Krūtų biopsinis aspiratorius, skirtas krūties auglio vakuuminei biopsijai ir dalinei ar visiškai aspiracijai ultragarsu, – vienintelis toks ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Šios operacijos atliekamos taikant minimaliai invazinį gydymo metodą, tad pacientės į namus gali keliauti iš karto po operacijos. Pirmoji pacientė, kuriai Respublikinėje Panevėžio ligoninėje pritaikytas toks inovatyvus gydymo būdas, jau sveiksta ir džiaugiasi sėkminga operacija.

Nors paprastai tokios operacijos, kai krūtyje esantis darinys išpjaunamas skalpeliu, užtrunka apie pusvalandį, šįkart, padarydami vos 3 mm pjūvį, medikai užtruko vos dešimt minučių.

Vėžio ląstelės

Pasak operaciją atlikusio krūtų onkologo chirurgo, mamologo mokslų daktaro Vaidoto Čėsnos, toks gydymo būdas – daug saugesnis, komfortiškesnis ir paprastesnis. Operaciją galima atlikti taikant tik vietinę nejautrą, bet galima rinktis ir narkozę. Pirmiausia echoskopu gerybinis darinys, kurį norima pašalinti, lokalizuojamas. Tuomet vakuuminės biopsijos aparato adata įvedama į krūtį ir darinys tiesiog ištraukiamas po mažą gabalėlį. Kaip ir privaloma, pašalintas darinys siunčiamas į laboratoriją.

„Po atviros operacijos pacientai ilgiau jaučia skausmą, daugiau rizikos dėl šalutinių komplikacijų. O po šios operacijos iš karto galima vykti į namus, grįžti prie savo įprastinės veiklos. Be to, žmonės galės džiaugtis estetiškai gražiu vaizdu – po metų plika akimis net nebus matyti, kad buvo atlikta operacija – liks mažas baltas siūlelis“, – teigė unikalią operaciją atlikęs medikas.

Svarbu nedelsti


V. Čėsnos tvirtinimu, krūties chirurgijoje, lyginant su pilvo ar krūtinės chirurgija, traumatologija, išties mažai neinvazinio, laparoskopinio gydymo galimybių. Naujuoju aparatu be pjūvio galima pašalinti fibroadenomas – gerybinius krūtų navikus. Statistika negailestinga – vienai iš 10 moterų yra rizika susirgti krūties vėžiu.

Valstybė kompensuoja krūties vėžio ankstyvąją profilaktinę krūtų tikrinimo programą. Deja, ne visos moterys tokia galimybe pasinaudoja.

„Pasitaiko ir tokių atvejų, kai moterys, net ir užčiuopusios įtartiną sukietėjimą ar gumbelį krūtyje, bijo kreiptis pagalbos. Bet ne kiekvienas sukietėjimas kelia pavojų – dažnai moterims nustatomos cistos, papilomos. Ne visos jos operuojamos – jeigu nėra kokių nors pokyčių, užtenka stebėti. O jei tyrimai parodo, kad tai gerybinis auglys, dabar jį bus galima pašalinti naujuoju neinvaziniu vakuuminės biopsijos aparatu“, – nelikti abejingoms savo sveikatai paragino V. Čėsna.

Pasitelkė išmaniąsias technologijas


Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus Arvydo Skorupsko teigimu, kad Panevėžyje būtų atliekamos tokios unikalios operacijos, ilgai ruoštasi.

Arvydas Skorupskas

Medikai aprūpinti pačia naujausia įranga, įrengta itin aukšto lygio Patologijos laboratorija, moderni gydymo ir diagnostikos bazė. Į infrastruktūros sukūrimą investuoti keli milijonai eurų, o pats vakuuminės biopsijos aparatas kainavo per 40 tūkst. eurų.

„Turime du naujos kartos mamografijos aparatus, magnetinio rezonanso aparatą, echoskopą, kuris turi vaizdų suliejimo funkciją, galima ne tik preciziškai pašalinti darinį krūtyje, bet ir ilgą laiką jį stebėti. Džiaugiamės, kad ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Estijoje tai darome pirmieji“, – teigė A. Skorupskas.

Panevėžio gydytojus ir slaugytojus mokė Pietų Korėjos, iš kur ir atkeliavo inovatyvus aparatas, specialistai. Visi mokymai vyko nuotoliniu būdu, pasitelkiant naujausias išmaniąsias technologijas.

„Pirmosios treniruotės vyko naudojant mėsos gabalą ir agurką. Dirbant su žalios mėsos produktu buvo galima įsitikinti, kad darinys pašalintas idealiai. Šio gydymo būdo inovatyvumą patvirtino ir labai sėkmingai atlikta pirmoji tokia operacija“, – džiaugiasi A. Skorupskas.

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje laukiama pacienčių ne tik iš Panevėžio apskrities. Šios gydymo įstaigos specialistai pasirengę padėti visoms moterims, kurios išgirdo nedžiugią fibroadenomos diagnozę.

„Mūsų tikslas – priartinti inovatyvias medicinos paslaugas kuo arčiau pacientų. Pacientėms nereikės važiuoti į didžiuosius Lietuvos medicinos centrus, inovatyvų gydymą jos gaus Respublikinėje Panevėžio ligoninėje“, – sako direktorius.