Deja, ne visada sumažinti svorį padeda vien tik sportas ir mitybos ribojimai. Kartais reikia ir radikalesnių gydymo būdų, vienas tokių – skrandžio mažinimo operacijos. Apie tai, kada tokios operacijos yra vienintelė išeitis sulieknėti, kokio svorio žmonėms indikuotinos tokios operacijos, kiek realu po jų numesti kūno svorio, kuo skiriasi vienas chirurginis skrandžio mažinimo būdas nuo kito, portalui „Delfi“ papasakojo pilvo (nutukimo) chirurgas, medicinos mokslų daktaras Donatas Danys. Gydytojas pakomentavo ir kiek pagrįstos su šiomis operacijomis susijusios didžiausios pacientų baimės bei patarė, kaip nesuklysti, renkantis chirurgą.

– Kokia yra riba, kai numesti svorio dietomis bei sportu nepavyks ir tenka galvoti apie skrandžio mažinimo operaciją?

– Antsvoris ir nutukimas visų pirma yra liga. Kartais mes ligą galime koreguoti keisdami gyvenimo įpročius, tačiau jei liga yra pažengusi, vien gyvenimo būdo keitimas jos sukontroliuoti nepadės. Kūno masės indeksas (KMI) ir gretutinės ligos apsprendžia, ar pacientas yra tinkamas chirurginiam nutukimo gydymui. Atrodytų, ką čia reiškia numesti kelis kilogramus, sumažinti porcijų dydį ir kiekį, daugiau judėti, tačiau, supraskite, žmogus kurio svoris yra itin didelis, to taip lengvai padaryti paprasčiausiai – negali. Jam sunku judėti net namuose, vargina padidėjęs kraujospūdis, dusulys net lengvo fizinio krūvio metu, didelis kūno svoris apkrauna sąnarius, ilgalaikiai gyvenimo įpročiai – išsitampęs skrandis, sutrikęs sotumo jausmas daro savo – net ir labai stengiantis svoris su laiku tik dar labiau didėja. Šiems pacientams chirurginis skrandžio mažinimas yra vienintelė išeitis.

– Ar yra kažkokia riba, kurią pasiekus jau reikia tokios operacijos?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją