Kaip sakė KTU Mechatronikos instituto direktorius Vytautas Ostaševičius, aparatas gali būti įvairaus dydžio ir tvirtinamas pagal poreikį, o vos jį įjungus, pradeda veikti ultragarsas.

„Įprastai visų žmonių eritrocitai yra sulipę, o paveikus juos žemo dažnio ultragarsu, jie atsiskiria, tampa pavieniais. Kiekvieno eritrocito sudėtyje yra apie 300 mln. hemoglobino molekulių, kurios tiesiogiai kontaktuoja su deguonimi plaučiuose.

Atsiskyrusio eritrocito hemoglobinas kontaktuoja su visu paviršiumi ir taip per kelias minutes krenta kraujo spaudimas, nes pavienių eritrocitų kiekis kraujyje yra mažesnis nei agreguotų. Toks pat rezultatas pasiekiamas naudojant skystinančius vaistus, ypač po chirurginių intervencijų“, – LNK Žinioms sakė V. Ostaševičius.

Vytautas Ostaševičius

Kai paveiktas ultragarso kraujas patenka į plaučius, jis gali paimti daug daugiau deguonies, o pulsas nukrenta.

„Mūsų teorija buvo išbandyta su gyvūnais, viskas pilnai pasitvirtino. Tačiau dabar didelis rūpestis, kaip gauti leidimus dirbti su žmonėmis, tai žymiai ilgesnės procedūros. Dabar jau domisi įvairios užsienio klinikos, susirašinėjame su jomis“, – kalbėjo V. Ostaševičius.

Pasak pašnekovo, jei toks prietaisas būtų patvirtintas, jį būtų galima naudoti ir namuose – pakilus kraujo spaudimui jį būtų galima sumažinti per kelias minutes, o prasidėjus dusuliui padėtų atstatyti kvėpavimą.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: