Tačiau neskubėkite. Nes net ir mokslininkai iki galo nėra susitarę šiuo klausimu. O ir paskelbti atsakymai stipriai vieni kitiems prieštarauja.

Ką apie tai kalba mokslininkai?

Pirmasis vizualią horizontalių ir vertikalių linijų įtaką 1867 m. aprašė vokiečių gydytojas ir fizikas Hermann von Helmholtz. Jo pagrindinė teorija teigė, kad moters figūra optiškai atrodo ilgesnė, kai suknelę puošia horizontalūs dryžiai. Tiesa, šią įžvalgą jis padarė atlikęs tyrimą su dviem kvadratais, kai vienas jų, užpildytas siauromis juodai baltomis horizontaliomis linijomis, vizualiai atrodė aukštesnis ir siauresnis nei tokio pačio pločio vertikaliomis linijomis užpildytas kitas kvadratas.

Ši teorija metų eigoje labai gražiai pasimetė ir be paaiškinamos priežasties transformavosi į priešingą: esą būtent horizontalių linijų raštai vizualiai praplatina moterų figūras. Taip ir būtų toliau damos bijojusios horizontų, jeigu ne Jorko universiteto mokslininkas dr. Peteris Thompsonas. Jo 2008 m. atlikto tyrimo dėka horizontalioms linijoms vėl buvo suteikta ilginančių ir siaurinančių funkcijų atributika.

Tiesa, tyrimas buvo atliktas naudojantis tik pieštinėmis figūromis, todėl jo vienareikšme tiesa 2012 m. suabejojo BBC radijo rengiamo šou „ Tai tu nori būti mokslininku“ dalyvė Val Watham.

Moteris nusprendė į šį klausimą atsakyti padarydama eksperimentą (su paties dr. P. Thompsono priežiūra) su realiais modeliais, kurie tyrimo metu dėvėjo vertikaliais ir horizontaliais dryžiais išmargintus rūbus. Gauti rezultatai paneigė aukščiau minėtų mokslininkų teoriją ir patvirtino visų baimes ir džiugesius, kad horizontalių linijų atsiradimas ant realaus žmogaus figūros ją padaro vizualiai platesne, o vertikalios – ilgesne.

Anot moters, tai gali būti susiję su tuo, kaip linijos atskleidžia kūno kontūrus, t.y. horizontalios linijos stipriau paryškina kūno linijas nei vertikalios, todėl su tokiais raštais figūros tampa vizualiai platesnėmis.

Atrodo, kad šioje vietoje galima būtų dėti horizontaliai vertikalų tašką. Tačiau ne viskas taip paprasta, kaip galėtų pasirodyti.

Į diskusiją, kaip linijos veikia mūsų akis ir smegenis 2013 m. įsitraukė Japonijos Kioto universiteto mokslininkai. Anot jų, visi trys prieš tai atlikti tyrimai buvo nenuoseklūs ir todėl gavosi prieštaringi rezultatai. Šių mokslininkų nuomone, tai, kaip linijos įtakojo figūros vaizdą, priklauso ne tik nuo žiūrinčiojo į figūrą, pačios figūros, bet ir aplinkybių, kurios supa tą figūrą pvz.: ar jūs pirma pamatysite liekno sudėjimo modelį, ar stambaus.

Todėl po jų atliktų eksperimentų buvo prieita galimų išvadų, kad visumoje horizontalios linijos vizualiai nepaverčia nė vienos figūros platesne nei ji yra. Ir vertikalios neatlieka prailginimo bei susiaurinimo funkcijos. Netgi priešingai, tyrimų metu buvo nustatyta, kad drabužiai su horizontaliomis linijomis liekno sudėjimo žmones vizualiai padarė dar lieknesniais ir aukštesniais. Kai tuo tarpu ant stambesnių modelių kardinalių vizualių pokyčių nesimatė.

Ir štai jums atsakymas, kad plačiai paplitusi tiesa, kaip horizontalės platina, o vertikalės ilgina, anokia jau ir absoliuti tiesa.

Todėl renkantis rūbus, nepriklausomai ar esate pilnesnio, ar lieknesnio sudėjimo dama, mąstykite plačiau ir atkreipkite dėmesį ne tik į raštus ant rūbų, bet ir jų kirpimą, medžiagiškumą ir tai, kaip vizualiai rūbai atrodo ant jūsų pačių. Tiek didesnių apimčių moteris gali atrodyti nuostabiai horizontalių dryžių apsupty, tiek ir aukšta – vertikalių draugijoje. Viskas priklauso nuo jūsų pačių požiūrio ir noro stebinti.

Keletas patarimų (nebūtina jų visų paisyti) renkantis dryžius toms, kurios turi šiek tiek abejonių:

Rinkitės dryžių plotį pagal kūno tipą. Pusiausvyrai išlaikyti aukštoms ir/arba pilnesnio sudėjimo figūroms rekomenduojama rinktis drabužius su šiek tiek platesniais ir didesniais dryžiais. Lieknesnio tipo žemo ūgio merginoms – siauresni ir arčiau vienas kito išdėlioti dryžiai. Toms, kurios visgi dar šiek tiek prisibijo horizontalių, rekomenduojama išbandyti V formos dryžius, kurie sutelkia dėmesį į centrinę kūno liniją.

Dryžiai

Sluoksniavimas. Tegu dryžiai būna tik jūsų derinio akcentas, bet ne visas derinys. Pvz.: dryžuoti marškinėliai po vienspalviu švarkeliu arba kardiganu.

Dryžiai

Išryškinkite dailiausią kūno vietą. Dryžiai gali jums padėti sutelkti dėmesį į tą kūno vietą, kuri jus labiausiai džiugina arba jums pačiai atrodo geriausiai. Jei tai visas kūnas, tuomet neskaitykite toliau. Jeigu visgi norite pabrėžti viršutinę dalį, tuomet dryžiai ten turėtų ir atsirasti. Ir priešingai, jeigu jus žavi jūsų klubai ir kojos, tuomet nedvejodamos rinkitės dryžuotus sijonus ir kelnes.

Žemoms merginoms yra rekomendacijos koncentruoti dryžius viršutinėje aprangos dalyje, kai tuo tarpu aukštaūgės gali laisvai rinktis maksi ilgio dryžuotas sukneles.

Dryžiai
Dryžiai

Žaiskite spalvomis. Subtiliausias ir klasika dvelkiantis pasirinkimas būtų juodos ir baltos spalvos tandemas. Tačiau neapsiribokite tik jomis. Bandykite tamsesnių spalvų (pvz. juodos ir rudos, bordo ir raudona ir pan.) šaltesniais sezonais. Ir ryškesnių spalvų derinius šiltesnėmis dienomis.

Dryžiai

Blokuokite. Ši taisyklė tinka toms, kurios nėra iki galo įvaldžiusios įvairių raštų derinimo tarpusavyje. Tokiu atveju, jeigu renkatės vieną garderobo dalį dryžuotą, tuomet kita dalis tegu lieka vienspalvė.

Dryžiai

Dryžių įvairovė. Taip, kaip žmonių figūros yra įvairios, taip ir dryžiai nebūna tik horizontalūs arba vertikalūs. Bandykite įstrižus, V formos, horizontalius ir vertikalius sumaišytus tarpusavyje. Prisiminkite, kad tokių dryžių atsiradimas suteikia žiūrinčiojo žvilgsniui progos keliauti jų nutiesiamais kelių skirtingomis kryptimis.

Dryžiai
Dryžiai

Laužykite taisykles. Taip, būtent, taisyklės tam ir yra, kad jos būtų sulaužytos. Nes kitu atveju taip ir liktume ties ta nuostabiai atgyvenusia „tiesa“, kad dryžiai storina. Ir svarbiausia, kad būti storai yra lygų blogai atrodyti.

Kvestionuokite tiesas, kurios jums sakomos ir atraskite sau tinkamiausius sprendimus bandydamos įvairovę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)