Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkai išrado patogesnius vaistus nuo peršalimo kramtomąsias gelines tabletes. Kuo jos skiriasi nuo kitų vaistų, plačiau LNK laidai „Vidurdienio žinios“ papasakojo LSMU Farmacijos mokslinės laboratorijos mokslininkė daktarė Inga Matulytė.

„Tai yra labai panašu į guminuką – visiems žinomą desertą, saldumyną arba maisto papildą, kurį galima įsigyti vaistinėje. Mes gaminame kramtomąsias gelines tabletes, kuriose naudojame įvairius ekstraktus. Jomis siekiame pakeisti sirupus, kurie dažniausiai naudojami peršalimo simptomams lengvinti, ir papildyti rinkoje esančių produktų asortimentą tokiomis tabletėmis“, – aiškino mokslininkė.

Gelinės tabletės

Anot jos, nors rinkoje yra daug guminukų formos maisto papildų, bet nėra skirtų peršalimo simptomams lengvinti. Be to, yra daug sirupų, kuriuos kartais sudėtinga dozuoti: tam reikia šaukštelio ar indelio, kuriame būtų mililitrais nurodyta, kiek galima suvartoti, o pavartojus reikia išplauti.

„Kramtomos gelinės tabletės pagreitina suvartojimą, sutaupo asmenims laiko, nes nereikia plauti jokių įrankių. Taip pat nereikia vandens, norint vaistą užgerti. Tai yra patogi farmacinė forma“, – mano daktarė I. Matulytė.

Guminukų sudėtyje bus augaliniai ekstraktai.

„Žinoma, kad augaliniai ekstraktai pasižymi plačiu poveikiu. Yra čiobrelių ekstraktas, kuris naudojamas atsikosėjimui lengvinti, kiti augaliniai ekstraktai, kuriuos įterpiame į gelines tabletes, kad sukurtume farmacinę formą“, – pasakojo mokslininkė.

Tokias gelines tabletes galima papildyti ir vitaminais, mikroelementais.

„Iš pradžių kuriame atsikosėjimui lengvinti, bet ateityje planuojame į sudėtį pridėti papildomų ekstraktų ir medžiagų, kurios gerintų ir stiprintų imunitetą“, – žadėjo daktarė I. Matulytė.

Gelines tabletes gali vartoti ir vaikai, ir suaugę, kuriems reikia palengvinti atsikosėjimą.

Kad vaikai šių vaistų neperdozuotų, jie vadinami ne guminukais, o tabletėmis.

 Kauno klinikų Laboratorinės medicinos klinika

„Guminukai mums visiems asocijuojasi su saldainiais ir juos mes valgome saujomis, bet tabletė iš karto asocijuojasi su vaistu, skamba daug solidžiau. Todėl ir buvo pavadinta kramtomomis gelinėmis tabletėmis“, – paaiškino mokslininkė.

Lygindama šias tabletes su sirupais, I. Matulytė sakė: „Sirupuose yra daug cukraus. Mūsų gelinėse tabletėse įdėta mažiau cukraus, bet galime įterpti lygiai tokius pačius ekstraktų kiekius, kaip ir sirupuose. Kadangi žinome, kad sirupai yra efektyvūs, jų paklausa yra didelė ir jie vartojami. Gelinės tabletės nėra prastesnės negu sirupai“.

Sirupas nuo kosulio

Dabar mokslininkai tiria, kaip būtų galima ilgiau išlaikyti, pratęsti šių tablečių galiojimo laiką, nes stengiamasi naudoti natūralias konservuojančias medžiagas.

„Kadangi kramtomos gelinės tabletės limpa viena su kita, stengsimės sukurti technologiją, kuo padengti tas tabletes, kad jos tarpusavyje neliptų ir būtų patrauklios vartotojui“, – apie tolimesnius planus kalbėjo mokslininkė.

Kol kas dar laidos pašnekovė negalėjo tiksliai pasakyti, kada šie vaistai atsirastų vaistinėse: „Yra dar ką nuveikti, patobulinti receptūrą. Tada pristatysime rinkai“.

Pasak jos, tai gali užtrukti galbūt metus ar dvejus.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ siužetą galite pamatyti čia: