1. Čelsiai – avalynė lygiu paviršiumi, neturinti nei raiščių, nei sagčių. Jai būdingas aukštesnis aulas iki čiurnos ir šone esantys elastingi įsiuvai. Šiuos batus labai lengva nusiauti ir apsiauti, jie dera ir prie kostiumo, ir prie džinsų. Nepaprastai praktiškas ir universalus variantas, gyvuojantis ir moterų drabužių spintoje.

View this post on Instagram


💕💕💕 KAIP PAVADINSIME AVALYNĘ? Dažnai stilistui atsakant į klausimą, jis naudoja tam tikrus terminus - drabužių, avalynės, aksesuarų. Ne mažiau svarbu ir Jums juos žinoti o ypač jei dirbate drabužių rinkoje. Neretai pastebiu, kad net avalynės parduotuvės konsultantės nežino avalynės pavadinumų 🙄 . 1️⃣ ČELSIAI - avalynė lygiu paviršiumi, neturinti nei raiščių, nei sagčių. Jai būtingas aukštesnis aulas iki kauliuko ir šone esanti guma. . 2️⃣ MONKAI - uždari batai, ne varstomi, o užsegami skersiniu dirželiu su sagtimišone. Monkai yra viena dažnesnių vyriškų batų klasių. . 3️⃣ OKSFORDAI - populiariausi, klasikiniai batai dėl savo uždaro varstymo ir aptakios formos yra labai formalūs. . 4️⃣ DERBIAI - populiariausias atvirai suvarstomų batų modelis, pasiūtas iš keleto atskirų odos gabalų. Derbiai yra vienas universaliausių ir lengviausiai derinamų batų modelių, tinkančių prie įvairaus stiliaus ir formalumo aprangos. . 5️⃣ BLIŪKERIAI - tai atvirai suvarstomas derby batų modelis, pasiūtas iš vieno odos gabalo. Jis labai panašus į derbius, tačiau skiriasi tuo, jog ir batviršis, ir šonai yra pagaminti iš vientiso odos gabalo. . 6️⃣ BROGAI - tie patys oksfordai, derbiai ar bliūkeriai su perforacija, taip vadinama akylučiu dekoracija and avalynės. . 7️⃣ ČAKA BATAI - tai aulinių batų modelis, lygiu paviršiumi, turintis derbio konstrukciją ir dvi arba tris eiles raišteliams skirtų skylių. . 8️⃣ LOFERIAI - įsispiriami batai, turintys plačią, paaukštintą pakulnę. Dažniausiai būna su papildomais stiliaus elementais ant liežuvio - metalinė dekoracija, teptukai arba skeltukai monetai įdėti. . Paskaitom postą, o vėliau storys padarysim žinių patikrinimą 😀🙄😁 Viskas, kaip Jūs mėgstat, mano mielosios! Jei nežinote, kokią avalynę Jums rinktis - ONLINE KONSULTACIJA PRIEINAMA KIEKVIENAI! . Bučkiai Jums, o ar bučkiai MAN už info? 😁💋💋💋💋😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉❤❤ #vyruavalynė #stilius #žinios #šiuolaikinė #moteris #žino #pavadinimas #taisyklingas #taisyklės
A post shared by Stilistė ▪︎🅥🅘🅚🅣🅞🅡🅘🅙🅐 (@stiliausklase) on Mar 29, 2020 at 5:38am PDT

2. Monkai – uždari batai, ne varstomi, o užsegami skersiniu dirželiu su sagtimi šone. Monkai dar vadinami vienuolių batais. Populiariausias šių batų modelis turi dvi sagtis, tačiau pasitaiko ir viena arba net trys sagtys. Iš lygios odos pagaminti tamsūs monkai garsėja universalumu ir harmoningai atrodo tiek su verslo kostiumu, tiek su klasikiniais džinsais. Zomšiniai variantai puikiai tinka lankytis koncertuose, baruose, muziejuose, parodose, kavinėse ir daugelyje kitų vietų.

3. Oksfordai – populiariausi, klasikiniai batai dėl savo uždaro varstymo ir aptakios formos yra labai formalūs. Vyriški oksfordai yra gana elegantiški ir dažniausiai gaminami iš juodos arba tamsiai rudos odos. Tokią avalynę tinka avėti prie kostiumo, tačiau netinka prie džinsų. Labiausiai oficialus oksfordų pasirinkimas yra juoda (galbūt lakuota oda) be dekoracijų ir perforacijų. Būtent oksfordai derinami prie smokingo, frako ar klasikinio oficialaus kostiumo.

4. Derbiai – batai yra labai panašūs į oksfordus, tačiau pagrindinis skirtumas nuo pastarųjų yra atviras suvarstymas. Tai vienas universaliausių ir lengviausiai derinamų batų modelių, tinkančių prie įvairaus stiliaus ir formalumo aprangos. Juodi derbiai tinka prie oficialaus kostiumo, o rudi ar kitų atspalvių – prie ne klasikinių kelnių, chinos ar džinsų. Ši avalynė tinkama tiek biure, tiek neformaliuose renginiuose.

5. Bliūkeriai – tai atvirai suvarstomas derbių modelis, pasiūtas iš vieno odos gabalo. Jis labai panašus į derbius, tačiau skiriasi tuo, jog ir batviršis, ir šonai yra pagaminti iš vientiso odos gabalo, tuo tarpu derbiai pasiūti iš keleto atskirų odos gabalų.

6. Brogai – tai avalynė, kurią aptarėm anksčiau, tačiau su dekoratyvinėmis skylėmis, kitaip dar vadinama perforacija. Šios skylės išdėstytos palei siūles arba bato priekyje. Verta žinoti, kad šios skylutės nėra skersinės, todėl neatlieka papildomų ventiliacijos funkcijų.

Bet koks dekoras ar perforacija ant avalynės automatiškai sumažina batų oficialumo laipsnį, todėl brogai negali būti dėvimi prie oficialaus kostiumo. Jie puikiai tinkami ne tokioms iškilmingoms progoms ir dera su vilnoniais ar tvido kostiumais, kasdienio stiliaus švarkais bei velvetinėmis kelnėmis.

7. Čaka batai – tai aulinių batų modelis lygiu paviršiumi, turintis derbių konstrukciją ir dvi arba tris eiles raišteliams skirtų skylių. Nors šie batai turi neoficialią išvaizdą, kai kuriuos batų modelius taip pat galima derinti prie kostiumo.

8. Dykumos batai – skiriasi nuo čaka batų tuo, jog yra pasiūti iš nubuko arba zomšos. Taip pat šios avalynės padas pagamintas išskirtinai iš kaučiuko, tuo tarpu čaka avalynės padas yra odinis arba guminis. Nepaisant to, kad dykumos batai laikomi klasikine avalyne, jų negalima avėti prie klasikinio kostiumo. Vasaros modelius galima derinti tik prie neoficialių kostiumų, kelnių ar džinsų. Kodėl jie vadinami dykumos? Tai batai, kuriuos britų kariškiai avėjo Egipte per Antrąjį pasaulinį karą kaip kasdienio laisvalaikio batus.

9. Loaferiai – įsispiriami batai, neturintys nei raiščių, nei sagčių. Šio stiliaus batams teikia pirmenybę žmonės, kurie dėl savo verslo ar darbo specifikos daug vaikšto ar keliauja. Loaferiai yra labai praktiški, tinkami avėti tiek į darbą, tiek pasivaikščioti parke. Norint sukurti atsipalaidavusį derinį, juos galima avėti ir prie business casual kostiumo.

Pastaroji avalynė dažniausiai turi papildomus stiliaus elementus ant liežuvio, kurie neatlieka jokios funkcijos išskyrus dekoratyvinę – metalinę sagtį (horsebil loaferiai), kutus (tassel loaferiai), škotišką sijonuką (kiltie loaferiai) arba skeltuką monetai įdėti (penny loaferiai).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)