Gydytojų teigimu, labai daug žmonių kenčia nuo skausmingų abiem ligoms būdingų simptomų, apie kuriuos nenori kalbėti. Tačiau skirtumas tarp hemorojaus ir žarnyno vėžio yra gyvybės ir mirties klausimas.

Daugiau nei pusė žmonių kažkuriuo savo gyvenimo metu kenčia nuo hemorojaus. Tačiau medikams didžiausią nerimą kelia tai, kad labai dažnai žmonės mano, kad kraujavimas iš tiesiosios žarnos ar kraujas išmatose tėra hemorojaus požymis ir nesitiria išsamiau.

Tačiau toks kraujavimas gali būti gerokai rimtesnės ligos – žarnyno vėžio – požymis. Žarnyno arba kolorektalinis vėžys yra trečias pagal dažnumą Jungtinėje Karalystėje vėžio tipas: 2012 metais šalyje buvo diagnozuota beveik 1,4 mln. šio vėžio atvejų.

Žarnyno vėžys yra gana gerai gydomas, tačiau žmonėms, kuriems jis diagnozuojamas ankstyvoje stadijoje, sėkmingo gydymo tikimybė yra didesnė nei tiems, kam vėžys išplito.

Internetinė klinika „Health Express“ ir labdaros organizacija „Beating Bowel Cancer“ sujungė savo pastangas, kad nuo žarnyno vėžio išgelbėtų kuo daugiau žmonių. Šios dvi organizacijos sukūrė seriją lentelių, kuriose nurodomi abiejų ligų simptomai, su abiem ligomis susiję rizikos veiksniai, prevencinės priemonės ir gydymo galimybės.

Šios lentelės buvo ekspertų sudarytos siekiant atkreipti dėmesį į hemorojaus ir žarnyno vėžio panašumus ir skirtumus.

Pavyzdžiui, medikai nurodo, kad hemorojaus simptomai – kraujagyslių prie išeinamosios angos paburkimas, skausmas ir kraujavimas – gali praeiti per kelias dienas. Tereikia pakoreguoti mitybą, per stipriai nesistanginti tuštinantis. Be to, galima be recepto įsigyti įvairių vaistų, kurie apmalšins nemalonius simptomus.

Tačiau maždaug kas dešimtam nuo hemorojaus kenčiančiam žmogui tenka daryti operaciją. Nors ir nemaloni liga, hemorojaus nekelia grėsmės žmogaus gyvybei.

Žarnyno vėžiu kiek dažniau serga vyrai ir su amžiumi rizika susirgti didėja. Tačiau 90 proc. atvejų ankstyvos stadijos žarnyno vėžys gali būti sėkmingai gydytojas. Štai kodėl yra taip svarbu laiku diagnozuoti ligą.

Nepriklausoma „Health Express“ patarėja medicinos klausimais dr. Hilary Jones tikisi, kad tokios kampanijos padės išgelbėti daugiau žmonių. „Tokios kampanijos, kaip Žarnyno vėžio mėnuo, yra puikus būdas atkreipti žmonių dėmesį į antrą pagal dažnumą vėžio tipą JK, kur ši liga vienam žmogui diagnozuojama kas 15 minučių. Labai svarbu pastebėti ankstyvus ligos simptomus, nes ankstyvos diagnozės atveju išgyvenamumas sudaro 90 proc.“, – sakė ji.

Žmonės miršta dėl gėdos

Karalienės universiteto Belfaste vėžio epidemiologijos dėstytojos Helen Coleman teigimu, ne visi vėžiai yra vienodi, kalbant apie žmonių supratimą. Ją vis dar stebina žmonių nenoras kalbėti apie savo žarnyną. Kodėl mums paprasta kalbėti apie vienas savo kūno dalis, bet sunku tai daryti apie kitas?

Pagal diagnozavimo dažnumą, žarnyno vėžys yra ketvirtoje vietoje JK. Tačiau jis šokteli į antrą ar trečią vietą pagal mirtingumą, priklausomai nuo to, kurioje JK dalyje gyvena žmogus. O juk žarnyno vėžys yra vienas iš vos kelių vėžinių susirgimų, kuomet galima diagnozuoti ikivėžinę būklę – polipą arba adenomą. Ir šiuos darinius galima lengvai pašalinti. Taigi, egzistuoja reali galimybė užkirsti vėžiui kelią ir nuo jo nemirti.

Tačiau daugiausia problemų sukelia žmonių nenoras kalbėti apie žarnyną, o ką jau bekalbėti apie jo tyrimus. Pavyzdžiui, Šiaurės Airijoje 60-74 metų (amžiaus diapazonas gali skirtis, priklausomai nuo gyvenamosios vietos JK) vyrams ir moterims kas dvejus metus yra siunčiami specialus namudinio tyrimo rinkiniai, kad žmonės galėtų patys namie paimti išmatų mėginį ir jį išsiųsti į laboratoriją ištirti dėl kraujo pėdsakų išmatose. Tačiau tik mažiau nei pusė žmonių, kuriems išsiunčiami šie rinkiniai, jais pasinaudoja. Tiesa, moterys tiriasi dažniau nei vyrai.

O jeigu žarnyno vėžys yra diagnozuojamas ankstyvoje stadijoje, žmogui yra 16 proc. mažesnė tikimybė nuo jo numirti, negu tam, kas nesityrė ir ligą užleido.

Tad kodėl žmonės yra mažiau linkę tirti savo žarnyną, negu kitas kūno dalis? Žmonės juk keičia vaikams sauskelnes ir renka savo augintinių išmatas lauke. Tačiau kažkodėl tai, kas susiję su jų pačių išmatomis, yra didžiausia problema.

Kaip tiriamas žarnynas

Jeigu atlikus išmatų tyrimą nustatoma, kad jose yra kraujo, tuomet pacientui rekomenduojama atlikti kolonoskopiją. Tai yra pagrindinis polipų žarnose ir žarnyno vėžio diagnozavimo metodas. Veikiausiai ši invazinė procedūra ir labiau atbaido žmones.

Tačiau, pavyzdžiui, gimdos kaklelio tyrimas taip pat yra invazinis, tačiau gerokai daugiau moterų tiriasi dėl gimdos kaklelio vėžio, negu dėl žarnyno vėžio.

Artimiausiu metu 55 metų sulaukusiems vyrams ir moterims Britanijoje bus siūloma atlikti lanksčiosios sigmoidoskopijos tyrimą. Ši procedūra panaši į kolonoskopiją, tačiau skiriasi tik tuo, kad lankstus teleskopas trumpesnis, jis įstumiamas tik į tiesiąją ir riestinę žarną.

Turima duomenų, kad šis tyrimas leidžia geriau diagnozuoti adenomas (gerybinius agulius) ir vėžį. Tikimasi, kad ši kiek paprastesnė procedūra padidina žmonių sąmoningumą ir žinias apie vėžį ir paskatins dažniau tirtis.

Priešingu atveju žmonės ir toliau mirs iš gėdos tiesiogine šio žodžio prasme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)