Visgi, lyginant su kitais drabužiais, odinis švarkas reikalauja ypatingesnės priežiūros ir dėmesio. Neužtenka jo išplauti vos kartą į metus ir tikėtis, jog atrodys nepriekaištingai (jeigu rimtai, to nerekomenduojame).

Sužinoti, kaip vis dėlto reikia taisyklingai prižiūrėti odinį švarką, mados ir stiliaus portalas „Style Caster“ pakalbino prekės ženklo „VEDA“ direktorių Jess Cambronero.

1. Prisiminkite, kad apsauga yra visada geriau nei taisymas.

Jeigu jūsų švarkas yra naujas ir dar nedėvėtas, įsitikinkite, kad jis yra laikomas tinkamomis sąlygomis ir kartu yra apsaugotas nuo išorinių aplinkos veiksnių. „Purškiamos apsaugos priemonės, skirtos odai ar zomšai yra svarbios, norint apsaugoti drabužius nuo vandens ir lietaus. Tačiau visada patikrinkite, ar ši priemonė yra tinkama ir nepažeidžia paviršių“, - teigia specialistas. Jeigu visgi žala jūsų rūbui jau padaryta, praleiskite šį žingsnį ir grįžkite prie jo tik pabaigoje. Taip pat nepamirškite pažiūrėti priemonės galiojimo laiko ir jo apsaugos trukmės. Juk nesudėtinga kartą per kelias savaites ar mėnesius juo papurkšti odą ar zomšą.

2. Leiskite odiniam švarkui išdžiūti.

Jeigu netikėtai papuolėte į lietų ar apsipylėte vandeniu, nebandykite jo džiovinti rūbų džiovyklėje ar džiovintuvu, kadangi tiesioginis karščio srautas sugadins audinį. Vietoje to, rekomenduojama švarką palikti gerai vėdinamoje ir lempų apšviestoje aplinkoje.

3. Rašalo dėmėms šalinti tinka alkoholis.

Izopropilo alkoholis puikiai padeda pašalinti rašalo dėmes nuo odos. Tačiau nepatartina juo valyti zomšos audinio, kurį geriau patikėti valyklai. Naudokite baltos medvilnės audeklą (nespalvotą, kad ji nenudažytų odos), pamirkytą į alkoholį ir švelniais judesiais valykite dėmę. Per stiprus trynimas pažeis odos paviršių.

4. Naudokite odos kondicionierių.

Odos kondicionierius (panašiai kaip plaukų kondicionierius) yra skirtas suminkštinti ir apsaugoti audinį. Visgi, jis yra labiau skirtas ne naujiems, o senesniems odiniams rūbams. Tačiau J. Cambronero teigia, kad tvirtos ir standžios odos švarkams (panašioms į „baikerių“) pastarasis kondicionierius padės tapti bent kiek minkštesniems bei užtikrins, kad išvengsite jos suskylinėjimo.

5. Žinokite, kada kreiptis į profesionalus.

Dėmės, netinkamos oro sąlygos ir ilgalaikis odinio švarko dėvėjimas – šie veiksniai, įtakojantys jūsų rūbo išvaizdą, geriausiai yra panaikinami rūbų valykloje. Ypatingai, jeigu jūsų švarkelis yra iš zomšos.

6. Nepersistenkite.

Manau, kad švarką reikia valyti tik tada, kai yra būtinybė“, - sako J. Cambronero. Pasak jo, oda geriausiai atrodo laikui bėgant ir jai dėvintis. Net jeigu ir ant jūsų švarko bus matomos nedidelės dėmelės, tai kitiems atskleis tik tai, kad jūs labai mėgstate juo vilkėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)