„Batų svarba vaikui įvardijama kaip kintanti. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad nuo 30 proc. iki 70 proc. aktyvaus laiko vaikas gali būti basas – batai jam nereikalingi. Tačiau, žinoma, batai yra mūsų neišvengiama kasdienybė, ypač Lietuvoje, kur be batų retkarčiais galime būti tik vasarą, – sako vaikų ortopedas doc. dr. Kęstutis Saniukas. – Renkant vaikams batus svarbu, kad avalynė būtų šilta ir neperšlampanti, bet taip pat svarbu ir kad ji netrukdytų formuotis augančio vaiko pėdai. Geriausias pasirinkimas – batai, tarsi imituojantys ėjimą basomis.“

Svarbiausi kriterijai vaikų batams pagal K. Saniuką:

1. Batai turi būti lankstūs, minkšti ir lengvi, patogūs ir nevaržantys judesių.

2. Batų padas turi būti minkštas, dar geriau jeigu jis amortizuojasi – prisitaiko prie vaiko pėdos. Kietumas gali būti tik kulne, o pirštų ir pėdos dalis – minkšta.

3. Batai turi leisti vaikui laisvai pasistiebti, atsitūpti.

Pagrindinės klaidos, kurias daro tėvai

Vaikų ortopedas atkreipia dėmesį ir į kelias tėvų daromas klaidas. Kartais tėvai perka vaikams batus su supinatoriais (batų vidinėje pusėje ties pėdos skliautu esanti iškili vieta), nors jų paskirtis šalinti plokščiapadystę. Bėda ta, kad pastarąjį dešimtmetį jie plačiai naudojami bet kuriuose batuose, rašoma pranešime spaudai.

Pasak ortopedo K. Saniuko, mažam vaikui supinatoriai visiškai nereikalingi, 4–6 metų vaikui nekenkia, bet turi būti minkšti, o vėliau juos reikėtų rinktis tik su gydytojo rekomendacija.

Kita tėvelių klaida – ortopediniai batai. Jie skirti tik konkrečioms ortopedinėms problemoms spręsti ir yra gana laikinas sprendimas, todėl nereikėtų vaikams tokių batų avėti nuolat, ypač, jei to nerekomendavo gydytojas ortopedas.

Kelias dažniausias klaidas įvardija ir „Crocs“ prekės ženklo Lietuvoje atstovas Justas Mačionis: „Tėveliai, rinkdami vaikui batus, žinoma, ieško geriausio sprendimo, bet neretai pamiršta labai paprastus dalykus. Pavyzdžiui, perka porą dydžių didesnius batus, kad vaikas jais avėtų kelis sezonus. Tai tikrai klaidinga praktika – per dideli batai trukdo vaikui laisvai judėti, didina traumų tikimybę, galų gale, kojytėms šalčiau.

Kitas kraštutinumas – pernelyg ankšti batai, varžantys vaiko pėdos vystymąsi. Beje, su jais taip pat gerokai šalčiau.

Dar viena dažna klaida – per šilti batai. Bijodami, kad vaikas nesušaltų, rudenį, net esant ir ganėtinai šiltam orui, tėvai auna vaiką žieminiais batais, dar apmaudami kojas ir šiltomis kojinėmis. Patalpose batų neperauna, tad vaiko kojos kaista, jaučiamas diskomfortas, o išėjus į lauką ir sušąla.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)