Daktarė dalijasi patarimais, kaip mergaitėms ir moterims tinkamai rūpintis savo sveikata norint išvengti lytinių organų uždegimo.

Kodėl moterys suserga vulvitais ar vaginitais?

Neinfekcinių vulvitų ar vaginitų priežastis gali būti terminė – nuo karščio, stipriai nudegus karštu vandeniu. Mechaninės priežastys – aptempti rūbai, vienkartiniai įklotai, vystyklai ar netgi sportas, pavyzdžiui, dviračių sportas, valčių irklavimas, kai intensyviai trinama tarpvietė. Vulvitus ir vaginitus gali sukelti cheminis, alerginis poveikis – įvairūs buityje naudojami aerozoliai, cheminės priemonės, putos voniai, šampūnai, muilai, kvapniosios servetėlės.

Galimos ir kitos priežastys – nusilpęs organizmas, diabetas, kontraceptikų ar antibiotikų vartojimas, įvairūs svetimkūniai makštyje – vaikystėje dažna priežastimi tampa pudros milteliai, smėlio grūdeliai, smulkūs žaisliukai, plaukų segtukai, parazitinės kirmėlės, vyresnėms moterims – pamiršti tamponai makštyje.

Neišgydytos infekcijos organizme taip pat gali sukelti šias ligas. Moterys klaidingai mano, kad pasveiko nuo infekcijos, pavyzdžiui, pūlingo streptokoko, be antibiotikų vartojimo. Tačiau infekcija organizme vis tiek lieka ir patogenai, sukeliantys ligą, bei kitos infekcijos gali sukelti antrinį vaginitą. Tokiu atveju, atrodo, kad būklė gerėja, tačiau po kelių mėnesių pasirodo pūlingos išskyros.
Vulvitus ir vaginitus gali sukelti lytiškai plintančios infekcijos, tad lytinių santykių metu būtina naudoti prezervatyvus. Svarbu suprasti, kad ligos plinta ne tik tarp lytinius santykius turinčių merginų ir moterų, bet ir tarp jaunų mergaičių, kurios patiria seksualinį išnaudojimą.

Kokie simptomai gali išduoti šias ligas?

Tėvai turėtų atkreipti dėmesį į dukrų elgesį. Mergaitės, susidūrusios su lytinių organų uždegimais, sulaiko šlapimą, vengia eiti į tualetą, nes šlapinantis jaučia skausmą. Vyresnės mergaitės, moterys turi atkreipti dėmesį į išskyras – gal jos tapo labai gausios arba atvirkščiai, beveik nepastebima išskyrų, gal pakito jų spalva, jos pasidarė pūlingos, vargina nemalonus kvapas. Tarpvietę gali perštėti, jaučiamas skausmas šlapinantis.

Koks taikomas gydymas?

Visada stengiamės išsiaiškinti priežastį ir ją naikinti – drėgni vystyklai, paketai, tamponų naudojimas, smėlio patekimas į makštį, alergija skalbimo milteliams ir pan. Jeigu pašalinus priežastį per tris dienas simptomai nepraeina – būtina apsilankyti pas šeimos gydytoją ar gydytoją ginekologą, kuris skirs tolesnį gydymą.

Kokios efektyviausios priemonės, galinčios padėti išvengti šių ligų?

Mergaites nuo mažų dienų būtina mokyti tinkamos asmens higienos: dažnai plauti rankas, reguliariai praustis, naudoti bekvapius muilus, nesukeliančius alergijos, vengti vonios putų, tarpvietę sausinti rankšluosčiu plekšnojant, o ne trinant. Taip pat išmokyti, kad apatines kelnaites būtina keisti kartą per parą, geriausiai mūvėti medvilnines.

Patariama dėvėti laisvus, neaptempus drabužius, miegoti su laisvais miego drabužiais, geriausia nakties metu nusiimti apatines kelnaites. Taip pat svarbu žinoti, kaip tinkamai šlapintis – plačiai iškėskite kelius, šiek tiek palinkite į priekį ir praskleiskite lytines lūpas, toks būdas padės išvengti šlapimo nutekėjimo į makštį.

Gimda

Tampono makštyje nepalikite ilgiau nei 8 valandas, o per parą tamponus naudokite tik 16 valandų, nakties metu geriau rinkitės kitas higienos priemones. Prieš tamponų ar menstruacinių taurelių įdėjimą į makštį švariai apiplaukite lytinius organus ir rankas.

Pasirūpinkite, kad tarpvietė būtų sausa – dažnai mergaitėms keiskite vystyklus, ilgai nebūkite su šlapiais apatiniais ar maudymosi drabužiais, keiskite drėgnus dieninius įklotus ar sauskelnes, skirtas šlapinimosi sutrikimams. Venkite ilgai būti baseinuose, visada po jų nusiprauskite duše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją