Štai drabužių sąrašas, kuriuos prižiūrėti sudėtingiausia. Kokie jie yra ir kaip išvengti klaidų juos skalbiant – aiškina „LG Electronics“ ekspertai.

Skalbiami drabužiai

Pūkinė striukė


Pūkinė striukė yra kaip porcelianas – graži, bet trapi. Tai ypač būdinga pūkų ar plunksnų paminkštinimui striukės viduje, nes vienas netinkamas striukės skalbimas gali negrįžtamai sugadinti striukėje esančius pūkus, ir striukė nebeatrodys ir nebešildys taip, kaip anksčiau. Norint išvengti nemalonių incidentų, prieš skalbiant pūkinę striukę svarbu perskaityti, kas parašyta striukės etiketėje – įsitikinti, ar striukę galima skalbti namuose, ar vis dėlto būtina valyti sausu būdu valykloje.

Jei striukė skalbiama namuose, reikia naudoti drungną vandenį ir nedidelį kiekį skalbiklio. Būtinai įjunkite švelnų skalbimo ciklą ir nustatykite vieną papildomą skalavimo ciklą, kad pašalintumėte visus skalbiklio pėdsakus. Pūkinės striukės priežiūrai ypač svarbus džiovinimo procesas, kurį rekomenduojama atlikti būgninėje džiovyklėje arba skalbyklėje su džiovinimo režimu, pasirenkant žemiausią temperatūrą, kad striukėje esantys pūkai nesuliptų.

Vilnoniai drabužiai


Vilnoniai drabužiai yra puiki investicija, nes jie gali tarnauti daugelį metų, tačiau tik tada, kai jais tinkamai rūpinamasi. Ar tai būtų vilnonės kojinės, ar megztiniai, ar net paltas, yra tik kelios svarbios sąlygos, būtinos jų priežiūrai. Svarbiausia – prieš dedant drabužius į skalbyklę, būtina ją sustabdyti ir nustatyti specialų režimą, skirtą vilnoniams drabužiams, kurie bus skalbiami šaltame vandenyje. Taip pat svarbu nenaudoti stiprių skalbimo priemonių, kurių sudėtyje yra fermentų arba baliklių.

Skalbiami drabužiai

Nebijokite vilnonių drabužių džiovinti džiovyklėje. Mitas, kad tai sugadins drabužius ir jie susitrauks. Dabar jau galima džiovinti vilnonius (kašmyro ir moherio) drabužius, taip pat ir plono šilko palaidines, džinsus ir net slidinėjimo striukes. Geriausia naudoti džiovykles su dvigubo inverterio šilumos siurblio funkcija, nes jos drabužius džiovina švelniau, naudodamos žemesnę kaitinimo temperatūrą, todėl yra švelnios drabužiams ir sumažina jų susitraukimą.

Sportinė apranga


Dažniausia klaida, kurią dauguma žmonių daro skalbdami sportinę aprangą, yra ta, kad jie naudoja per daug skalbiklio, taip tikėdamiesi geriau pašalinti nešvarumus ir nemalonų kvapą. Tiesą sakant, jei skalbiklio naudojama per daug, jis nusėda ant drabužių ir treniruočių metu gali sudirginti odą. Sportinius drabužius reikia skalbti rūpestingai, todėl geriausia rinktis specialiai sportiniams drabužiams pritaikytą skalbiklį ir laikytis skalbimo nurodymų, pateiktų drabužio etiketėje.

Skalbiami drabužiai

Taip pat būtina atkreipti dėmesį į temperatūrą, kurioje skalbiama sportinė apranga. Sportinę aprangą, ypač pagamintą iš elastingo audinio, rekomenduojama skalbti vidutiniškai šiltame ar net šaltame, ne daugiau kaip 30 laipsnių temperatūros, vandenyje, nes karštas vanduo gali sustiprinti nemalonų drabužių kvapą. Gera žinia, kad dauguma skalbyklių jau turi specialų sportinei aprangai skirtą skalbimo režimą su visais skalbimo parametrais, reikalingais tam, kad sportinė apranga tarnautų ilgiau ir bent šiek tiek palengvintų mūsų kasdienį gyvenimą.

Vaikų drabužiai


Gimus kūdikiui šeimos skalbinių krepšys pildosi kur kas greičiau. Naujagimio oda yra labai jautri, todėl svarbu apgalvoti, kokie drabužiai ir patalynė su ja liečiasi, kad būtų išvengta nereikalingo sudirginimo. Vaikų oda yra labai jautri ir pažeidžiama, todėl rekomenduojama rinktis natūralias skalbimo priemones, kurių sudėtyje nėra kenksmingų medžiagų ir papildomų kvapiųjų medžiagų, taip pat svarbu vaikiškus drabužius skalbti ne žemesnėje kaip 60 laipsnių temperatūroje, jeigu tai leidžia atitinkamų drabužių priežiūros taisyklės.

Skalbyklėse įmontuota garų funkcija gali būti ypač naudinga vaikiškiems drabužiams, nes ji giliai juos išvalys, pašalins visas dėmes ir alergenus, be to, garai padės atsiverti audinio pluoštui, jis taps natūraliai minkštesnis ir mažiau glamžysis, todėl drabužių nereiks lyginti. Garų funkcija labai subtili – garai švelniai veikia audinį ir minkština jį, kad kūdikio oda nebūtų pažeista. Ne mažiau svarbu yra tai, kad skalbyklės su garų funkcija 20 % geriau valo drabužius, sunaudodamos mažiau energijos ir vandens. Kita vertus, jei namuose turite būgninę džiovyklę, rekomenduojama naudoti „Allergy Care“ funkciją, kuri iš drabužių pašalins 99,9 % alergenų, įskaitant dulkių erkutes, galinčias sukelti alergiją ar kvėpavimo sutrikimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)