„Spalvos pasirinkimas – labai natūralus dalykas. Mes spalvą renkamės ne dėl to, kad, tarkime, spontaniškai sugalvojome, jog šiandien rengsimės žaliai. Greičiausiai nusprendėme rengtis žaliai, nes norime ištransliuoti tam tikrą emociją arba mums jos trūksta.

Štai, kodėl iš vakaro sugalvoti drabužių deriniai kitą rytą atrodo visai netikę – galimai, prabundame visai kitos nuotaikos, turėdami daugiau ar mažiau energijos.

Nusprendėte vilkėti pilką spalvą? Turėkite omenyje, kad pilki atspalviai sukuria atstumą. Net jei deriniuose turime juodą, baltą ir pilką, tuomet pilka spalva turime dengti tą dalį, kurią norime maskuoti.

Moterys įsivaizduoja, kad lieknina ir maskuoja tik juoda spalva, tačiau pilka, kaip spalva, traukiasi į antrą planą ir vizualiai lieknina. Tad jei norite būti nematomos, nepastebėtos, ši spalva puikiai tiks. Tačiau nepamirškite, kad pilka spalva taip pat gali paversti jus šiek tiek senesne nei esate iš tiesų“, – kalbėjo stilistė.

– Kokią įtaką spalvos turi mūsų įvaizdžiui?

– Istoriškai, antropologiškai ir net psichologiškai susidėliojo taip, kad vos sutikę naują žmogų, sekundę fiksuojamės į veidą, o tuomet, natūraliai, nuo apačios akimis kylame į viršų.

Jei sutiksite moterį, kuri bus apsirengusi švelnia rožine spalva, ją laikysite sentimentalia, jausminga, jautria. Bet pilkšvai rožine spalva apsirengusi moteris neš kitą žinutę – kad turi daug jausmų savyje, tačiau jų nerodo ir siekia atstumo.

O štai raudonai apsirengusi moteris trauks dėmesį, skleis seksualinę energiją, o galbūt net kels spaudimą. Sakoma, žmonėms, turintiems problemų su kraujospūdžiu, geriau raudonos spalvos prisivengti.

Agnė Gilytė

Ką signalizuoja tai, kad norime tam tikrų spalvų?

– Jei norime baltos spalvos, reiškia, norime ramybės, balanso, švaros, taip pat mažiau bendravimo, informacijos. Baltos spalvos dažnai nori žmonės, kurie patiria didelį emocinį krūvį.

Raudonos – energija liejasi pro kraštus ir norime gyvenimo pokyčių. „Turiu tam pakankamai jėgų“, – tarsi taria jums organizmas. O štai neturintiems jėgų, pavargusiems ir nusilpusiems raudona spalva atims visą likusią energiją. Tokiu atveju verčiau atsigręžti į geltoną, žalią, oranžinę spalvas – jos pakelia ūpą ir suteikia energijos.

Geltona – norime veiklos, komandinio darbo ir matomo, apčiuopiamo rezultato. Geltonos spalvos norintis žmogus jaučia poreikį daryti tik tai, kas jam patinka, o ne tai, ką privalo. Jam taip pat svarbi pasirinkimo laisvė.

Žalia – norime atsiriboti nuo aplinkinio triukšmo ir žmonių. Jaučiame ramybės, fizinio poilsio poreikį.

Mėlyna – jaučiamas didelis nuovargis, norime fizinio kontakto su žmonėmis.

Žydra – simbolizuoja poilsio, vidinio augimo paieškas ir motinystės norą. Tai pati moteriškiausia spalva, raminanti ir atnešanti harmoniją, pristabdanti mūsų jausmingumą, atpalaiduojanti ir „atrišanti“ liežuvį. Tai taip pat saugiausia spalva.

Ruda – jei norime rudos spalvos, tikėtina, turime minčių ir apie šeimos planavimą. O štai antipatija rudai spalvai gali signalizuoti apie žemą savivertę, rudos spalvos taip pat nemėgsta žmonės, kurie nepriima savo kūno tokio, koks jis yra.

– Kokia spalva yra laikoma populiariausia?

– Kaip bebūtų keista... mėlyna! Nors galėtume pagalvoti, kad juoda, juk ji neretai vadinama universaliausia. O antroje vietoje yra raudona.

– Ar galime spalvas skirstyti į moteriškas ir vyriškas?

– Mėlyna yra vienintelė spalva, kuri vyrus ir moteris veikia skirtingai. Visos kitos spalvos veikia labai panašiai – žalia, pavyzdžiui, ramina, oranžinė – dirgina, pilka – atstumia, balta – suteikia balansą.

O štai mėlyna yra visai kitas reikalas. Kas nutiks, jei moteris nuspręs juodą suknelę pakeisti į mėlyną? Ji taps „sunki, vyriška, nemoteriška“. Verčiau rinktis baklažano, violetinę, tamsiai žalią arba tamsiai rudą. O štai vyrams mėlyna spalva yra klasikinio garderobo dalis.

– Kokios spalvos sendina, o kokios – jaunina?

– Spalvos, kurios kontrastuoja su jūsų veido oda ir akių spalva, į paviršių ištraukia visus minusus. Aprenkite tobulą odą turinčią šviesiaplaukę baltais marškinėliais ir ji spindės. Tačiau apvilkite baltais marškinėliais moterį, kuri yra tamsių akių, tamsių spalvų, turi odos nelygumų ir yra neišsimiegojusi– balta spalva taps visas odos problemas išryškinančiu markeriu.

Nuovargį taip pat išryškina juoda spalva. Tad jei vilkėsite juodą golfą, bet veido nebūsite pamaskavę makiažo pagrindu – gero nelaukite.

Jaunina, gaivina tos spalvos, kurios jums labiausiai tinka. Yra vienas lengvas būdas išsiaiškinti, kokios jos yra.

Kaip išsirinkti, kokios spalvos jums tinka, kaip naudotis spalvų ratu ir kokių klaidų šiukštu nedaryti – DELFI Stilius konferencijos vaizdo įraše.

Agnė Gilytė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)