Galiausiai, tekstilės perdirbimas visame pasaulyje tesiekia 1-2 proc., o į aplinką išmestai tekstilei suirti prireikia nuo 40 iki 200 metų. „Realiai tekstilės perdirbimo nėra. O išgirdęs, kad per metus visame pasaulyje pagaminama apie 100 milijonų tonų tekstilės, tiesiog sustingsti“, – tekstilės pramonės skaudulius laidoje „Atliekų kultūra“ atskleidė Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius.

Tekstilės pramonė – viena opiausių ir aktualiausių šių dienų temų. „Tai iš tikrųjų yra ir socialiniai dalykai. Pirmiausiai, darbuotojų engimas – kad gautume pigesnį drabužį, turi nukentėti žmonės iš Bangladešo, Indijos ar Kinijos. Kitas dalykas – čia pat, Lietuvoje, mes aplinkosauginių padarinių nematome taip akivaizdžiai. Todėl labai sunku suprasti, kas vyksta už daugelio kilometrų, visai kitoje šalyje, kitoje kultūroje, nors mūsų pasirinkimai arba tai, kaip veikia mados industrija, yra labai žalinga“, – įsitikinęs „Mados portalo“ įkūrėjas Erikas Marcinkevičius.

Tad kokios yra išeitys ir kaip išvengti tekstilės pertekliaus namuose? Pirkti mažiau ir peržiūrėti savo drabužių spintą, iš naujo „atrasti“ tinkamus drabužius, dalintis jais su artimaisiais ir pažįstamais, parduoti apdarus ar pristatyti juos į visoje Lietuvoje veikiančias dalijimosi daiktais stoteles.

Na, o jei žūtbūt norėsis naujo daikto, galbūt jūsų pasirinkimą nulems neįtikėtina naujiena Lietuvos mados pasaulyje. Kartu su Lietuvos mokslininkais dizaineris Seržas Gandžumianas du metus kūrė audinį, kuris gali būti kompostuojamas.

Dizainerio Seržo Gandžumiano sukurtas unikalus audinys

„Yra tam tikrų kompostavimo būdų, kurių metu šis audinys suyra greičiau, kokybiškiau ir mažesnėmis sąnaudomis. Jis yra polilaktidinio pagrindo: sukūrėme tam tikras to pluošto kompozicijas, kurios būtų gerai apdorojamos, siuvamos, ir ta faktūra tiktų bei būtų naudojama madoje“, – ypatingos medžiagos gimimo istoriją atskleidė S. Gandžumianas, jau paruošęs keletą laisvalaikio drabužių modelių, kuriuos įsigyti galės žemės išsaugojimo temai neabejingi vartotojai.

Seržas įsitikinęs, kad mados ateitis yra tik jos tvarume, todėl kviečia greitosios mados vilionėms nepasiduoti ir kitus. Anot dizainerio, geriau turėti nedaug, bet kokybiškos aprangos.

Dizaineris Seržas Gandžumianas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją