Kaip anksčiau teigė Prezidentūros atstovai, į priėmimą pakviesti viršūnių susitikimo dalyviai su antrosiomis pusėmis, iš viso – 80 asmenų.

Daukanto aikštėje svečiai turėjo rinktis nuo 19 val., tačiau renginio pradžia šiek tiek vėlavo. Lietuvos pirmoji ponia D. Nausėdienė šiam vakarui pasirinko žemiau kelių siekiančią tamsiai mėlyną, spindintį atspalvį turinčią suknelę ilgomis rankovėmis. Prie suknelės ji priderino juodus aukštakulnius batelius.

„Labai sveikintina, kad mes Lietuvoje pagaliau esame pribrendę prie to, jog suprantame, kad politikų ir pirmųjų ponių apranga yra itin svarbi, ryški nebylios komunikacijos priemonė. Bet taip pat svarbu suprasti, jog tai yra ne grožio konkursas, – mano M. Palaikytė. – Kaip visada manau, kad svarbu sėkmingame įvaizdyje išlaikyti nuoseklumą – jis kol kas mūsų pirmosios ponios pasirinkimuose tikrai yra sveikintinas.

Protokoliškai jos šio vakaro drabužiai yra teisingi. Stilistinis nuoseklumas atspindi jos individualų stilių.“

Ant raudonojo kilimo pirmoji pasirodė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, vilkėdama ryškią mėlyną suknelę ilgomis rankovėmis, siekiančią blauzdas.

Tamsiai mėlyną suknelę taip pat pasirinko Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen.

Pietų Korėjos prezidentas Yoonas Sukas Yeolas atvyko kartu su žmona Kim Keon-hee. Ji vilkėjo šviesią suknelę, esančią žemiau kelių, ir juodą švarkelį. Akį traukiantis akcentas – prisegta balta gėlė.

„Tai yra sėkmingo ir ypač stilingo kuklumo pavyzdys. Vos dvi spalvos ir visiška klasika. Visgi ji ne nuobodi, o įkvepianti pasitempti“, – kalba M. Palaikytė.

„Slava Ukraini“ šūksnių buvo palydėti Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir jo žmona Olena Zelenska. Pirmoji ponia dėvėjo pastelinės mėlynos spalvos kostiumėlį su ilgu sijonu, avėjo kūno spalvos aukštakulnius batelius. V. Zelenskis tradiciškai pasirodė su chaki spalvos apranga.

„V. Zelenskis nuo karo Ukrainoje pradžios labai aiškiai yra pasirinkęs aprangą, kuri simbolinė, skatinanti atkreipti dėmesį į jo individualią misiją. Tokiu atveju nebesvarbus nei aprangos kodas, nei renginio formalumas. Jo apranga yra nebylios komunikacijos pavyzdys, kuris įeis į istoriją.

Ukrainos pirmosios ponios įvaizdis labai kuklus, nuosaikus, pasirinkta mėlyna, kuri yra patikimumo, profesionalumo spalva, todėl neretai yra ir diplomatinė. Labai įdomu tai, jog mėlyna spalva visose kultūrose yra suprantama neutraliai, tad neerzina, neprovokuoja. Šiuo atveju jiems mėlyna dar svarbi kaip nacionalinė spalva, tik jos pasirinktas atspalvis nekomunikuoja vėliavos atspalvio“, – komentuoja M. Palaikytė.

Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos žmona Agata Kornhauser-Duda vilkėjo ryškiai raudoną suknelę, segėjo ilgus auksinės spalvos auskarus bei turėjo tokios pačios spalvos delninukę. Raudona spalva simbolizuoja jėgą, galią, drąsą.

„Lenkijos pirmoji ponia viso vizito metu demonstruoja labai nuoseklų, elegantišką stilių. Šio vakaro drabužis protokoliškai tikrai yra teisingas. Kalbant apie spalvą, dabar atsiranda vis daugiau laisvės. Ryškios spalvos nebėra neteisingas pasirinkimas, tik svarbiausia būti laiku ir vietoje. Viskas priklauso nuo to, kada bei kur vyksta renginys“, – aiškina M. Palaikytė.

Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova pasirinko blauzdas siekiančią, nuo liemens laisvai krintančią violetinės spalvos suknelę, kūno spalvos delninukę bei batelius.

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pirmoji ponia Brigitte Macron pasirodė su balta suknele ilgomis rankovėmis, aukštu kaklu, nesiekiančia kelių. Ji taip pat avėjo juodus gana aukštus aukštakulnius, nešėsi tokios pačios spalvos delninukę. Dėmesį traukė ir kiti aksesuarai: B. Macron buvo įsisegusi auskarus, užsidėjusi apyrankę, žiedą.

„Ponia Macron yra iš tų pavyzdžių pasaulio mastu, kur matosi, kad yra akivaizdi mados mylėtoja. Ji tikrai eksperimentuoja su žinomais mados namais ir prekiniais ženklais bei yra viena iš moterų, kuri laužo protokolines taisykles labai dažnai pasirinkdama ilgį virš kelių arba ryškiomis detalėmis puoštus drabužius.

Mes ją sveikiname bei laikome viena iš stiliaus ikonų, nors techniškai jos apranga ne visada atitinka protokolines taisykles. Visgi svarbiausia, kad pavyktų aprangą išnaudoti kaip įrankį žinutei paskleisti“, – vertina M. Palaikytė.

Ispanijos prezidento Pedro Sanchezo žmona Maria Begona Gomez Fernandez vilkėjo ilgą šviesiai gelsvą suknelę su tokios pačios spalvos delninuke bei bateliais.

Vis dėlto buvo įvaizdžių, kurie nuvylė mados tendencijų ekspertę. Kalbėdama apie Italijos ministrės pirmininkės Giorgios Meloni aprangą, M. Palaikytė nepagailėjo kritikos.

„Įvaizdis, kurį nuoširdžiai sunku paaiškinti. Net kilmės šalies mados kultūros istorija nepadeda. Neprisimenu, kada mačiau tokio rango politikos atstovą savo apranga taip ignoruojantį įvykį ir jo statusą. Apmaudu“, – konstatuoja M. Palaikytė.

„Dar vienas pavyzdys, kai mūsų pirmoji pora atrodo tiesiog nepalyginamai geriau. Nei protokolo, nei skonio“, – priduria M. Palaikytė.

Akivaizdu, kad per socialinę vakarienę damų aprangoje dominavo mėlyna spalva. Galima spėti, jog ši pasirinkta dėl sąsajų su Ukraina. Be to, mėlyna simbolizuoja laisvę, jautrumą, išmintį, pasitikėjimą, intelektą, gilumą. Ji taip pat yra laikoma galios spalva.

„Daug viešnių mėlyną spalvą pasirinko neatsitiktinai – vienareikšmiškai taip išreikšdamos paramą Ukrainai. Tai yra tik dar vienas pavyzdys, kai drabužis tampa įrankiu žinutei perduoti. Tokiu būdu ji transliuojama ne tik individualiai, bet ir iš nuotraukų matoma bendrystė, kas turbūt ir yra šio NATO viršūnių susitikimo tikslas – vienybė, stiprybė.

Labai sveikinu atsikartojančius mėlynos spalvos pasirinkimus“, – sako M. Palaikytė.

Pirmosios ponios viešumoje pasirodė ir dieną

Antradienio popietę pirmosios ponios kartu su D. Nausėdiene lankėsi galerijose, Valdovų rūmuose. Per šį susitikimą Lietuvos pirmoji ponia pasirinko baltą suknelę ilgomis rankovėmis, šonuose dekoruotą plonomis juodomis linijomis.

Šiam įvaizdžiui M. Palaikytė nepagailėjo gražių žodžių: „Nuoširdūs komplimentai!

Analizuoti, diskutuoti ir siekti geriausio rezultato yra puiku, bet reikia nustoti užsiimti amžina kritika vien dėl kritikos mūsų pirmamai porai. Visko pasitaiko, tobulėti yra kur, tačiau ir pasidžiaugti yra kuo.“

Ingrid Stolterberg, Diana Nausėdienė, Brigitte Macron

Lenkijos pirmoji ponia dieną nevilkėjo taip ryškiai, kaip vakare – dėvėjo kūno spalvos kostiumėlį su kelnėmis. Šią spalvą pasirinko ir Prancūzijos pirmoji ponia, kuri vilkėjo smėlio spalvos suknelę iki kelių bei buvo užsivilkusi paltuką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)