Sausį britų monarchas buvo gydytas dėl prostatos padidėjimo. Būtent šios ligos gydymo metu ir aptiktas auglys, rašo BBC. Skelbiama, kad nustatytas auglys – ne prostatos vėžys.

Vis tik karaliaus Karolio liga paskatino prisiminti apie prostatą ir prostatos vėžį – dažniausiai vyrams Lietuvoje diagnozuojamą onkologinę ligą. Apie tai ir apie dažniausius prostatos vėžio rizikos veiksnius portalui „Delfi“ papasakojo medicinos diagnostikos ir gydymo centro „Hila“ gydytoja-urologė Jonė Verikaitė. Taip pat gydytoja atsakė, kas yra prostatos padidėjimas ir ar tai gali būti susiję su vėžiu.

Esminis veiksnys – laikas

Prostata kartais skambiai įvardijama antrąja vyrų širdimi. Ji yra svarbi vyrų reprodukcinės sistemos dalis.

Deja, urologai pastebi, kad vyrai nepakankamai dėmesio skiria savo lytinei sveikatai, dėl to kai kurios pavojingos ligos aptinkamos per vėlai. Viena tokių – prostatos vėžys.

„Ši liga kasmet Lietuvoje diagnozuojama apie 2 tūkst. vyrų ir nusineša per 500 gyvybių. Kaip ir daugelio onkologinių ligų atveju, kovojant su prostatos vėžiu, esminis veiksnys laikas – kuo anksčiau liga nustatoma tuo sėkmingesnio gydymo galima tikėtis“, – sakė gydytoja-urologė J. Verikaitė.

Aptikus pirmos stadijos prostatos vėžį, išgyvenamumas penkerius ir daugiau metų siekia beveik 100 proc., o vėlesnėse stadijose – tik apie 30 proc. Žinoma, tam įtakos turi ne tik ligos stadija, bet ir piktybiškumas, taip pat paciento amžius, gretutinės ligos.

Anot medikės, kad liga būtų aptikta laiku svarbu reguliarus tikrinamasis. Labiausiai suklusti turėtų tie, kurių šeimoje jau buvo prostatos vėžio atvejų ir sulaukę 50 metų vyrai.

Trys pagrindiniai rizikos veiksniai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją