Lietuvos Raudono Kryžiaus komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė sakė, kad nors kalbama daug, bet didžioji dalis lietuvių vis dar nemokėtų suteikti pirmosios pagalbos.

Pasak pašnekovės, pastebima, kad į kursus žmonės ateina dviem atvejais. Visų pirma taip nutinka, jei patys susidūrė su situacija, kai reikėjo suteikti pagalbą ir to padaryti nesugebėjo. Taip pat yra dalis žmonių, kuriems reikia išklausyti pirmosios pagalbos mokymus, pvz., vairuotojams. Deja, tokiais atvejais neretai tiesiog padedamas parašas, kad kursai išklausyti, bet praktikos nėra.

„Mes žinome, kad teorija be praktikos, ypatingai, jeigu kalbame apie gyvybių gelbėjimą, praktiškai nieko verta. Kaip karui reikia ruoštis iš anksto, lygiai taip pat su pirmosios pagalbos įgūdžiais: turi būti praktika ir, kuo anksčiau įgysiu tų įgūdžių ir laikas nuo laiko pakartosiu, tuo jausiuosi saugiau, kad galiu padėti sau, jeigu kažkas nutiko, galiu padėti artimui arba tiesiog gatvėje, jeigu žmogų ištiko bėda“, – kalbėjo L. Lesauskaitė.

„Lietuvos draudimo“ komunikacijos vadovas Saulius Abraškevičius pasakojo, kad, kaip parodė jų atliktas tyrimas, žmonių, kurie užtikrintai galėtų pasakyti sugebėsiantys suteikti pirmąją pagalbą, yra 1 iš 10 arba 13 proc. Deja, 4 iš 10 sako, kad negalėtų to padaryti.

„Dažniausiai žmonės išskiria dvi priežastis, kodėl negalėtų. Pirmoji – žmonės bijo dar labiau pakenkti nukentėjusiajam. Antra, kad žmonės turi teorinių įgūdžių, bet niekada to nepritaikė praktikoje ir bijo tai daryti praktiškai“, – paaiškino S. Abraškevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)