Sautamptono universitetinės ligoninės medikams kepenų modelius kurti padėjo labdaros organizacija „Planets Cancer Charity“. Tokie individualūs modeliai yra gaminami kiekvienam pacientui atskirai ir padeda pasirengti operacijoms bei užtikrinti geriausius operacijos metu padaromų „negrįžtamų veiksmų“ rezultatus.

Tulžies latakų vėžiu sergančių pacientų kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tyrimų metu gauti duomenys padeda sukurti tikroviškus fizinius modelius.

Po to juos analizuoja chirurgai, siekdami nustatyti, ar naviką galima saugiai pašalinti – pirmiau tokį sprendimą būdavo galima priimti tik operacijos metu.

Tulžies, kepenų ir kasos vėžio chirurgijos konsultanto Arjuno Takharo teigimu, „trimačiu spausdintuvu sukurti modeliai vis dažniau naudojami priimant sprendimus iki operacijos ir operacijos metu, taip pat siekiant geriau suprasti anatominius navikų ir organų struktūrinius ryšius“.

„Operuodami šį ypač sudėtingą kepenų ir tulžies latakų vėžį, kartais tik paskutinę minutę galime pasakyti, ar naviką galima saugiai pašalinti, ar ne.

Kartais chirurgai padaro negrįžtamą veiksmą ir tada supranta, kad viso naviko pašalinti nepavyks – dėl to nukenčia tiek trumpalaikiai, tiek ilgalaikiai operacijos rezultatai.“

Kepenys

„Planets Cancer Charity“ šiai bandomajai iniciatyvai iš fondo „The Hospital Saturday Fund“ yra gavusi 2 000 svarų subsidiją.

Anot A. Takharo, „trimatė spauda suteikia galimybę įvertinti naviką ir šalia esančius elementus, tokius, kaip kraujagyslės ir tulžies latakai dar iki atliekant pačią operaciją, tuo tikslu naudojant pagal mastelį pagamintą modelį.

Bandomojo projekto tikslas yra įvertinti, ar tai padės dar iki pjūvio nustatyti, ar navikas yra operuotinas, taip pat pažiūrėti, ar įvertinimas naudojant modelį turi kokių nors pranašumų, lyginant su kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tyrimo vaizdais.

Kitas pranašumas yra tas, kad trimatis modelis taip pat padėtų supažindinti chirurgijos praktikantus su kepenų anatomijos niuansais, susijusiais su šiais sudėtingais augliais.

Tai – unikali galimybėę pritaikyti novatorišką technologiją padėti sunkia liga sergantiems pacientams ir mes manome, kad ateityje ji galėtų būti pritaikoma ir kitokiomis kepenų vėžio rūšimis.“

„Planets“ padeda kasos, kepenų, storosios ir tiesiosios žarnos, pilvo ertmės (stemplės ir skrandžio) vėžiu bei neuroendokrinine neoplazija sergantiems ligoniams, finansuodama ligonių paramos grupių veiklą, novatoriškus gydymo metodus ir tyrimus Didžiojoje Britanijoje.