„Klausk vaistininko“ rubrika pasinaudojęs skaitytojas teiraujasi: „Turiu ant kojos pado seną nuospaudą, kaip galėčiau ją pašalinti?“.

Vyriškiui atsako profesionalus „Camelia“ vaistininkas.

„Nuospaudos — tai suragėjęs odos sluoksnis, kuris ruoželiu įauga į vidų. Jeigu jis spaudžia daug nervinių galūnėlių turinčią dermą (tikrąją odą), žmogui dažniausiai smarkiai skauda. Dažniausiai nuospaudų atsiranda pavasarį ir vasaros pradžioje, kai organizmui ypač trūksta vitamino A. 

Profesionalus „Camelia“ vaistininkas
Moterims nuospaudų susidaro dažniau negu vyrams. Nuospaudos atsiranda dažniausiai toje vietoje, kur batai spaudžia, arba kur kojos pirštai taip spaudžiami, kad trinasi vienas į kitą. 

Jos gali atsirasti ir ant rankų, ilgai darbe naudojant tam tikrus instrumentus. Kojų nuospaudos dažnai atsiranda ir dėl vidaus organų ligų. Nuospaudos būna kietos, dažniausiai apvalios ir skausmingos. 

Jų centre yra giliai į odą įsiskverbęs branduolys, todėl jas taip sunku pašalinti.

Dažnai tai įvardijama kaip liga, tačiau iš tikro tai daugiau kosmetinė problema. Jei nuospaudos susiformavo ne dėl pačios pėdos problemų (deformuoto pėdos kauliuko ar kaulinės išaugos, iškrypusių, sulinkusių kojų pirštų, kai jau reikia kreiptis į ortopedą), o dėl netinkamos avalynės ar neįprasto krūvio pėdoms, jų atsikratyti nesunku. 

Pirmiausia reikėtų pašalinti nuospaudų susidarymo priežastį. Kol nėra uždegimo, chirurginis įsikišimas nereikalingas. Pašalinti senas nuospaudas galima įvairiais būdais. 

Galima naudoti liaudiškas priemones, kurios yra gana efektyvios arba įsigyti tam skirtų priemonių vaistinėse. Iš liaudiškų priemonių galima naudoti svogūną, sodą, ugniažolės sultis. Vaistinėse galima rasti tepalų, tirpalų ir pleistrų nuospaudoms šalinti. 

Prieš naudojant bet kokią priemonę, patariama išmirkyti kojas ar kitą vietą karštame muiliname vandenyje, nusausinti ir odą aplink nuospaudas ištepti vazelinu, o tada naudoti priemones.

Nuospaudų negalima draskyti nagais, pjaustyti skutimosi peiliuku ar peiliu, nes galima pažeisti gilesnius odos sluoksnius ir infekuoti. Suminkštėjusią raginę odą atsargiai, nesukeliant kraujavimo, nuimti žirklutėmis. Įrankius būtina dezinfekuoti spiritu. Norint išvengti nuospaudų, patariama valgyti daugiau morkų, nes jose yra vitamino A. Jis reguliuoja raginio epidermio sluoksnio susidarymą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)