Tarp must have – tvarumas

Neabejojama, kad tvarumas mados pramonei turės didžiulę įtaką per ateinantį dešimtmetį. Visame pasaulyje vyksta protestai dėl klimato kaitos. Viena žinomiausių veikėjų šiuo klausimu – 16-metė švedė klimato aktyvistė Greta Thunberg, teigianti, kad žmonių godumas ir trumparegiškumas naikina planetą. Politikai raginami priimti naują ekologinį susitarimą – teisėkūros pasiūlymą, kuriame raginami imtis radikalių pokyčių.

Mada – visada to, kas vyksta visuomenėje, atspindys. 2020 m. pavasario-vasaros kolekcijomis daugelis dizainerių atkreipė dėmesį į aplinkosaugą. Daugiausiai aplodismentų susilaukia dizaineriai, kurie jau daug metų savo kūriniais kalba apie tvarumą, pvz., Vivienne Westwood ir Stella McCartney.

Pasaulis raginamas remti ypač savo šalies kūrėjus, kuriems rūpi tvarumas. Pvz., kurie kuria aprangą, naudodami tvarias medžiagas ar panaudodami audinių likučius iš ankstesnių kolekcijų ar perkurdami drabužius naujam gyvenimui.

Jei dar neseniai tvarumo sąvoka atsispindėjo tik nišinėje kūryboje, tai šiandien šis žodis tampa privalomas mados kūrėjo kasdienybėje.

Neoniniai ženklai

Ar neoninė – sezono spalva? Šiuo laikmečiu nėra vienos esminės spalvos, kurią būtų galima laikyti favorite. Vis dėlto neoninės spalvos, kviečiančios: „pažvelk į mane“ – šio sezono tendencijų viršuje.

„Valentino“ mados namai pristatė ryškių neoninių – žalios, fuksijų, geltonos – spalvų modelius. Dizaineris Christopheris Kane’as – ilgametis neono šalininkas – perteikė geltonos, oranžinės, rožinės neonines spalvas nėrinių ansambliuose.

Šortų kostiumo istorija

Laikmetis, kuriame sveika gyvensena ir sportas įrašomi į prioritetų gretas, daro įtaką ir kasdienei aprangai. Dviratininkų šortų universalumas itin mėgstamas dėl galimybės įsilieti į įvairių drabužių derinius.

Šortai virš kelių jau buvo matyti ir praėjusių metų madoje. Visgi šią tendenciją prisijaukino toli gražu ne visos lietuvaitės. Mados tendencijų prognozuotojai sako, kad net ir skeptikai turėtų šią kryptį vertinti kaip neišvengiamą kelnių transformaciją šiltymečiu. Aptempti dviratininkų šortai, pasirodę praėjusį sezoną, įkvėpė mados kūrėjus į šio sezono must have įtraukti klasikinio silueto šortus, kuriuos raginamos prisijaukinti moterys, dirbančios darbus, reikalaujančius oficialaus dalykinio ar pusiau dalykinio aprangos kodo.

Balta drobulė

Pavasaris ir vasara – lyg palaimingų baltų suknelių laukimo laikas. Nėriniai, satinas, puošti subtiliomis gėlėmis – baltų suknelių audiniai gali būti patys įvairiausi. Viena karščiausių 2020-ųjų šiltojo sezono tendencijų – nėriniai. „Dior“ mados namų pristatytose suknelėse juntamas švelnumas ir šiluma, nepaisant to, kad dauguma jų permatomos. Nėriniais puoštą baltą suknelę derinkite su kontrastingais aksesuarais – masyviu juodos spalvos diržu, stambiu mineraliniu akmeniu inkrustuotu koljė, auliniais batais.

Besiplaikstanti ilga balta suknelė tiks kuriant bohemišką įvaizdį – pasileiskite plaukus, perjuoskite juos skarele, papuoškite riešus gausybe karoliukais suvertų apyrankių – ir prieš veidrodį matysite bohemišką deivę.

Balta tiks ir klasikos mėgėjoms. Struktūriškų formų suknelę derinkite dalykinėje aprangoje. Čia galite varijuoti ir vietoj suknelės rinktis baltą kelnių ir švarko kostiumą.

Plazdanti srovė

Plonos plazdančios suknelės – nuostabus pasirinkimas šiltymečiu, kai norisi pasipuošti. Šį sezoną suknelių gretas papildo plisuotas audinys. 2020 m. pavasarį-vasarą plisuotos suknelės bus tokios pat paplitusios, kaip praėjusį sezoną mergaitiški plisuoti sijonai.

Moterys liemenėse

Kalbant apie liemenes, prisiminkime Kate Moss 2005-aisiais, ir tai bus puiki inspiracija, kaip būtų galima derinti šią detalę. Nešiokite liemenę su marškiniais ar marškinėliais, derinkite su šortais, vilkitės ant besiplaikstančios bohemiškos stilistikos suknelės. Kai kurie mados namai pristatė liemenes, derinamas su aštuntojo dešimtmečio plačių ilgų džinsų siluetu – tai irgi gali būti įkvėpimas jūsų pasirinkimui.

Pavasarinio palto blizgesys

Mados meilės romanas su lietpalčiais toks praktiškas ir toks patikimas. Šį sezoną tradicinis prancūziškas kūno spalvos pavasarinis paltas sublizga sidabro, ryškiai žalia ir kitomis sodriomis spalvomis. Ir derinamas jis gali būti su pačiais įvairiausiais ansambliais.

Atogrąžų naktys

„Dolce and Gabbana“, „Fendi“, „Marni“, „Valentino“ suteikė naujų spalvų šiltajam sezonui būdingiems gėlių raštams. Ir staiga įprasti ramunėlių ornamentai nublanko prieš žalius atogrąžų augalų raštus. Taigi džiunglių motyvai, spalvos ir raštai – šio sezono naujosios gėlės.

Marškinių olimpas

Marškinių mėgėjų laukia išties linksmos dienos. Mados savaičių metu pristatyti deriniai sufleruoja, kad marškinius galite derinti ir su ilgais, žemę siekiančiais sijonais, ir su odinėmis kelnėmis, ir vilkėti ant suknelės. Sufleruojame – balta marškininė suknelė su plazdančiomis plepomis prie rankogalių šį sezoną yra taip arti dangaus, kaip niekas kitas.

Rankų darbo mugė

Kaimiška rafija pavasarį parodo prabangos spindesį. Jei miestietė negyvena gyvenimo, kuriame ravi saulėgrąžas, tai dabar saulėgrąžos įaustos į drabužių audinius. „Dior“, „Dolce and Gabbana“ austi rafijos varpelio sijonai ir suknelės atrodė kaip geriausia prabangių amatų išraiška. Kiti mados namai siūlo pynimus ir siuvinėjimus – įkvėpimui ribų nėra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)