Vilniaus universiteto mokslininkas, docentas Gintautas Tamulevičius LNK Žinioms pasakojo, kad įrašius balsą ekrane matoma spektograma, kuri rodo dažnio dedamąsias, esančias balse. Šios dažnio dedamosios lemia balso toną, gylį ir kitas mums suvokiamas savybes.

Pagal balsą galima pasakyti, kokia žmogaus nuotaika, būsena, savijauta.

„Jau yra šis tas nuveikta kuriant technologijas, kurios galėtų nustatyti ligas iš balso. Kadangi balse dalyvauja kvėpavimo sistema, balso klostės, balso traktas. Mūsų šnekos signalas tiesiogiai atspindi mūsų būklę tiek balso klosčių, tiek artikuliacijos procesą. Ta informacija yra pakankamai neblogai matoma mūsų kalbos signale“, – sakė G. Tamulevičius.

Šiuo metu yra eksperimentiniai prietaisai, kurie leidžia identifikuoti, kad balse yra kažkas negerai.

„Lietuvoje su šiais prietaisais dirba ir Kauno kolegos, ir mes. Yra pasiūlytas vienas kitas metodas, kol kas laboratorinėmis sąlygomis, galintis identifikuoti balso sutrikimą“, – sakė G. Tamulevičius.

Kol kas bandoma sukurti įrankius, kurios nustatytų ligas, tiesiogiai susijusias su kalbėjimo procesu. Dažniausiai tai balso klosčių ir gerklų ligos, kurios lemia balso garsą, jo savybes. Būtent iš šių pakitimų galima nustatyti, kad su žmogaus balsu kažkas negerai.

„Negalima sakyti, kad esame pirmieji pasaulyje su tokiomis technologijomis, bet neatsiliekame nuo pasaulio. Balso analizė yra viena iš tyrimo krypčių visame pasaulyje, orientuota į balso ligų nustatymą“, – kalbėjo pašnekovas.

Skaudanti gerklė

Svarstoma, kad ateityje galbūt ir pats žmogus galėtų pasitikrinti, ar neturi balso ligų.

„Čia galimi įvairūs variantai, pavyzdžiui, kai žmogus į telefono programėlę įsirašo savo balsą, ir ji gali perspėti, kad galbūt kažkas negerai ir reikia kreiptis į gydytoją. Galima tai įsivaizduoti kaip nuotolinės medicinos paslaugą, kai įrašome balsą gydytojui, jis jį peržiūri, pasinaudoja savo priemonėmis ir pasako diagnozę ar pakvietimą pas save.

O gal tai galėtų būti dirbtinio intelekto gydytojo asistentas, kuris atkreipia dėmesį į svarbias balso savybes“, – sakė G. Tamulevičius.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: