Kosulys skirstomas į dvi grupes pagal savo pobūdį:

Sausas (neproduktyvus) kosulys. Jis pasireiškia virusinės infekcijos pradžioje, žmogus negali atsikosėti, paūmėja išėjus į šaltą orą, padidėjus fiziniam aktyvumui, daug šnekant.

Drėgnas (produktyvus) kosulys. Jis gali būti paviršinis ir gilus. Jei skrepliai skysti – jų atkosėjima daug, jie lengvai pasišalina, jei jie klampūs – pasišalina sunkiau, todėl reikia imtis visų priemonių, kurios padėtų suskystinti sekretą, kad jis lengviau pasišalintų.

Kosulio gydymo priemonės

Pirmiausiai reikėtų nepamiršti gydytis natūraliais būdais – gausiai gerti skysčių, ypač jei kartu vargina ir karščiavimas, taip pat patartina įsigyti elektrinį inhaliatorių – drėgni vandens garai puikiai drėkina kvėpavimo takų gleivinę.

Kai vaikas kosti, svarbu, kad ir namuose būtų drėkinamas oras – naudokite oro drėkintuvą, dėkite ant radiatorių drėgnus rankšluosčius.

Sirupų nuo kosulio yra daug – kosulį skatinantys žoliniai preparatai, mukolitikai, kiti – homeopatiniai. Dažniausiai žolinių sirupų sudėtyje rasite – gebenių ar čiobrelių ekstrakto. Pagal gydymo efektyvumą tinka visi.

Atsiradus kosuliui, tėveliai skuba pirkti kurį nors sirupą. Reikia suprasti, jog žoliniai sirupai nuo kosulio nėra stebuklingi, o tam kad sulauktume jų poveikio, reikia palaukti bent kelias dienas. Sirupų pasirinkimo įvairovė didelė – tačiau svarbu žinoti, ar vaikas nėra alergiškais kuriai nors preparato sudedamajai daliai.

Ką būtina žinoti

Kalbant apie sirupų sudėtį, reikia nepamiršti, kad vaikams negalima skirti sirupų, kuriuose yra alkoholio.

Kai kurių sirupų sudėtyje yra ne mažiau kaip 8 tūrio % etanolio (alkoholio), t. y. iki 0,4 g dozėje (5 ml), tai atitinka 8 ml alaus, 3,4 ml vyno, todėl šiuo sirupu jaunesnius nei 12 metų vaikus negydome, renkamės kitų sirupų rūšis, kuriose nėra alkoholio.

Taip pat turime suprasti, jog visuose sirupuose yra pridėtinio cukraus, todėl reikėtų į tai atsižvelgti, juos skiriant vaikams, kurie serga cukriniu diabetu.

Kai kurių sirupų vienoje dozėje (5 ml), yra 4,6 g cukraus (sacharozės) – jis netinkamas gydyti vaikams, kurie serga cukriniu diabetu.

Kiti kosuliui gydyti preparatai vadinami – mukolitikais. Jie drėkina kvėpavimo takus. Taip pat yra efektyvūs, kai reikia suskystinti sekretą. Juos reikėtų vartoti 7-10 dienų ir neilgiau. Ilgesnis jų vartojimas sukelia pastovų kosulį, kadangi nuolatos skatinamas kvėpavimo takų drėkinimas.

Homeopatinių preparatų nauda mokslinėje literatūroje neįrodyta, todėl jų naudojimas reikšmingo gydymo efekto nesukels. Todėl jų apraše dažnai rasite sakinį – „indikacijos pagrįstos tik homeopatiniais principais“ – tai ir reiškia, jog jų vartojimo efektyvumas nėra pagrįstas moksliniais tyrimais.

Taip pat yra kosulį slopinantys sirupai, vienas iš jų – paxeladine. Jis skiriamas tuomet, kai vargina sausas, priepuolinis kosulys. Tačiau kosulį slopinantys preparatai, ypač vaikams, vartojami ne daugiau nei kelias dienas. Dėl jų vartojimo geriausiai pasitarti su gydytoju ir savarankiškai geriau jų neskirti.

Veikliosios medžiagos kiekis svarbus. Kuo daugiau – tuo veiksmingiau. Kai sirupe veikliosios medžiagos kiekis yra mažas, jis mažiau veiksmingas, tad bus pavadintas net ne vaistu, o maisto papildu.

Vartojant sirupą, mažai turintį veikliosios medžiagos, efektyvumas bus mažas, norimo efekto nepasieksime arba jį pasieksime per ilgą laiko tarpą.

Žinoma, geriausia sirupus nuo kosulio įsigyti gydytojo po gydytojo konsultacijos ir nurodymų.

Norėčiau dar kartą priminti visiems tėveliams – šlapiu kosuliu vaikas gali kosėti iki 3 savaičių, kol išsivalo kvėpavimo takų gleivinė. Jeigu daugiau nėra jokių kitų ligos simptomų, tik kosulys, to bijoti nereikia, belieka tik apsišarvuoti kantrybe ir laukti kol jis pasibaigs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)