„Kai organizmas sušąla, imunitetas šiek tiek susilpnėja, o tada nebesugebame kovoti su virusinėmis infekcijomis. Nosis, burna ir gerklė yra organų visuma, kuri apsaugo nuo infekcijos su įkvepiamu oru.

Peršalimas dažniausiai prasideda gerklės skausmu, nes tonzilėse yra užrakinti virusai, tarsi sėdi kalėjime ir yra nepavojingi. Kai sušąlame, kalėjimo vartai atsirakina, ir virusai padaro savo blogą darbą“, – kalbėjo B. Markevič.

Kita virusų grupė sukelia kosulį, kuris gali būti sausas ir drėgnas. Tačiau ligos pradžioje kosulys visada būna sausas.

„Kosėjame, nes organizmas bando išvaryti visus įsibrovėlius iš mūsų organizmo. Virusai irgi gudrūs, moka prisikabinti prie ląstelių ir ten pasidauginti. Kai pradeda plėšyti ląsteles, atsiranda drėgnas kosulys. Tai rodo, kad iškosėjame ir pačius virusus, ir pašaliname negyvas organizmo ląsteles“, – sakė gydytoja.

Gydant tik simptomą, efektas bus mažas, o teisingas gydymas yra tada, kai gydoma priežastis.

Kai kosulys sausas, o jį sukėlė virusai, ypatingo gydymo nėra, svarbiausia gerti daug šiltos arbatos.

„Kai kosulys drėgnas, mes džiaugiamės, nes plaučiai valosi ir nieko papildomai daryti nereikia. Kai kosulys yra sausas ir varginantis, reikėtų vartoti gleives skystinančius vaistus, nes jos pačios yra per tirštos ir negali pasišalinti iš organizmo“, – kalbėjo LNK pašnekovė.

Gydytoja pataria, kad jei kosulys sausas, o žmogus jaučia, kad pasigavo virusą, reikia gerti šiltus skysčius ir kvėpuoti garais, pavyzdžiui, vonioje. Galima ir gerti vaistus, kurie padeda gleivėms išsivalyti.

Peršalimas

„Liepžiedžių arbata sausina kvėpavimo takus ir labiau tinka sloguojant. O čiobrelių arbata labiau tinka kosėjant“, – sakė B. Markevič.

Pasak pašnekovės, norint išvengti kosulio, visų pirma reikia tinkamai apsirengti ir neperšalti.

„Antra, reikėtų vengti masinių susibūrimų, nes žmogus žmogui virusus perduoda kalbėjimo, čiaudėjimo, kosėjimo metu. Kai kosėjama, viruso dalelės skrenda net iki 8 metrų. Jei jau susirgome, tai neiti į darbą, nes užkrėsime kitus. Be jokios abejonės, rekomenduojama pasiskiepyti nuo virusinių ligų“, – sakė gydytoja.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: