Dakatarė Rebecca Kristeleit iš Universitetinio koledžo ligoninės Londone sako, kad revoliucinis gydymas, vadinamas imunoterapija, daro pažangą dideliu greičiu.

Pasak gydytojos, jis „duoda pacientams daug naudos ir žymiai pagerina jų gyvenimą“.
Kalbėdama per „Hay on Wye“ festivalį, R. Kristeleit sakė: „Mes pradedame galvoti apie žodžio „išgijimas“ vartojimą“.

„Tai ne tas žodis, kurį būtų galima išgirsti iš onkologų lūpų“.

„Taip yra todėl, kad mes kalbame apie „remisiją“, bet „išgijimas“ būtų Švetasis Gralis“.

Imunoterapija kai kuriems pacientams padeda išgyti tiek, kad liga taip ir nesugrįžta.

„Būtent to mes ir siekiame visu savo darbu, kurį atliekame“, - teigė ji.

„Žvelgiant iš mano ir pacientų perspektyvos, tai itin jaudinantis laikas. Imunoterapijos vaistai tikrai daug ką keičia“, - pridūrė R. Kristeleit.

Viena iš priežasčių, kodėl vėžio ląstelės bujoja, yra ta, kad jos sugeba pasislėpti nuo imuninės sistemos.

Tačiau imunoterapija „pažadina“ paties paciento imuninę sistemą, kad ji pradėtų kovą su vėžiu.

Kai kurios imunoterapijos pažymi vėžio ląsteles, kad imuninė sistema jas aptiktų ir sunaikintų.

Kiti metodai stiprina pačią imuninę sistemą, kad ji geriau kovotų su vėžiu.

Be plaučių ir odos vėžio, šis gydymas efektyviai yra įveikęs inkstų, šapimo pūslės, galvos ir kaklo navikus.

Tai vieni agresyviausių auglių, kuriuos sudėtinga gydyti. Jie kasmet nusineša šimtus tūkstančių žmonių gyvybių.

Per vieną Didžiosios Britanijos tyrimą pacientai, sirgę pažengusiu odos vėžiu ir laikyti sergančiais nebepagydoma vėžio stadija, dabar yra grįžę į darbą ir sėkmingai turėtų sulaukti senatvės.

Kai kuriems iš jų gydymo niekada nebeprireiks, kiti turės kartoti papildomas gydymo sesijas kas kelias savaites ar mėnesius.

R. Kristeleit, kuri vadovauja klinikinių tyrimų programoms, išbandančioms ankstyvos stadijos vaistus, sakė, kad nors ne visi metodai kol kas yra prieinami per Didžiosios Britanijos Nacionalinę sveikatos tarnybą, tam tikri imunoterapijos būdai yra licencijuoti ir sėkmingai naudojami – jie padidina pacientų išgyvenimo rodiklius po vėžio.

Melanomos ir plaučių vėžio atvejais jie yra licencijuoti ir veikia.

Jos pačios srityje – ginekologinių navikų sferoje – mokslininkai ir gydytojai stebi įspūdingas pirmųjų bandymų su žmonėmis reakcijas.

„Jei norite galvoti apie imunoterapiją, kalbėkite apie tai su savo onkologu“, - pataria ji.

„Klauskite, kaip galite prisijungti prie bandymų ir kaip galite gauti šių vaistų. Jums nereikės skristi į JAV – veikiausiai viską rasite vietoje“, - sakė gydytoja.

„Kai kuriuos imunoterapijos vaistus galite nusipirkti vaistinėse, bet geriau dalyvauti klinikiniuose tyrimuose, kurie vyksta tose srityse, kur šie vaistai yra licenzijuoti“, - pažymėjo ji.

Per klinikinius tyrimus nauji vaistai suteikiami nemokamai ir mokslininkai bei farmacininkai stengiasi optimizuoti naujų vaistų naudą.

„Mes tikrai norime sukurti geriausius vaistus šiam tikslui ir norime rasti geriausius pacientus šiems vaistams“.

„Jei pavyksta padaryti šiuos du dalykus, sumažėja išlaidos ir pacientui gali pasakyti, kad jo galimybės gauti naudos ar įveikti vėžį yra didelės“, - sakė R. Kristeleit.

Imunoterapijos metodai

Vėžio gydymui naudojama daug imunoterapijos metodų. Tarp jų:

Monokloniniai antikūnai – tai vaistai, kurie organizme prisiriša prie specifinių taikinių ir gali paskatinti imuninį atsaką, naikinantį vėžio ląsteles.

Kiti monokloninių antikūnų tipai gali „pažymėti“ vėžio ląsteles, kad imuninei sistemai būtų lengviau jas aptikti ir sunaikinti.

Pastarieji monokloninių antikūnų tipai dar gali būti priskiriami tikslinei terapijai.

Imlusis ląstelių perkėlimas – tai gydymas, kuriuo siekiama sustiprinti T ląstelių gebėjimus kovoti su vėžiu. T ląstelės yra baltųjų kraujo ląstelių tipas ir imuninės sistemos dalis. Mokslininkai paima T ląstelių iš auglio ir tuomet izoliuoja T ląsteles, kurios aktyviausiai kovoja su vėžiu arba modifikuoja jų genus, kad jos galėtų geriau ieškoti ir naikinti vėžio ląsteles. Tuomet mokslininkai laboratorijoje išaugina didelius kiekius šių T ląstelių.

Pacientui gali būti skirtas gydymas, mažinantis imunines ląsteles. Po šio gydymo jam per veną suleidžiamos laboratorijoje išaugintos T ląstelės. Jų išauginimas laboratorijoje gali užtrukti nuo dviejų iki aštuonių savaičių, nelygu, kaip greitai jos auga.

Citokinai yra baltymai, kuriuos gamina organizmo ląstelės. Jie yra svarbūs normalioms imuninėms reakcijoms ir imuninės sistemoms galimybėms reaguoti į vėžį. Vėžio gydymui naudojami dviejų tipų citokinai – interferonai ir interleukinai.

Gydymo vakcinos gydo nuo vėžio, stiprindamos imuninės sistemos reakciją į vėžines ląsteles. Tai skirtingos vakcinos nuo tų, kurios apsaugo nuo ligų.

BCG (Bacillus Calmette – Guerin) yra imunoterapijos metodas, kuriuo gydomas šlapimo pūslės vėžys. Tai susilpninta tuberkuliozę sukeliančių bakterijų forma. Per kateterį suleistos tiesiai į šlapimo pūslę, BCG suaktyvina imuninį atsaką prieš vėžio ląsteles. Šios bakterijos išbandomos ir su kitomis vėžio formomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)