– Kodėl yra svarbu atlikti spintos reviziją?

– Tam, kad išvengtume betvarkės spintoje, matytume, ką mes turime ir visada sakytume, kad turime, ką apsirengti. Svarbu reguliariai, bent du kartus per metus, peržiūrėti savo spintą. Ne paslaptis, kad apsipirkti einame tada, kai atrodo, kad nėra, ką apsirengti. Bet pirminė problema yra ta, kad mes tiesiog nežinome, ką toje spintoje turime. Kai atliekame spintos reviziją, savarankiškai ar su stilisto pagalba, tampa aiškiau, ką reikia įsigyti.

– Kokie yra pagrindiniai spintos revizijos žingsniai?

– Visų pirma, turite išsiimti visus turimus drabužius (taip pat ir avalynę, aksesuarus) ir sudėti juos į vieną vietą. Tuomet drabužius reikia suskirstyti į penkias kategorijas (arba – kitaip į penkias krūvas).

Pirmoji kategorija – drabužiai su „atidėjimo terminu“. Tarkime, laukiame, kol sustorėsime, kol sulieknėsime, kol atsiras kažkokia svarbi proga juos dėvėti.

Antra kategorija – drabužiai, keliantys sentimentus. Moterys saugo drabužius, susijusius su svarbiais prisiminimais, pavyzdžiui, pirmuoju pasimatymu ar vestuvėmis, ir tuomet randa tūkstantį priežasčių, kodėl jie turi likti spintoje.

Trečia kategorija – rūbai, kurie yra susidėvėję. Sakome, kad gaila išmesti, juk taip brangiai mokėjome... Bet gerbkime save, su tokiais rūbais tikrai niekur neisime.

Ketvirta kategorija – rūbai, kurie gali būti pataisomi. Tarkime, įplyšusi kelnių apačia ir norime drabužį susiūti. Turite įsivertinti, ar tikrai nusinešite drabužius pas siuvėją. Jei nenunešėte per dešimt metų, tikriausiai, niekada to ir nepadarysite. Nepatingėkite surasti savo siuvėją, kuri arba kuris padės jums prižiūrėti rūbus. Patikėkite, gerai atrodyti ir rengtis kokybiškai brangiai nekainuoja – kartais ir per išpardavimus galime rasti nuostabius kašmyro paltus už nedidelę kainą, bet jie būna per dideli. Tokiu atveju siuvėjas padės pakoreguoti rūbą pagal jūsų figūrą.

Penkta ir paskutinė kategorija – rūbai, kurie jums tinka ir patinka, kuriuos dėvite dažniausiai. Ši kategorija yra svarbiausia, nes turite įsivertinti, kodėl tie rūbai jums patinka. Ar jums patinka medžiaga? Siluetas? Atsakykite sau į klausimą, kodėl dažniausiai renkatės dėvėti būtent juos?

Kristina Solomnikova, Milda Glebutė

– Išrūšiavome drabužius. Ką darome toliau?

– Su didžiąją rūbų dalimi šiandien pat teks atsisveikinti. Žinau, gaila ir sunku, bet jiems laikas iškeliauti. Labai prašau, neišmeskite drabužių – pasiūlykite juos labdaros organizacijoms, parduokite per mainų programėles arba nuneškite perdirbimui. Būkime ekologiški.

Kai atsirenkame rūbus, kurie yra mums tinkami, turime juos sugrąžinti atgal į spintą. Pati drabužius kategorizuoju pagal ilgį ir spalvas. Pavyzdžiui, ilgas paltas ir vidutinio ilgio suknelė, po jų seka trumpesni drabužiai – švarkai, palaidinės ir megztiniai, pabaigoje – sijonai, kelnės.

Taip pat turime įvertinti, koks laikymo būdas drabužiui yra tinkamas – pakabinant ar sulankstant. Kabinti siūlau paltus, švarkus, marškinius. Lankstyti plonesnius megztinius, marškinėlius, nelepaus audinio sijonus ir kelnes.

Kalbant apie pakabas, siūlau naudoti tvirtas medines arba velvetines pakabas. Pastarosios skirtos nesunkiems drabužiams išlaikyti, tačiau venkite ant jų kabinti šlapius drabužius, nes, pavyzdžiui, juodos spalvos pakabos gali rūbus ištepti. Pačios blogiausios pakabos drabužiams – minkštos plastmasinės, nes neišlaiko formos, taip pat pakabos iš valyklų, nes jos gali suplėšyti drabužius.

– Susitvarkėme spintą, sekantis žingsnis – važiuoti į drabužių parduotuvę?

– Yra būdas įsivertinti, ar jums reikia vykti apsipirkti. Jeigu surūšiavus spintą matote, kad turite daug apatinių dalių, pvz., sijonų, kelnių, bet neturite palaidinių, marškinėlių, megztinių – tai indikatorius, kad būtent pastarųjų ir turėtumėte ieškoti. Arba pažiūrėkite į drabužius, kurių atsikratote dėl per didelio nusidėvėjimo. Tai reiškia, jog juos dažnai dėvėjote ir mėgote, reikėtų įsigyti panašaus modelio naujų drabužių. Susidarykite sąrašą, kokių drabužių jums reikia ir vykite į parduotuves arba apsipirkite internetu.

Apsipirkdami nepamirškite – niekas netikrins ir niekam nėra įdomu, kokio dydžio ar kokio prekės ženklo etiketės yra prisiūtos ant jūsų drabužių. Nebijokite pasimatuoti ar užsisakyti kelis skirtingus dydžius.

Kaip nepasiklysti gausiame parduotuvių asortimente, į ką kreipti dėmesį apsiperkant internetu ir kodėl išparduotuvės gali tapti pelėkautais? Daugiau stilistės M. Glebutės patarimų – naujausioje „Stiliaus DNR“ laidoje.




Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)