Skundėsi ašarojimu


62 metų klaipėdietė kreipėsi į Respublikinės Klaipėdos ligoninės ambulatorinę-konsultacinę polikliniką dėl ašarojančios dešinės akies. Prieš tai moterį konsultavusi akių ligų gydytoja spėjo, kad pacientei prireiks ašarų latakų operacijos.

Situacija pasirodė kur kas rimtesnė, nei iš pradžių manyta. Kaip pasakojo pacientę apžiūrėjęs Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytojas otorinolaringologas Modestas Maslovas, po tyrimų paaiškėjo, kad akies ašarojimą sukėlė auglys, užpildęs visą dešinės pusės nosies landą ir spaudęs aplinkines struktūras, tokias kaip žandinis sinusas ir akiduobė. Moteriai akis ašarojo dėl auglio spaudžiamo ašarų latako.

Modestas Maslovas ir Vytautas Junčys

Nors pastaruoju metu pacientė jautė užgulusią nosį, pasunkėjusį kvėpavimą ir dažnai pasikartojančią slogą, tačiau tam didelės reikšmės neteikė. Ją labiausiai vargino ašarojimas.

Neprireikė pjūvių


Atlikus papildomus radiologinius tyrimus, moterį nuspręsta operuoti. Po dvi valandas trukusios endoskopinės sinusų operacijos pašalintas gana didelis, apie 4 cm skersmens, navikas. Komandos, sudarytos iš otorinolaringologų gyd. M. Maslovo bei gyd. Vytauto Junčio, atlikta operacija buvo sėkminga, neprireikė jokių išorinių pjūvių. Auglys preciziškai atidalintas nuo visų gyvybiškai svarbių struktūrų ir sėkmingai pašalintas.

Gydytojai sutiko, kad tai padaryti nebuvo taip paprasta, nes galvos ir veido srityje esama daug subtilių struktūrų, kurias gali pažeisti net mažiausias netikslus judesys.

Be to, šioje vietoje nėra daug vietos manipuliacijoms, tad daug ką lemia gydytojų profesionalumas ir patirtis. Jau kitą dieną po operacijos pacientė jautėsi gerai, nustojo ašaroti akis, susitvarkė kvėpavimas, neliko užgultos nosies pojūčio.

Dažniau aptinka traumatologai


Po histologinio auglio tyrimo pacientei buvo diagnozuota osteochondroma – tai gana dažnas gerybinis kaulinis auglys, sudarantis apie 20–50 proc. visų atvejų, aptinkamų kauluose, dažniausiai – ilguosiuose (šlaunikaulis, blauzdikaulis, žastikaulis). Įprastai šiuos navikus aptinka gydytojai traumatologai.

„Pats auglys nėra retas, tačiau tokioje vietoje – galvos ir veido srityje – aptinkamas itin retai. Galvos srityje jie dažniau susiformuoja smegenų pamate, apatiniame žandikaulyje. Medicinos literatūros duomenimis, buvo aprašyti tik du tokie atvejai, kai auglys susiformavo nosies pertvaroje“, – situacijos išskirtinumą paaiškino otorinolaringologas M. Maslovas.

Respublikinė Klaipėdos ligoninė

Pasak gydytojo, Respublikinės Klaipėdos ligoninės istorijoje toks atvejis – bene pirmasis. „Pats pavadinimas sufleruoja, kad šis auglys susiformuoja iš kaulo ir kremzlės. Kai kuriais medicinos literatūros duomenimis, ši liga net nepriskiriama augliams, o vertinama kaip vystymosi anomalija. Osteochondroma dažniausiai susiformuoja, kai kremzlinės ląstelės migruoja iš kaulų augimo plokštelių ir suformuoja auglį, turintį visas kaului būdingas struktūras“, – pasakojo otorinolaringologas.

Šie augliai auga lėtai, o apie 80 proc. ligos atvejų nustatoma pacientams iki 20 metų. Jie nejaučia jokių simptomų, o auglys didėja tol, kol auga patys kaulai. Galimi pavieniai tokie navikai arba daugybiniai. Pastaruoju atveju jau įvardijama kita genetiškai paveldima liga – šeiminė osteochondromatozė.

Itin retais atvejais – iki 1 proc. – auglys gali supiktybėti. Priežastys nėra aiškios, kodėl pradeda formuotis tokie navikai.

Dalijasi patirtimi


Gydytojai M. Maslovas ir V. Junčys džiaugiasi sėkmingai atlikta sudėtinga operacija, o pacientė – puikiu rezultatu. Otorinolaringologai retą klinikinį atvejį ne kartą pristatė kolegoms iš Lietuvos, ir ne tik.

Vytautas Junčys papasakojo apie sinusitą

M. Maslovas kartu su kolega V. Junčiu skaitė pranešimą tarptautinėje Lietuvos otorinolaringologų organizuotoje konferencijoje „Otorinolaringologijos ruduo“, vykusioje šių metų lapkričio 24–25 dienomis Palangoje, kur pirmą kartą mokslinius pranešimus pristatė visi Respublikinės Klaipėdos ligoninės Ausų, nosies, gerklės (LOR) skyriaus gydytojai. Aštuoni ligoninės otorinolaringologai kolegoms iš Lietuvos pristatė mokslinius pranešimus, keturi jų buvo apie sudėtingus ir itin retai pasitaikančius ligų atvejus. Jie pasidalijo patirtimi apie išskirtinius ligų atvejus, susijusius su onkologija ir otochirurgija.

Per pastaruosius kelerius metus ligoninėje šios srities specialistai diagnozavo ne vieną itin retą pasaulyje klinikinį atvejį. Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje teikiamos aukščiausio III lygio paslaugos visam Vakarų Lietuvos regionui, tad į profesionalių specialistų akiratį patenka ne vienas sudėtingas atvejis.