komandinis daugelio sričių specialistų darbas – gydytojų anesteziologų, kardiologų, kardiochirurgų, intervencinių kardiologų ir radiologų bei slaugytojų.

Aortos lanko stentgrafto implantacijos vaizdai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją