Doc. Linas Velička, Kauno klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos Kraujagyslių chirurgijos skyriaus vadovas, sako, kad pilvo aortos aneurizma arba kitaip vadinama išsiplėtusia pilvo aorta yra viena klastingiausių kraujagyslių ligų.

„Dažniausiai ji vystosi be simptomų. Deja, jie įprastai atsiranda tik tuomet, kai aneurizma plyšta“, – pastebi doc. L. Velička.

Patikra dėl pilvo aortos aneurizmos

Plyšus aneurizmai, apie 50 proc. pacientų miršta taip ir nesuspėję atvykti į ligoninę. Apie 50–60 proc. pacientų išgyvena, jei spėjama jiems atlikti skubias operacijas.

„Vienintelis būdas išvengti skaudžių šios ligos pasekmių – laiku aptikti padidėjusią pilvo aortos aneurizmą, – pažymi docentas. – Pastebėti išsiplėtusią pilvo aortos aneurizmą galima atlikus tyrimus echoskopu. Šis tyrimas neskausmingas, atliekamas echoskopu ir trunka vos kelias minutes.“

Pilvo aortos aneurizma

Doc. L. Velička teigia, kad diagnozavus gyvybei grėsmingą ligą laiku, atliekama planinė operacija. Jos mirtingus siekia vos 2–3 proc., o komplikacijų rizika reikšmingai sumažėja. „Pilvo aortos aneurizma yra būklė, kai pagrindinė žmogaus organizmo arterija išsiplečia virš trijų centimetrų. Operacinis gydymas taikomas, kai aortos diametras padidėja virš penkių centimetrų. Didėjant aneurizmai, plyšimo rizika taip pat išauga“, – kalba jis.

Plyšusią pilvo aortos aneurizmą išduoda staigus pilvo ir nugaros skausmas, bendras silpnumas, lydimas šoko. Kartais žmogus gali netekti sąmonės. „Pilve taip pat gali atsirasti pulsuojantis darinys, – pasakoja doc. L. Velička. – Kaip liga vystosi, priklauso nuo gretutinių ligų, aneurizmos plyšimo pobūdžio ir lokalizacijos. Laiku nesuteikus skubios pagalbos dėl gausaus vidinio kraujavimo žmogus neišgyvena.“

Patikra dėl pilvo aortos aneurizmos

Dažniausiai ši liga diagnozuojama vyresniems nei 55–60 metų žmonėms, vyrams, rūkantiems asmenims. „Taip pat šios ligos riziką didina aukštas kraujo spaudimas ir cholesterolio lygis, kitos aterosklerozės pasireiškimo formos, paveldimumas“, – priduria doc. L. Velička.

Patikra dėl pilvo aortos aneurizmos

Šių metų rugsėjo 23 dieną minima Pasaulinė aortos diena. Gydytojai ragina nedelsti ir visus vyresnius nei 60 metų žmones pasitikrinti dėl pilvo aortos aneurizmos, atliekant pilvo echoskopiją. Ypatingai svarbu tai atlikti aukštos rizikos grupei priskiriamiems pacientams: rūkantiems 55–60 metų vyrams, kurių šeimoje yra sirgusių ar sergančiųjų aortos aneurizma bei turintiems kitų širdies ir kraujagyslių ligų. Laiku diagnozavus šią ligą ir laiku atlikus operaciją, galima išgelbėti daug gyvybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją