Medicina tobulėja, gripo virusą galima nusistatyti namuose greituoju testu, o tada tiek suaugusiesiems, tiek vaikams paskiriamas simptominis gydymas, teigė medikė.

Pasak K. Slonksnės, visuomenėje dar tebėra paplitęs mitas, kad karščiuojant reikia gulėti šiltai apsiklojus ir kuo daugiau prakaituoti, nors iš tiesų ligoniui reikėtų atvėsti, neperkaisti.

Medikės pastebėjimu, karščiuojantys žmonės vis dar linkę gydytis spiritiniais ir kitokiais kompresais, įvairiomis procedūromis, kurių metu nusidegina krūtinę. Užuot ėmusis tokių abejotinų metodų, geriau pasitarti su vaistininkais dėl priemonių nuo gerklės skausmo – pastilių, sirupų pavidalu, teigė šeimos gydytoja ir išsakė viltį, kad kompresai, ypač spiritiniai bus pamiršti.

Gydytoja priminė – karščiuojant nereikėtų daryti jokių procedūrų, todėl kojų mirkymas karštame vandenyje su druska nerekomenduotinas, „tokios procedūros gali būti tik kaip pagalbinės, kai [žmogus] nekarščiuoja, kai tai leidžia būklė“. Karščiuojant nerekomenduojamos ir inhaliacijos ar mankštos.

Karščiuojam žmogui naudinga arbata, skysčiai, tiesa, jie turėtų būti papildyti elektrolitais, o medaus nereikėtų padauginti, juo labiau – sergantiems cukriniu diabetu. Kosulį, anot K. Slonksnės, lengvina įvairios žolelių arbatos, o medikai skiria vaistinių preparatų.

Į klausimą, kiek laiko reikėtų būti namuose su užgulusia nosimi ar perštinčia gerkle ir gydytis patiems, o kada metas kreiptis į medikus, šeimos gydytoja atsakė, kad reikia atsižvelgti į simptomus ir savijautą, – jei greitasis testas parodė, kad sergate gripu, „kur kas efektyviau skirti specifinį gydymą, o kadangi vaistai receptiniai, reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją“.

Sukarščiavus, ypač vaikams, medikė patarė stebėti būklę ir kreiptis į šeimos gydytojus, užuot vykus į skubiosios pagalbos skyrių, nes, padidėjus sergamumui, tėvai važiuoja į priėmimo skyrius, o tada kyla rizika, kad pagalbos nesulauks tie, kuriems jos reikia.

Auksinis standartas – stebėti savijautą iki trijų parų, kita vertus, matant, kad būklė blogėja, pavyzdžiui, vaikas tapo vangus, atsirado bėrimų, reikėtų kuo skubiau kreiptis į gydytoją. Medikė dar kartą priminė galimybę pasitikrinti su greituoju testu dėl gripo, taip pat akcentavo, kad skiepai – efektyviausia priemonė nuo gripo, nors šiuo metų pasiskiepiję tik 10 proc. Lietuvos gyventojų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: