Santaros klinikų Vaikų priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėja Ingrida Sapagovaitė virtualioje konferencijoje pasakojo, kada nieko nelaukti ir skubėti į priėmimo-skubios pagalbos skyrių, o kada to daryti visiškai nereikia.

Pasak gydytojos, šį rudenį ir žiemą smarkiai išaugus sergamumu infekcinėmis ligomis, gydytojai pastebėjo, kad dauguma tėvų nesikreipia į savo polikliniką, o iškart važiuoja į priėmimo skyrių. Tokios pat tendencijos pastebimos ir kituose miestuose.

Kita problema, pasak I. Sapagovaitės, kad didžioji dalis tėvų vos sukarščiavus vaikui ar jam patyrus traumą iškart puola vežti vaiką į ligoninę.

„Nors tikrai būtų galima pabandyti suteikti pagalbą namuose. Galbūt vaikas nukrito ir davus nuskausminančių vaistų po 15–20 minučių jis vėl laksto laimingas ir užmiršęs, kad jam kažką skaudėjo. Galbūt vaikas sukarščiavo, bet sudavus paracetamolio ar ibufeno temperatūra nukrito ir vaikas vėl sveikas. Todėl tik susirgus vaikui nėra tikslinga vežti jį į ligoninę, nes priėmimo skyriuje susidaro didžiulės eilės“, – kalbėjo I. Sapagovaitė.

Gydytoja - traumatologė Ingrida Sapagovaitė

Gydytoja prisimena, kad dar visai neseniai buvo tokių dienų, kai eilėse priėmime teko laukti 6-7 valandas.

Ką daryti, jei vaikui pakilo temperatūra?

Pakilus temperatūrai, pasak I. Sapagovaitės, reikia prisiminti, kad taip organizmas kovoja su ligų sukėlėjais. Temperatūrą reikėtų mažinti tik tada, kai vaiko būklė blogėja ar jau tampa bloga, vaikas tampa vangus, dehidratavęs.

Pirmiausia vaikui reikėtų duoti ibufeno arba paracetamolio, stebėti, kad vaikas išgertų daug skysčių. Taip pat svarbu žiūrėti, ar vaikas netampa vangus, ar jo burna, liežuvis, lūpos nėra išdžiūvusios, ar jis pakankamai šlapinasi.

„Reikia pažiūrėti, ar temperatūra krenta, ar laikosi aukšta, kyla dar aukštesnė, o galbūt nukrito ir šiuo metu vežti į ligoninę vaiko nereikia. Tačiau, jei pastebėjome atsiradusį bėrimą, jei temperatūros negalime numušti arba vaiko būklė blogėja, jis tapo dehidratavęs, vangus, mieguistas, prasidėjo traukuliai, reikėtų skubiai kreiptis į gydymo įstaigą“, – kalbėjo gydytoja.

Ką daryti, jei vaikas patyrė traumą?

Vaikui patyrus traumą, yra 3 pagrindiniai principai, kuriuos reikėtų žinoti. Tai yra nuskausminimas, šaltis ir mobilizacija.

Vaikas ligoninėje

„Vaikui nugriuvus ir kažką susimušus tikrai nereikia pulti vežti jo į ligoninę. Pamėginkite ant sumuštos vietos uždėti kažką šalto, duokite nuskausminančių vaistų, tai ibufeno, ibuprofeno ar paracetamolio, ir pasižiūrėkite, galbūt po 15 minučių vaikas lakstys visai pamiršęs, kad buvo kažką susimušęs“, – kalbėjo medikė.

Visgi, jei sumušta vieta yra deformuota, sutinusi, skausmas nepraeina net su vaistais, teks važiuoti į ligoninę.

„Lygiai taip pat esant žaizdoms. Galbūt užteks sužeistą vietą nuplauti, nudezinfekuoti ir subintuoti. Jei kraujavimas tęsiasi, skausmas nepraeina, teks kreiptis į polikliniką ar priėmimo skyrių“, – sakė gydytoja.

Nudegimus geriausiai padeda numalšinti šaltas tekantis vanduo. Medikės teigimu, labai retai tėvai nudegusiam vaikui būna davę nuskausminančių vaistų.

„Neužmirškite, kad nudegimai iš tiesų labai skausmingi, todėl vaistų prieš važiuojant į ligoninę, ypač mažam vaikui, reikėtų duoti“, – sakė I. Sapagovaitė.

Pilvo skausmai

Prasidėjus pilvo skausmams reikėtų prisiminti, kad ne visi jie kyla dėl rimtų susirgimų.

„Dažnai jie būna funkcinio pobūdžio, susiję su maistu. Pirmiausia, ką turime žinoti, tai riboti maistą, ypač egzotinį maistą, keptą, sunkiai virškinamą, rūkytą. Duoti daugiau skysčių ir vaistų nuo pilvo skausmo. Dažniausiai po to medicinos įstaigos nebereikia“, – kalbėjo gydytoja.

Visgi, jei skausmas nepraeina, reikia kreiptis į medikus.

Galvos traumos

„Labai dažnai susiduriame su atvejais, kai tėveliai ką tik nukritusį vaiką čiumpa ir atsiveža. Be abejo, tai baisu, ypač, jei vaikas mažas.

Bet nepamirškime nuskausminimo, jei nematote nieko blogo – vaikas valgo, nustojo verkti, vėl užsiima savo įprasta veikla, žaidžia, galbūt kelias valandas dar galima palaukti. Nes atvykus iškart mes taip pat nieko blogo nepamatysime“, – sakė gydytoja.

Po galvos traumų vaikus reikia stebėti dvi paras. Pirmą parą intensyviai, o antrą parą atkreipti dėmesį į visus elgesio pasikeitimus.

Kosulys

Ne visada dėl kosulio reikia vykti į priėmimą. Gydytoja sako, kad atkreipti dėmesį reikia tada, jei kosulys jau smarkiai užsitęsęs, dėl jo sutrinka kvėpavimas, neįmanoma miegoti, girdimas alsavimas.

Kosulys kriokiantis, lojantis, atsiranda dar kiti rimtesni požymiai. Tada tikrai reikėtų pasikonsultuoti su mediku. Bet nepamirškite, galbūt šeimos gydytojas yra visai netoli ir nereikia važiuoti į priėmimą“, – kalbėjo I. Sapagovaitė.

Pastaraisiais metais, pasak gydytojos, pastebėta, kad vis daugiau žmonių skuba važiuoti į priėmimo skyrių, o pacientams tenka laukti vis ilgiau. Todėl atsiranda rizika, kad dėl didžiulio pacientų srauto nebus pastebėti rimti atvejai.

Kad taip nenutiktų, įvestas pacientų įvertinimas arba kitaip sakant – rūšiavimas. Visi atvykę pacientai yra įvertinami – vaikams iš pradžių atliekamas vizualinis įvertinimas, tai yra sąmonės būklė, kvėpavimas bei kraujotaka, vėliau atliekamas išsamesnis gyvybinių parametrų matavimas.

Patys rimčiausi pacientai, kuriems pagalba turi būti suteikta greičiausiai, yra vertinami raudona spalva, mažiau skubūs – oranžine, toliau geltona, žalia, o mažiausiai skubūs yra mėlyna spalva įvertinti pacientai.

„Jei atvyksite su vaiku, kuriam pagalbą tikrai buvo galima suteikti poliklinikoje, kurio būklė nėra itin sunki, nevertinama kaip rizikinga, tai tikrai gali tekti palaukti kelias ar net iki 6 valandų, nes pirma bus priimami sunkesnės būklės vaikai. Pacientų rūšiavimas yra daromas tam, kad būtų išvengta klaidų, kad kuo greičiau būtų padėta sunkiems pacientams“, – sakė I. Sapagovaitė.

Nors skubi pagalba bus suteikta bet kokiu atveju, gydytoja pataria prieš vykstant užsirašyti vaiko asmens kodą, nes taip bus greičiau padaryta registracija ir tyrimų paskyrimas. Tad pravartu turėti vaiko gimimo liudijimą ar kortelę, pasą.

Taip pat, važiuojant į priėmimo skyrių, ypač savaitgaliais ir naktį, kai srautai didesni, reikėtų pasiimti tuos daiktus, kurie reikalingi vaikui – apranga, užkandžiai, gėrimas, žaisliukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją