Prancūzijos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad daug gilių kaktos raukšlių turintys žmonės (daugiau nei įprasta jų amžiuje) susiduria su didesne rizika mirti nuo širdies ligų palyginti su tais, kurių kaktos nesusiraukšlėjusios.

Tyrimo autoriai teigia, kad jeigu šiuos rezultatus patvirtins papildomas tyrimas, žvilgsnis į kaktos raukšles galėtų tapti lengvu ir pigiu būdu, padedančiu identifikuoti žmones su didele širdies ligų rizika.

„Negalite pamatyti ar pajausti tokių rizikos veiksnių kaip aukštas cholesterolis ar hipertenzija, – sakė tyrimo vadovė Yolande Esquirol, einanti profesinės sveikatos docentės pareigas Tulūzos centrinėje universitetinėje ligoninėje. – Mes ištyrėme kaktos raukšles kaip žymenį, nes jis toks paprastas ir vizualus. Vien žvilgsnio į žmogaus veidą pakaktų, kad suprastume, jog metas sunerimti, tada galėtume patarti, kaip sumažinti riziką.“

Y. Esquirol šiuos tyrimo rezultatus rugpjūčio pabaigoje pristatė Miunchene vykusioje 2018 metų Europos kardiologų draugijos metinėje konferencijoje.

Vis dėlto, minėto tyrimo metu buvo nustatyta tik sąsaja tarp kaktos raukšlių ir padidėjusios širdies ligų rizikos. Šio tyrimo rezultatai nereiškia, kad raukšlės tikrai rodo širdies ligas.

Be to, mokslininkai pažymėjo, kad pasižiūrėjimas į žmogaus kaktą nepakeis tokių klasikinių rizikos veiksnių, kaip aukštas kraujo spaudimas ir aukštas cholesterolio lygis, vertinimo. Jų teigimu, jeigu kakta išvagota gilių raukšlių, tai galėtų būti traktuojama kaip pavojaus signalas. Pasak Y. Esquirol, kaktos raukšlės gali būti arterosklerozės ženklas.

Tiksli šios sąsajos priežastis nėra žinoma, tačiau „kai kurie veiksniai gali lemti pirmalaikį odos senėjimą ir paskatinti pirmalaikį arterijų senėjimą“, sakė tyrime nedalyvavęs širdies ir kraujagyslių medicinos profesorius dr. Greggas Fonarow iš Kalifornijos universiteto Los Andžele.

Prancūzijos mokslininkų atlikto tyrimo metu buvo analizuojami daugiau kaip 3200 suaugusių prancūzų duomenys. Tyrimo pradžioje jiems buvo 32, 42, 52 ir 62 metai. Gydytojai įvertino tyrimo dalyvių kaktos raukšles ir, priklausomai nuo jų gylio, skyrė jiems balus. Nulis reiškė raukšlių nebuvimą, o trys – daug gilių raukšlių.

Tyrimo dalyviai buvo stebimi maždaug du dešimtmečius. Per tą laiką 233 dalyviai mirė nuo įvairių ligų. Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad vienetu įvertinti dalyviai susiduria su penkis kartus didesne mirties nuo širdies ligų rizika, o dviem ar trim balais – beveik dešimt kartų didesne širdies ligų rizika, palyginti su nuliu įvertintais dalyviais.

Rezultatai nepakito net atsižvelgus į tokius veiksnius, kurie gali paveikti riziką mirti nuo širdies ligų, pavyzdžiui, amžius, lytis, išsilavinimas, rūkymas, kraujo spaudimas, pulsas, lipidų kiekis ir diabetas.

Šie rezultatai „rodo, kad kaktos raukšlių buvimas ar nebuvimas gali tapti [ankstyvos mirties rizikos] įžvalga ateičiai“, sakė G. Fonarow „Live Science“. Vis dėlto jis pripažino, kad reikia daugiau tyrimų gautiems rezultatams patvirtinti ir įvertinti šią sąsają platesnėje populiacijoje.

Tyrimas recenzuojamuose žurnaluose paskelbtas nebuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)