Osteoartritas – labiausiai paplitusi sąnarių liga visame pasaulyje. Ji pasireiškia kremzlės degeneracija, kaulo sąnarinių paviršių skleroze ir kaulinių išaugų (osteofitų) susiformavimu. Pažeisto sąnario kremzlė pamažu pradeda dilti, pasidaro šiurkšti, suplonėja, todėl kaulų sąnariniai paviršiai tampa nelygūs ir ima trintis vienas į kitą. Įprastai osteoartritas prasideda izoliuotame sąnaryje; dažniausiai pažeidžiami stuburo, klubų, kelių ir plaštakų sąnariai.

„Jeigu ryte atsikėlus iš lovos ar atsistojus po ilgesnio sėdėjimo pajuntate trumpalaikį sąnarių sustingimą, buką maudimą, o judant arba po tam tikro fizinio krūvio atsiranda skausmas kuriame nors sąnaryje, tai – akivaizdūs simptomai, įspėjantys apie besivystančią lėtinę ligą – osteoartritą arba artrozę“, – pasakoja fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Greta Būtėnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją