Tarp šampano, ikrų, prancūziško sviesto, itališkų pyragų ir stipriausių sūrių įsigijimo prekybos centre nuėjau į parduotuvę, kurią lietuviai klaidingai vadina „dūglas“ ir įsigijau kvepalų, kuriuos perku gal dešimtą kartą gyvenime. Čia ne reklama. Galėjau nusipirkti ir daugelyje kitų parduotuvių ar internete.

Visoje mano didžiulėje, nežmoniško dydžio kvepalų kolekcijoje yra vos trys, kuriuos išnaudojęs vėl perku. Kiti du yra svaiginantys, sudėtingi, beržų degutu ir tabaku trenkiantys Aramis Havana („Užkalnis: tai bus geriausiai išleisti dvidešimt eurų jūsų gyvenime“) ir egzotinio medžio ir vaistų agresyvus mišinys Armani Mania („Užkalnis: kuo kvepia nebepasiekiama formulė, arba mano kvepalai maniakams“).

Tretieji yra tiesiog geriausi kvepalai pasaulyje. Jie yra iš mados namų Chanel. Juos sukūrė 1993 metais, kai buvo sukurta begalė kvapų, kurie ligi šiol yra lentynose.

Chanel kvepalų niekada nenukainoja ir neleidžia to daryti mažmenininkams. Po 30 metų, Platinum Égoïste vis dar lentynose ir 100 ml kainuoja gerokai virš šimto eurų.

Chanel Platinum Égoïste

Kvapą kūrė du genijai, kurie sukūrė daugiau revoliucinių kvapų parfumerijos pasaulyje, negu aš čia galiu išvardinti. François Demachy, kuris galėtų būti šventuoju vien už Ungaro L’Homme I arba už moteriškus Tiffany (1987), ir jo kolega Jacques Polge, kuris kartu kūrė tą patį Ungaro, ir kuris sugalvojo pirmąjį, neplatininį Egoistą.

Jie kartu yra lyg Simonas ir Garfunkelis, Lennonas ir McCartney, lyg Zvonkus ir Stano.

Šie kvepalai yra tai, kaip kvepia Dievas – ta pati tobula melodija, iš fantastinės apysakos, kurią, kai išgirsti, nebegali nustoti klausytis.

Nežinau, kiek jums pasakys aprašymas. Tai tas pats, kas bandyti aprašytų Bacho tokatą ir fugą.

Pagrindas – citrusas (petigrenas, karčiojo apelsino lapų ir šakų nuoviras) su rozmarinu ir levanda.

Toliau – šalavijas, pelargonija ir švelnūs smilkalai, čia jie tik tam, kad sutvirtintų gėles; dar daugiau smilkalų (dabar jau bažnytinių) bazėje, kur dar yra galingas sausas Kalifornijos kedras ir kerpės ir samanos. Ir dar šiek tiek indiško muilino vetyverio.

Galima pasakyti, kad tai gaivus citrusų ir medžio lydinys, bet tuo pačiu aš nieko nepasakysiu: citrusų medžio kombinacijų yra daug, bet tik ši suderinta lyg genijaus suderinto instrumento skambesys; į šį kvapą norisi panirti ir niekada nepakelti galvos.

Tinka ir vyrams, ir moterims. Moterų nė kiek nereikia įtikinėti, jei jos nusipirks šį kvapą savo vyrams, jos ir išpurkš jo pusę.

Nieko geresnio nebuvo sukurta, ir nebus sukurta niekada. Tai štai šito kvapo dešimtą flakoną aš pasidovanojau naujiesiems. Jums linkiu to paties. Gerų metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)