Apsipirkinėjimas išpardavimų apsėstose parduotuvėse absoliučiai nuginčija stileivų pamėgtą taisyklę „mažiau yra daugiau“. Išpardavimų sezonu šiam protokolo punktui reikėtų suteikti naują prasmę – „daugiau yra per daug“. Kodėl reikia saugotis apsipirkinėjimo ligos ir neužversti spintos išpardavimų laimikiais?

Dažnai į išpardavimus moterys išsiruošia planuodamos rimtai ir nekukliai apsipirkti. Iš tiesų išpardavimų ir „specialių pasiūlymų“ esmė ir yra dosniai save palepinti. Pabandykite suskaičiuoti visus kartus, kai vietoje vienų reikalingų marškinėlių nusipirkote 4 už 3 kainą. Išpardavimų lentyna yra tikra medaus statinaitė išalkusioms stileivoms. Ji skatina ir suvilioja manyti, kad daugiau įvairių nefunkcionalių, itin išskirtinių bei tam tikrai, dažniausiai besibaigiančiai, tendencijai priklausančių drabužių kalnai iš tiesų yra reikalingi.

Tai nebėra tiesa – išpardavimų mada praėjo. O taip dažnai kartojama taisyklė „mažiau yra daugiau“ įgauna visai kitą prasmę. Ji skatina ne tik neapkrauti savo kasdienių aprangos derinių jau išeinančiomis ir daugeliui pabodusiomis tendencijomis, tačiau kartu ir keisti gyvenimo būdą. Pasauliui mušant varpais apie vartotojiškumą, medžiagų perdirbimą, nuolatinis naujų drabužių pirkimas yra didelis ir tvirtas žingsnis atgal.

Drabužių pirkimas per išpardavimą paprastai neleidžia sutaupyti. Vien dėl to, kad jų metu nusiperkame daugiau. Kaip tai pakeisti?

„Karpykite“ skirtingus stilius

Šiltojo sezono metu nėra nieko lengviau nei žaisti skirtingais stiliais, žongliruoti dienine bei vakarine aprangomis ir taip sukurti laikui bei tendencijoms nepavaldžius derinius. Pirmiausia, ištraukite iš spintos savo šiuolaikiškus klasikinius drabužius: marškinius, vienspalvius marškinėlius, džemperį, džinsus, kelnes ir sijoną. Šios aprangos dalys yra universalios, o su jomis galėsite sukurti vis skirtingą aprangos kompoziciją. Noriu paneigti mitą, kad seni rūbai atitolins nuo tendencijų.

Madoje dažniausiai būna panašios ir tos pačios aprangos detalės, kurias nuo praėjusių sezonų skiria spalvos, raštai ar koks nors ypatingas kirpimo sprendimas. Būtent dėl šios priežasties paprasčiausiai negalima bijoti eksperimentuoti su senu spintos turiniu.

Vienas subtiliausių ir labiausiai stileivų pamėgtų būdų – žaisti skirtingais stiliais – kartu dėvėti sportinius ir klasikinius drabužius. Tokie deriniai neįeina į jokius tradicinius mados standartus, todėl juos derindami sunkiai suklysite, o atrodysite madingai ir šiuolaikiškai, rinkdamosi tik senus rūbus.

Kurdamos tokio tipo aprangą, remkitės „pusės taisykle“ – tai reiškia, kad maždaug pusė aprangos derinio, pavyzdžiui, viršutinė dalis, gali būti neformali, laisvalaikio ar sportinio stiliaus. Paprasti T formos marškinėliai, ko gero, yra vienas dažniausių kiekvienos spintos atributų, tad, kad ir kokios spalvos ar raštų būtų, griebkite juos. O kitai derinio pusei rinkitės savo mėgstamus džinsus, pusiau formalias kelnes ar sijoną. Derinį papildykite turimais sportiniais bateliais – dabartinė mada dėl to ypač tinkama, mat nerūpestingai priderinti sportiniai bateliai yra vienas iš privalomų stiliaus akcentų.

Goda Pele iliustracija

Taip pat nepamirškite rankinės ir švarkelio – šios detalės derinyje žaidžia vieną pagrindinių vaidmenų. Jie lemia aprangos pobūdį. Jeigu rinksitės klasikinį švarką ir elegantišką rankinę – stilių paversite formalesniu, brandesniu. Tačiau galite rinktis kiek laisvesnį stilių – tokiu atveju iš spintos traukite amžinąja klasika pravardžiuojamą džinsinį švarką arba bomberį. Prie šių drabužių galite derinti fanny-pack’ą ar mėgstamą kuprinę.

Pasirinkus skirtingų stilių maišymo variantą jums tikrai neprireiks užsikrėsti apsipirkinėjimo išpardavimuose liga. Naujai derinami rūbai atgimsta naujam gyvenimui, leidžia sukurti naujus derinius ir netgi performuoti asmeninį stilių.

Pats sau dizaineris

Kažkada mamos išgirdo sakant, kad, jei drabužis jūsų spintoje nepajudintas guli jau dvejus metus, jo niekada ir nebepajudinsite. Šiai „tiesai“ nėra jokio logiško paaiškinimo, nes kiekvienam rūbui gali ateiti laikas ir vieta. Būdų, kaip išnaudoti savo seną spintos turinį, nėra tiek daug, tačiau visi jie – patikimi ir patikrinti laiko, kartų bei stileivų. Suplyšę džinsai, nepatogi apykaklė – priežastys, dėl kurių dažniausiai į spintos gilumą ir nusistumia savo eilės nesulaukę drabužiai. Tapkite patys sau dizaineriais ir išlaisvinkite vaizduotę – tik prieš tai susiraskite žirkles bei dažų ar audinių baliklio.

Seni daiktai niekada neatrodo naujesni, nei ką tik perkurti. Nebijokite karpyti džinsų – jų audiniai tvirti, natūraliai pasidraskantys. Be to, prašauti renkantis džinsų ilgį – gana sunku. Senus džinsus galite paversti šortais, o jei norite nedidelio pokyčio – nukirpkite galus ir paverskite juos cropped (liet. trumpintais) – tai kaipmat suteiks nerūpestingumo ir jaunatviškumo bet kuriai aprangai, be to, vizualiai pailgins kojas. O jeigu norite didesnių pokyčių – ties keliais prakirpkite skylę ir ją paplėšykite – toks dizaino sprendimas puikiai tiks laisvalaikio aprangai.

Marškinėliai ir džemperiai yra mažiau universalūs karpant, tačiau taip pat suteikia nemažai stiliaus sprendimų. Džemperius galite kirpti per liemenį palikdami jį trumpą. Taip pat, jei jis neturi gobtuvo, – nukirpkite apykaklę – tai privers džemperio kraštą pasiraitoti ir suteiks įdomų stiliaus sprendimą laisvalaikiui.

Kalbant apie marškinėlius – jiems suteikta privilegija keisti spalvas. Tačiau pirmiausia pakalbėkime apie kirpimus – nepamirškite, kad boho prieskonį įvaizdžiui suteiks per pilvą surišti marškinėliai. Lengviausia tai padaryti juos ties viduriu įkerpant iki bambos. Taip lengvai surišite likusius du kraštus.

O dabar – būdas atgaivinti seną rūbą, kurį turite išnaudoti bent kartą. Tie dye – kitaip geriau žinomas kaip hipiškas marškinėlių raštas yra lengvas, tačiau kardinaliai rūbo išvaizdą keičiantis dažymo būdas. Kol parduotuvių lentynose pilna tie dye raštu puoštų marškinėlių, saviškius susikurkite pačios. Tai galite padaryti radę senus marškinėlius ir drabužių dažus arba baliklį. Nesibaiminkite sugadinti, kuo raštas natūralesnis, tuo madingesnis.

Apsipirkti išpardavimų metu – didelė pagunda, tačiau dažniausiai tai nėra reikalinga. Sena drabužinė gali prisikelti antram ir net trečiam gyvenimui, jeigu mokėsite ją išmokyti tarnauti jums. Neprivalote lankytis parduotuvėse taip dažnai, kad jau žinotumėte jos išdėstymą, nes asmeninį stilių galite susikurti išmokę mados derinimo taisykles.