„Telegraf“ pristato kelis būdus, padedančius greitai išvalyti uogų paliktas dėmes.

Verdantis vanduo

Vienas paprasčiausių, greičiausių ir, svarbiausia, veiksmingiausių būdų – paprastas verdantis vanduo. Paimkite bet kokį gilų indą (didesnį dubenį ar puodą) ir virš jo ištempkite išteptą drabužio vietą. Audinį su dėme ištempkite taip, kad jis nebūtų itin įdubęs, o pati dėmė būtų arčiau indo centro. Tuomet pradėkite pilti ant dėmės verdantį vandenį.

Atkreipkite dėmesį, kad sumerkti visą drabužį į verdantį vandenį nėra gera idėja. Drabužis gali išblukti arba susitraukti, o pati dėmė gali dar labiau padidėti.

Citrina

Jei uogų palikta dėmė ant drabužių nėra didelė ir dar nespėjo įsigerti į audinį, galite pasitelkti citrinos sultis. Jų reikia užpilti ant nešvarios vietos, o tada išlyginti audinį per marlę.

Druska

Išvalyti dėmę padeda ir druska, kurios yra kiekvieno namuose. Norint tai padaryti, ant nešvarios drabužio vietos reikia užberti nemažą žiupsnį druskos. Ją reikėtų palaikyti ant dėmės bent 15 minučių. Tada druską pašalinkite, o drabužį išskalbkite šaltame vandenyje.

Citrinos rūgštis ir spiritas

Šis metodas tinka tuomet, jei dėmė yra įsisenėjusi ir prieš tai minėti valymo būdai buvo bejėgiai. Pasigaminkite specialų tirpalą iš 4 g citrinos rūgšties ir 40 g 95 proc. etilo alkoholio.

Šį skystį pašildykite ant silpnos ugnies, o tada užpilkite ant dėmės ir palaukite, kol ji visiškai išnyks. Tuomet drabužį praskalaukite 50 laipsnių karščio vandeniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją