Įprastai mažesni nei 6 mm skersmens akmenukai yra ne išimami, o paliekami stebėti, nes į šlapimtakius patekę tokie antriniai akmenys yra labiau linkę sėkmingai pasišalinti patys, teigia pagrindinis tyrimo autorius, Vašingtono universiteto Medicinos mokyklos urologas dr. Mathew’us Sorensenas.

„Iki šio tyrimo klinikinės nuomonės dėl to, ar tokio dydžio akmenukai reikalauja gydymo, buvo ganėtinai mišrios. Dauguma gydytojų, atsižvelgdami į darinio dydį, turėdavo nuspręsti, ar jis pakankamai stambus, kad jį reiktų šalinti. Jeigu nuspręsdavo, kad akmenukai – per maži, dažniausiai į juos toliau nekreipdavo dėmesio“, – sako specialistas.

Iš viso ištirti 75 pacientai, kurie buvo gydomi skirtingose sveikatos priežiūros įstaigose laikotarpiu nuo 2015 iki 2021 metų.

Inkstų vėžys

Maždaug pusei pacientų buvo gydomas tik pagrindinis didysis inkstų akmuo, o likusiems pacientams buvo pašalinti ir pirminiai, ir antriniai akmenys. Ligos pasikartojimu laikyti tokie atvejai, kai teko kreiptis skubios medicinos pagalbos, atlikti papildomų procedūrų dėl ligos pasikartojimo arba, jei atlikus kompiuterinės tomografijos tyrimą paaiškėjo, kad antriniai akmenukai padidėjo.

Nustatyta, kad pašalinus antrinius akmenis ligos pasikartojimų dažnis sumenko 82 proc. Todėl tyrimo autoriai rekomenduoja nepalikti nepašalintų smulkesnių akmenukų.

„Atlikto tyrimo rezultatai patvirtina, kad didesnio inkstų akmens operacijos metu reiktų pašalinti ir smulkius, simptomų nesukeliančius akmenukus“, – rašoma tyrėjų išvadose.

Autoriai pažymi, kad, nors mažesnių akmenukų chirurginis pašalinimas gali pailginti operacijos trukmę ir padidinti kaštus, šios išlaidos vis vien greičiausiai būtų mažesnės nei lėšos, kurių pareikalautų vėlesnė pakartotinė procedūra ar pacientų apsilankymai skubios pagalbos skyriuose. Kai kurie tyrime dalyvavę pacientai skubios medicinos pagalbos kreipėsi ne kartą, o galiausiai jiems prireikė ir antros operacijos.

M. Sorensenas žada tyrimo rezultatais pasidalinti su kolegomis, tikėdamasis pakeisti jų supratimą apie smulkesnių inkstų akmenukų keliamus pavojus. Ekspertas pabrėžia, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, siekiant nustatyti, ar būtų pagrįstas vien tik mažų akmenukų gydymas, nes technologijos vis tobulėja, o intervencijų kainos ir rizika menksta.

„Tikiu, kad savo kruopščiu tyrimu įrodėme, jog smulkių besimptomių akmenukų šalinimas yra naudingas, jei tai yra įmanoma, t.y., jeigu konkretiems pacientams visus inkstų akmenis galima išimti tos pačios procedūros metu. Šiuos akmenis palikus, išauga rizika, kad ateityje jie gali sukelti problemų“, – teigia pagrindinis tyrimo autorius.

Tyrimą finansavo JAV Nacionalinis diabeto ir virškinimo bei inkstų ligų institutas bei Veteranų Puget Soundo įlankos ligoninė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją