Žmogus užsikrečia įkvėpęs užkrėsto TM oro. Būnant blogai vėdinamose patalpose, susibūrimų vietose tikimybė užsikrėsti didėja. Ši liga neplinta per stalo įrankius, tualetą, sveikinantis, rašoma pranešime spaudai.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau - Centras) duomenimis, praėjusiais metais Panevėžio apskrityje buvo užregistruota 80 TB atvejų, kur sergamumo rodiklis siekė 3,43 atv./10 tūkst. gyv. Du kartus didesnis sergamumas TB nei Lietuvoje buvo registruotas Pasvalio ir Panevėžio rajonuose (atitinkamai 6,56 ir 6,23 atv./10 tūkst. gyv.), mažiausias – Rokiškio rajone (0,94 atv./10 tūkst. gyv.).

TB gali būti latentinė (neaktyvi) ir aktyvi. Latentinė TB infekcija – asmenys, užsikrėtę TB, tačiau TB liga neserga ir negali užkrėsti kitų. Ne kiekvienam TB užsikrėtusiam išsivysto TB liga. PSO duomenimis, tik vienam iš dešimties. Tai priklauso nuo kiekvieno asmens imuninės sistemos stiprumo. Atvira TB sergantis ligonis per metus gali užkrėsti tuberkulioze 10-15 žmonių. Tuberkuliozės simptomai priklauso nuo pažeisto organo. TB bakterija dažniausiai pažeidžia plaučius (plaučių tuberkuliozė).

TB profilaktikai svarbi yra vakcinacija nuo TB. PSO duomenimis, visiško imuniteto BCG vakcinacija neužtikrina ir neapsaugo nuo užsikrėtimo TM ar ligos, ypač suaugusiųjų. Tačiau įrodyta, kad BCG vakcinacija 80 proc. pirmųjų gyvenimo metų vaikus apsaugos nuo susirgimo sunkiomis ligos formomis bei sumažina galimų komplikacijų riziką iki 20 proc. Lietuvoje naujagimiai vakcinuojami gimdymo namuose pirmosiomis gimimo dienomis, bet ne anksčiau kaip praėjus 12 valandų po gimimo.

Siekant užtikrinti efektyvią TB profilaktiką ir kontrolę, mažinti TB plitimą bei kuo anksčiau išaiškinti užsikrėtusių vaikų skaičių ir pradėti gydymą, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2013 m. gruodžio 27 d. įsakymu Nr. V-1249 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. rugpjūčio 6 d. įsakymo Nr. 399 „Dėl tuberkulino mėginių atlikimo“ pakeitimo“, kasmet Lietuvoje valstybės lėšomis turi būti atliekamas tuberkulino mėginys visiems 7 metų amžiaus ir rizikos grupėms priklausantiems vaikams. Profilaktiškai pasitikrinti sveikatą dėl TB galima atlikus krūtinės ląstos rentgenologinį tyrimą. Dėl TB profilaktikos reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją