„Lipoma – dažniausias minkštųjų audinių auglys, aptinkamas 1 iš 1000 žmonių. Paprastai jų dydis būna apie 2–5 cm, tačiau pasitaiko ir didesnių nei 10 cm. Dažniausiai jos aptinkamos vyresniems nei 40 m. pacientams, tačiau gali atsirasti bet kokiame amžiuje. Nors nėra nustatyto aiškaus ryšio su lytimi, šiek tiek dažniau jos iškyla vyrams“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja A. Eigminas.

Kas lemia lipomų atsiradimą?

Šių riebalinių auglių atsiradimo priežastis nėra aiški, nors yra pastebėtas genetinis polinkis tarp šeimos narių, ypač jeigu kuris iš jų turi lipomatozę – daugybinius riebalinius guzelius. Lipomos dažniau pasireiškia žmonėms, sergantiems nutukimu, hiperlipidemija ar cukriniu diabetu, jų atsiradimas yra siejamas ir su patirtomis traumomis.

„Lipomos dažniausiai pastebimos rankų ir kojų srityse, ant nugaros, kaklo srityje ar ant peties. Poodiniai riebaliniai gumbai dažniausiai nesukelia jokių simptomų. Visgi, dažniausiai juntamas diskomfortas dėl estetinio vaizdo ir lipomos dydžio, kai tampa nepatogu judėti ar dėvėti drabužius. Jeigu lipoma atsiranda šalia nervo, priklausomai nuo jos tūrio, žmogui gali sukelti skausmą“, – pažymi gydytojas chirurgas.

Lipoma

Jis pratęsia, jog lipomų diagnostika nėra sudėtinga, paprastai pakanka klinikinio ištyrimo ir/ar ultragarsinio tyrimo. Detalesnio ištyrimo prireikia tik tais atvejais, kai lipoma yra didesnė nei 10 cm, pastebimas greitas darinio didėjimas, pacientas skundžiasi skausmu.

„Klinikinio ištyrimo metu taip pat matome, ar aplinkiniai audiniai yra kietai fiksuoti ar lipoma plinta arba auga iš gilesnių audinių nei paodis. Diferencinės diagnostikos metu galime taikyti magnetinio rezonanso tyrimą arba atlikti kompiuterinę tomografiją“, – sako A. Eigminas.

Kaip yra pasakojusi gydytoja dermatologė Birutė Adomavičienė, jei ant odos atsirado lipomų, jas reikėtų stebėti. Lipomos panašios į minkštus ir paslankius poodinius guzelius, kurie gali būti nuo kelių milimetrų pločio iki 6 cm ar didesni.

Manoma, kad lipomų piktybiškumo tikimybė labai maža (siekia apie 0,5 %), todėl, jei nėra nusiskundimų, gydymas netaikomas. Piktybinių auglių simptomai gali būti panašūs į lipomos. Liposarkoma – kietas, dažniausiai didesnis negu 5 cm darinys, įaugęs į raumenis. Šiuo atveju pasireiškia ir odos reakcija: ji parausta, paburksta arba labai įsitempia. Liposarkomą būtina nedelsiant šalinti ir ištirti laboratorijoje. Daugiau apie tai galite paskaityti čia.

Ar lipomas reikia šalinti?

Vienareikšmių indikacijų lipomų šalinimui nėra – paprastai pacientai kreipiasi dėl estetinių priežasčių. Lipomos auga lėtai ir žmonės jas gerai toleruoja, tačiau kreipiasi tada, kai ji dėl savo dydžio trukdo judėti arba dėvėti drabužius.

Lipoma

„Kadangi lipoma yra nepiktybinis ir lėtai augantis darinys, rimtų komplikacijų sveikatai ji nesukelia. Visgi, verta žinoti, jog šalinant mažas, iki 5 cm, lipomas, tai atlikti yra daug paprasčiau, sumažėja pooperacinių komplikacijų rizika, o estetinis rezultatas būna daug geresnis“, – akcentuoja gydytojas chirurgas.

Šeimos gydytoja Justina Gegžnienė yra sakiusi, kad sunerimti reikėtų tada, jei lipomų dydis kinta arba jos pasidaro skausmingos. Jei, pavyzdžiui, per mėnesį lipoma padidėja sparčiai ar prasideda uždegiminė reakcija, tuomet turėtumėte kreiptis į gydytoją. Tačiau, verta žinoti, kad lipomas dažniausiai operuoja dėl estetinių priežasčių. Jei jos yra tokioje vietoje, kur labai matosi arba trukdo ir yra dažnai kliudomos. Taip yra dėl to, kad lipomos yra tarsi sėklos ir gali būti dauginės, tad jeigu būna išoperuojamos, gali pradėti plisti po visą kūną. Kuo daugiau jų išpjaunama, tuo daugiau jų vėl atauga.

Pacientui pasirinkus šalinti lipomą, tai daroma chirurginiu būdu, atliekant pjūvį. Teoriškai dideles lipomas galima šalinti riebalų nusiurbimo būdu.

„Lipomas, kurios siekia iki 5 cm, šaliname pasitelkdami vietinę nejautrą, tam pakanka chirurginio procedūrų kabineto, o procedūra trunka iki 30–40 min. Didesnes nei 10 cm lipomas šaliname operacinėje, jų metu gali prireikti ir bendrinės nejautros, o operacija gali užtrukti 1 val. ir daugiau. Kalbant apie pasiruošimą, atliekant visas chirurgines intervencijas, pirmiausia yra būtina paciento konsultacija su gydytoju chirurgu, kuris įvertins pakitimus, paciento būklę, gretutines ligas ir nuspręs, koks pasiruošimas prieš operaciją yra reikalingas. Įprastai, šalinant nedideles lipomas, jokio papildomo pasiruošimo nereikia“, – teigia gydytojas chirurgas A. Eigminas.

Operacijos nepadeda užkirsti kelio naujų darinių formavimuisi

Verta žinoti, jog po visų chirurginių operacijų pacientams yra ribojama fizinė veikla bei keletą dienų rekomenduojama vengti šlapinti žaizdas. Iki siūlių pašalinimo reikalingas žaizdų tvarstymas, taip pat, siekiant geresnio estetinio efekto, rekomenduojama vengti saulės.

Lipoma

„Po sėkmingų chirurginių operacijų lipomos neatsinaujina, tačiau, jeigu pacientui nustatomos daugybinės lipomos – lipomatozė – chirurginė operacija neužkerta kelio naujų darinių atsiradimui. Kaip jau minėjau, kadangi lipomų kilmė nėra aiški, rekomendacijų, kaip jų išvengti, nėra“, – primena gydytojas chirurgas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją