Pirmieji nemalonūs požymiai – paauglystėje


Eva pirmuosius odos bėrimus pastebėjo būdama trylikos metų. Per dvejus metus paauglės kojas, rankas, galvos odą nusėjo rausvos plokštelės, pleiskanojimas.

„Viskas prasidėjo nuo vieno taškelio ant pilvo. Vėliau tai virto vientisais, raudonais, kartais net skausmingais bėrimais ant viso kūno. Oda tapo paraudusi, sausa, įtrūkusi, padengta plokštelėmis su storu, balkšvu pleiskanų luobu. Pasikeitusios išvaizdos tiesiog buvo neįmanoma nepastebėti. Žvynai krito visur. Nerūpestingą paauglystę keitė gėdos jausmas, nepasitikėjimas savimi, o žaismingas, mergaitiškas sukneles – ilgomis rankovėmis ir kuo daugiau kūno uždengiantys drabužiai. Sąmoningai vengdavau baseino ar kitų laisvalaikio veiklų, kuriose reikalingas maudymosi kostiumėlis, o vasaros laikotarpis keldavo baimę“, – nemalonius pokyčius susirgus psoriazė prisiminė 24-erių metų mergina.

Eva Karklelytė

Pasak jos, žvynelinės požymiai, į kuriuos dažniausiai nekorektiškai sureaguodavo naujai sutikti žmonės, ypatingai apkartino ir „įrėmino“ paauglystės laikotarpį, taip pat lėmė nejaukias minutes bendraujant su pirmosiomis simpatijomis.

„Ėmiausi edukuoti žmonės, kad žvynelinė nėra užkrečiama, kad pastebėjus pažeistą odą vertėtų susilaikyti nuo klausimų „Kas tau atsitiko?“. Pradėjau raginti šia liga sergančiuosius priimti be nuostatų ir smerkimo. Bėgant metams sustiprėjau psichologiškai, supratau, kad liga yra nepagydoma, kad jokie taikyti hormoniniai vaistai jos neįveikia. Suvokiau, kad nieko pakeisti negaliu, o pati esu kur kas daugiau nei ši klastinga liga“, – prisimindama patirtus išgyvenimus kalbėjo pašnekovė.

Dvi injekcijos grąžino švarią odą


Pagėgiškė nedelsė ieškoti medikų pagalbos ir dar būdama trylikos metų dėl alinančios psoriazės kartu su mama kreipėsi į žinomą Klaipėdos universiteto ligoninės medikę J. Česienę.

„Evos diagnozė – sunki žvynelinė. Ligą, pritaikius individualizuotą gydymą, bandėme kontroliuoti ne vienerius metus, tačiau ženklių rezultatų, deja, pasiekti nepavyko. Situaciją kardinaliai pakeitė Klaipėdos universiteto ligoninėje nuo praėjusių metų pradėtas taikyti efektyviausias ir naujausias psoriazės gydymo metodas – biologinė terapija. Būtent ji padėjo jaunai ir atkakliai merginai atsikratyti ypač stiprių odos bėrimų, suteikė drąsos svajoti bei mėgautis gyvenimu“, – medicinos pažangos galimybėmis džiaugėsi gydytoja dermatovenerologė.

Pasak specialistės, biologiniai vaistai leidžiami po oda. Pakanka 4–6 injekcijų per metus ir ligą galima visiškai suvaldyti.

Eva Karklelytė ir Jolanta Česienė

„Taikant biologinius vaistus, žvynelinės simptomai išnyksta. Vaistai neleidžia uždegimo mediatoriams citokinams jungtis prie imuninių ląstelių ir palaikyti uždegimo odoje bei sąnariuose. Sergantiesiems vidutine ar sunkia psoriaze pažangi biologinė terapija sugrąžina sveiką odą. Jau po dviejų injekcijų su Eva džiūgavome: bėrimai dingo ir oda tapo visiškai švari. Tokį veiksmingą poveikį išlaikome biologiniais vaistais kas aštuonias savaites, reguliariai atliekame reikalingus tyrimus ir kaskart konsultacijos metu abi šypsomės – ligą kontroliuojame“, – sakė Infekcinių ligų klinikos vadovė J. Česienė.

Pati Eva biologinę terapiją prilygino stebuklui, leidusiam atversti naują gyvenimo puslapį. Mergina jaučiasi išlaisvinta iš dešimtmetį kausčiusių pančių.

„Ligos kontrolė suteikė man daugiau pasitikėjimo ir grąžino moteriškus džiaugsmus bei ryškias spalvas tiek į kasdienybę, tiek ir į rūbų spintą. Gera žinoti, kad vieną dieną, kuomet vilkėsiu vestuvinę suknelę, ji bus tokia, kokios norėsiu, o ne tokia, kuri dengtų psoriazės paženklintą ir bėrimais nusėtą odą. Už visavertį gyvenimą esu nuoširdžiai dėkinga gydytojai Jolantai, kuria besąlygiškai pasitikiu. Ji lyg antroji mama mane lydėjo sunkiame ligos kelyje, visuomet išklausė, atsakingai taikė visas įmanomas gydymo taktikas, o galiausiai – vos tik atsirado galimybė – skyrė biologinę terapiją. Kai žinau šių vaistų poveikį ir gatvėje pamatau žmogų su sunkios psoriazės subjaurota oda, norisi prieiti ir jam papasakoti, kad šiandien gydytojai tikrai gali padėti“, – kalbėjo jauna mergina.

Eva Karklelytė

Neužkrečiama, bet klastinga


Pasak gydytojos J. Česienės, žvynelinė – lėtinė, autoimuninė, periodiškai pasikartojanti, uždegiminė odos liga. Ja sergant odos ląstelės atsinaujina kas 4–7 dienas vietoje įprastų 21–28 dienų.

„Trečdalis pacientų serga vidutine ir sunkia ligos forma. Jei nepadeda taikomi hormoniniai, kiti sisteminiai vaistai – skiriame pažangiausius biologinius medikamentus. Kuo anksčiau pacientas kreipsis į gydytojus, tuo didesnė tikimybė, kad ligą sėkmingai valdysime“, – sakė medikė.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, žvyneline serga per 125 mln. žmonių – apie 4 proc. viso pasaulio gyventojų. Lietuvoje ši liga paplitusi daugiau nei tarp 120 tūkst. gyventojų. Specialistės teigimu, psoriazė gali vienodai kamuoti tiek vaikus, tiek suaugusiuosius.

„Psoriazė gali pasireikšti bet kuriame amžiuje ir trukti visą gyvenimą. Ši liga gali paveikti kur kas daugiau nei odą. Nenuspėjamos eigos ir nuolat pasikartojanti žvynelinė kai kuriems pacientams pažeidžia nagų plokšteles ir sąnarius. Maždaug trečdalis pacientų taip pat serga psoriaziniu artritu – skausminga ir sunkią negalią sukeliančia uždegimine sąnarių liga. Žvynelinę dažnai lydi gretutinės ligos, tokios kaip cukrinis diabetas, metabolinis sindromas, kepenų, kraujagyslių ligos, depresija ar nutukimas“, – ligos grėsmes vardijo dermatovenerologė.

Artėjant Pasaulinei psoriazės dienai, kuri minima spalio 29-ąją, pastėbėjus tokius psoriazės požymius, kaip: odos bėrimai, raudonos-rudos dėmės, padengtos balkšvais žvyneliais, skausmingi, niežtintys ar kraujuoti odos pažeidimai, odos pleiskanojimas ar sąnarių skausmas, gydytoja J. Česienė ragina kreiptis į medikus. Specialistė įsitikinusi, kad dėl geros savijautos ir sveikos odos stengtis verta, o šiuolaikinė medicina leidžia taikyti inovatyviausius ir efektyviausius gydymo metodus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją