„Linos artelė“ siuvyklų tinklo vadovė Lina Liutkevičienė sako, kad rūbą įmanoma net namų sąlygomis.

Trumpinkite be siūlų

Pasak L. Liutkevičienės, dažnai atnešami rūbai su prašymu patrumpinti ir šiek tiek susiaurinti. Lina sako, kad tokius rūbų taisymo žingsnius, turint laiko ir šiek tiek įgūdžių, daugeliu atvejų galima atlikti ir patiems savo namuose.

„Matuojantis patinkančias kelnes parduotuvėje ir matant, kad jas reikės trumpinti, siuvimo reikmenų parduotuvėse galima įsigyti lipnią juostelę, tuomet rūbą bus galima palenkti tiesiog namuose net be siuvimo mašinos, naudojant lygintuvą. Klijuojama juostelė būna padengta klijų tinkleliu iš abiejų pusių ir prie audinio prisiklijuoja lyginant lygintuvu. Tačiau, noriu atkreipti dėmesį, kad toks patrumpinimas nėra ilgalaikis, jis tarnaus iki pirmo skalbimo“, – vieną iš gudrybių atskleidžia ji.

Prieš siaurindami – išskalbkite

Specialistė taip pat įspėja neskubėti trumpinimui kirpti rūbo neišanalizavus jo etiketės ir audinio savybių, arba nepasitarus su šios srities specialistais, mat kai kurie natūralūs audiniai, tokie kaip linas, medvilnė po skalbimo traukiasi, tad iš anksto nukirpus gaminio ilgį, vėliau po skalbimo gali tekti vaikščioti per trumpomis kelnėmis ar suknele.

„Jeigu įsigyjate kiek per didelius neskalbto lino gaminius, juos sumažinti galima išskalbus. Apimtis mažėja ir per ilgį, ir per plotį“, – vieną iš labiausiai besitraukiančių vasaros audinių įvardija L. Liutkevičienė.

Dar viena gudrybė, palengvinsianti greitų apsipirkimų klaidų taisymą – audinio rašto įvertinimas.

„Jeigu jau pirkdami rūbą žinote, kad jį reikės taisyti, vadovaukitės viena auksine taisykle – margo audinio taisymas visada yra mažiau matomas. O jeigu namuose neturite audinio spalvos atitinkančio siūlo, visada geriau rinkitės tamsesnį atspalvį“, – pataria moteris.

Pasak specialistės, yra keletas atvejų, kai rūbą galite ir praplatinti namų sąlygomis.

„Mažoką palaidinę ar suknelę su sagutėmis galima šiek tiek praplatinti persiuvus sagutes arčiau krašto. Taip pat yra viena gudrybė, kuri leidžia šiek tiek praplatinti džinsų juosmenį: išskalbus džinsus, per juosmenį juos reikia užmauti ant gyvatuko, jei reikia panaudoti papildomą daiktą reikiamam ištempimui ir palikti išdžiūti, kad užsifiksuotų nauja apimtis“, – pasakoja L. Liutkevičienė.

Klaidos, po kurių nepadės net specialistai

Rūbų taisymas namuose yra sveikintinas dalykas, nes tai prisideda prie tvarumo principų ir tekstilės gaminių naudojimo pratęsimo. Tačiau Lina sako, kad neturint reikiamų įgūdžių, rūbo patiems taisyti nevertėtų, nes po to, ištaisyti klaidų gali nepavykti net specialistams.

„Dažnai gauname rūbų po namudinės ilgių korekcijos ar siaurinimo, dėl kurio paprasta korekcija tampa sunkesnė ir daugiau kainuojanti. Nes būtent po bandymų taisyti namie, dėl įvairių mazgų, persiuvimų ir kitokių ne vietoje pridarytų sprendimų, audinys būna pažeistas, sugadintas, jo tiesiog trūksta, todėl ne visada pavyksta tokį rūbą prikelti naujam gyvenimui net siuvėjoms“, – pasakoja L. Liutkevičienė.

Jei per klaidą susitraukė?

O ką daryti, jei naujai nusipirktas rūbas puikiai tiko ir iškart po pirmo skalbimo – susitraukė? Ne bėda. Specialistų teigimu, kaip rašoma „The Guardian“, galima pamėginti rūbui grąžinti ankstesnę formą.

Paimkite kibirą šilto vandens, įpilkite pusę puodelio plaukų kondicionieriaus, įpilkite šlakelį skalbimo skysčio ir išmaišykite. Sudėkite drabužius ir maišykite, kol plaukų kondicionierius padengs visus pluoštus. Drabužius išspauskite, kad išsiskirtų skysčio perteklius. Paguldykite lygiai ir rankomis ištempkite atgal į formą, tada palikite išdžiūti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją