Valstybinio sveikatos ir klinikinės kompetencijos instituto specialistai rekomenduoja „Pfizer“ gaminamą preparatą „Rimegepant“, dar žinomą „Vydura“ pavadinimu.

Valstybinio sveikatos ir klinikinės kompetencijos instituto vaistų vertinimo skyriaus vadovė Helen Knight sako: „Tai pirmasis ir vienintelis mūsų instituto rekomenduotas vaistas, padedantis palengvinti ūmios migrenos simptomus, o tai laikoma labai svarbiu žingsniu pirmyn“.

Jungtinėje Karalystėje migrena pažįstama kas septintam gyventojui. Ji pasireiškia itin stipriais galvos skausmais, kurie tokie intensyvūs, jog žmogus negali atlikti kasdienių darbų. Tarp kitų migrenos simptomų minimas pykinimas, vėmimas, nuovargis, laikinai sutrikęs regėjimas, dar žinomas kaip migrenos aura, jautrumas šviesai, garsams ir kvapams.

Tiek migreną turintys, tiek tokius asmenis prižiūrintys žmonės Valstybinio sveikatos ir klinikinės kompetencijos instituto ekspertams sakė, kad „migrena – nematoma negalia, kenkianti visiems gyvenimo aspektams, įskaitant profesinę veiklą, mokymąsi, finansus, psichikos sveikatą, socialinį aktyvumą ir šeimą“, pabrėžia H. Knigh.

Migrena dažniau vargina moteris, o ne vyrus, o taip gali būti dėl hormonų pokyčių. Dažniausiai migrenos priepuoliai ištinka 35–45 metų žmones.

Galutiniame Valstybinio sveikatos ir klinikinės kompetencijos instituto ekspertų parengtų rekomendacijų variante „buvo svarstytas iki tol neatlieptas gydymo sprendimų ūmiai migrenai poreikis“. Apie 13 tūkst. Anglijos ir Velso gyventojų nuo šiol per Jungtinės Karalystės nacionalinės sveikatos tarnybą galės gauti reikiamų vaistų.

Suaugusiems „Rimegepant“ bus skiriamas tuo atveju, jeigu jie išbandė mažiausiai du skirtingus triptanus – vaistus, kurie įprastai skiriami galvos skausmo ir migrenos simptomų mažinimui – tačiau paaiškėjo, kad sušvelninti simptomų nepavyko.

Tie, kurie negali vartoti triptanų ar jų netoleruoja, ir tie, kuriems nepadėjo nesteroidiniai antiuždegiminiai vaistai bei paracetamolis, taip pat galės tikėtis gauti šio vaisto receptą.

Po liežuviu laikomas „Vydura“ neleidžia apie smegenis gamintis baltymui kalcitoninui, kuris ir sukelia tą nepakeliamą skausmą.

„Migraine Trust“ vykdomasis vadovas Robas Musicas sako, kad Valstybinio sveikatos ir klinikinės kompetencijos instituto rekomendacija „suteiks nuo migrenos kenčiantiems asmenims galimybę rinktis iš daugiau gydymo variantų, kaip sumažinti migrenos priepuolio trukmę ir skausmo intensyvumą“.

„Tai naujas vilties spindulys. Daugiausia naudos gaus tie, kurie iki šiol nerado jiems tinkamo gydymo, tie, kuriems dabartinių vaistų šalutinis poveikis pridaro problemų, ir tie, kuriems iki šiol siūlyti variantai netinka dėl turimų širdies ir kraujagyslių ligų“, – teigia jis.

Šiuo metu migrena sergantys asmenys, kuriems vadinamieji triptanai netinka, nukreipiami pas migrenos specialistą, tačiau kol kas Jungtinėje Karalystėje jų trūksta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją