Šią savaitę „OutShop.lt“ Vilniaus centre vyksta žaibiškas „Didysis Flow Femme išpardavimas“. Tokie žaibiški išpardavimai yra visame pasaulyje populiarių „sample sales“ atitikmuo, kuriuos organizuoja daugybė didžiųjų prekės ženklų, o mados gerbėjai šias galimybes išnaudoja tam, kad savo spintą atnaujintų geidžiamais drabužiais su ženkliomis nuolaidomis, kurios gali siekti net ir iki -75 proc., priklausomai nuo prekės ženklo, kolekcijos naujumo arba jos dydžio. Aušra Prasauskaitė, „OutShop.lt“ įkūrėja, dizainerių drabužių išpardavimų organizatorė atsakė, ką geriausia įsigyti tokiuose išpardavimuose bei kodėl nereikėtų vengti ir senesnių kolekcijų modelių.

– Kokių daiktų verta dairytis per išpardavimus? Ir ko patartumėte per masinius išpardavimus nepirkti?

– Dar norėčiau paakcentuoti, kad lietuviškas žodis „išpardavimas“ toks žodis, kuris daug ką apima – ir kas savaitę vykstančias supermarketo akcijas bananų pardavimams skatinti, ir mūsų organizuojamus išpardavimus, kurie yra kitokios koncepcijos. Tai – „samples sales“ atitikmuo, gal reikėtų tai pavadinti „sandėlio valymu“ ar „archyvo išpardavimu“?

Dairytis verta visko, nes sutaupyti nori visi! Kartais sakoma, kad per išpardavimus vertėtų apsiriboti klasikiniais, spintos bazę formuojančiais drabužiais ar aksesuarais. Ir taip, ir ne – geros, klasikinės kelnės, švarkai, vilnos ar kašmyro megztiniai, kokybiški marškiniai, širdžiai mielos suknelės ir yra kiekvienos spintos bazė, tikėtina, kad tuos daiktus nešiosime ne vienerius metus. Sutaupyti tikrai galima visados, tad kam mokėti pilną kainą?

Kartu yra ir „vienkartinių“ daiktų, skirtų ypatingoms progoms, yra ir ekstravagantiškų drabužių, kurie jus tiesiog džiugina, tad verta dairytis visko, nepamirštant savo asmeninio stiliaus.

Bendrai kalbant apie drabužius, savo spintos formavimą, dažniausiai kalbama apie tai, kaip drabužius derinti tarpusavyje. Bet ne mažiau svarbus yra ir jausmas, kurį jie suteikia. Kadangi dirbu parduotuvėje, didelė mano darbo dalis – padėti moterims atrasti gražius, joms tinkančius ir patinkančius drabužių derinius. Sakyčiau, kad mes visada ieškome tų drabužių, kuriuos apsivilkusi moteris žiūri į save ir šypsosi. Emocinis kriterijus ne ką mažiau svarbus nei praktinis, jis žmogui suteikia pasitikėjimo savimi, malonumo.

Ko nerekomenduju pirkti – tai bet ko, kas perkama „iš gobšumo“, vien dėl to, kad gera kaina, ypač jei tai kažkas, ko įprastai nenešiojate. Parduotuvėse tikrai yra pakankamas daiktų pasirinkimas ir tikrai galima rasti tai, kas džiugins, net jei tai ir kainuos du kartus daugiau nei panašus daiktas, kuris tiesiog nėra mielas. Va tai aš tikrai vadinu pinigų švaistymu.

Beje, tikrai neverta atsisakyti gerų daiktų, kuriuos reikia šiek tiek pasitaisyti, ypač jei tai daiktas, kurį nešiosite ilgai ir pavyko jį rasti už gerą kainą. Labai daug žmonių neturi standartinių figūrų, ties liemeniu galbūt nešioja vieną dydį, o ties klubais – jau kitą, dažnam drabužiai būna šiek tiek per ilgi. Nunešus siuvėjui labai nesunkiai ir ganėtinai nebrangiai galima pasitaisyti gerą daiktą, taip, kad jums jis tiktų idealiai ir juo galėtumėte mėgautis ilgą laiką. Sąmoningai vartoju žodį „mėgautis“ – nes tinkamai parinktas daiktas, su kuriuo žinote, kad atrodote gerai, tikrai suteikia malonumo.

– Kokia yra minimali suma, norint įsigyti daiktų 2-3 deriniams suformuoti

– Šio išpardavimo metu apsirengti nuo galvos iki kojų (suknelė ar kelnių + palaidinės derinys) kainuotų maždaug nuo 65 eurų, nuolaidos svyruoja nuo 35 proc. (taikoma naujausioms kolekcijoms) iki 75 proc. (taikoma paskutiniems kolekcijų vienetams).

– Ar jums pačiai yra tekę per išpardavimus (žinomų ženklų ar mass market) įsigyti kokių neįtikėtinų radinių, smarkiai pigesnių daiktų? Kokių lobių esate radusi?

– Aš pati esu didžiulė išpardavimų gerbėja, nes tinkamai planuojant savo pirkinius beveik viską galima įsigyti su nuolaidomis. Visas mados ciklas turi savo sezonus ir sekant naujienas, savo mėgstamus prekės ženklus, išpardavimų organizatorius, galima įsigyti tikrai aukštos kokybės daiktų prieinamomis kainomis.

Nesu didelė gerbėja masinės gamybos drabužių – tai mano asmeninė nuomonė. Galbūt dėl to, kad žinau, kada ir kur vyksta geri išpardavimai, aš prioritetą visada teikiu vidutinės ar aukštesnės klasės prekių ženklams, kurių kainos, perkant tinkamu metu, nelabai skiriasi nuo masinės gamybos, tinklinių prekės ženklų. Tačiau kokybės, dizaino skirtumas yra labai ženklus.

Tinkliniai greitosios mados prekės žeklai orientuojasi į tendencijas, bet ne į drabužių ilgaamžiškumą. Tuo tarpu smulkesni prekių ženklai turi savo stilių ir orientuojasi į kokybę, tad skirtumas tarp daiktų, to, kaip jie dėvimi ir kaip atrodo, būna didžiulis. Svarbu tik atrasti tuos kūrėjus, kurie jums iš tiesų patinka. Ši taisyklė galvoja tiek kalbant apie lietuviškus prekės ženklus, tiek apie užsienio.

Tik užsienio prekių ženklai savo žaibiškus išpardavimus įprastai organizuoja tuose miestuose, kuriuose jie ir yra įsikūrę. Keliaujantiems po didžiuosius miestus, mados pasaulio sostines ir norintiems atrasti panašius išpardavimus, tikrai rekomenduoju „google“ paieškoje panaršyti, ieškant „sample sales“ dominančiame mieste. Tik svarbu tai pasiplanuoti bent savaitę-dvi prieš kelionę, nes daugybė tokių išpardavimų būna uždari, gali tekti iš anksto užsiregistruoti tam, kad patektumėte vidun.

Per mano asmenines lobių medžiokles tikrai yra pasisekę atrasti įvairių gerų laimikių. Turiu nuostabią „Alexander McQueen“ suknelę, kurią pirkau už 80 eurų, savo svajonių „Chloe“ mados namų rankinę, parduotuvėse kainavusią 2500 eurų, įsigijau už 300. Čia įsimintini laimikiai. Taip pat per tokius išpardavimus visada ieškau kašmyro megztinių, kurie įprastai kainuoja 500-800 eurų, gražių palaidinių, suknelių iš šilko, gerų džinsų.

Čia tai, ką parsivežiau iš kelionių, o Lietuvos dizainerių kurtų drabužių, kuriuos susimedžiojau, nė nesuskaičiuočiau. Spintoje turiu suknelių, džemperių, švarkų, kurie visi buvo įsigyti bent jau už pusę pradinės kainos ar dar mažiau.

Labai noriu paakcentuoti, kad kalbant apie kokybiškus, dizainerių drabužius, reikia visada pagalvoti ir apie tai, kaip jie prižiūrimi. Jei daikto nemylėsite, neprižiūrėsite, net ir patys kokybiškiausi, brangiausi daiktai atrodys menkaverčiai. Jeigu tingite tuo rūpintis, jums tai nėra svarbu ir neteikia malonumo, ko gero nėra didelio skirtumo, kaip ir iš ko daiktas pagamintas, nes jo gyvenimo ciklas vis tiek bus trumpalaikis.

– Kodėl išparduodamų senų kolekcijų neverta nurašyti kaip „nebemadingų“?

– Senos kolekcijos, kurias išparduodame mes ir prekių ženklai, su kuriais bendradarbiaujame, nėra tokios jau ir „senos“ – jos vieno, daugiausia trijų sezonų senumo. Mados taip greitai nepasikeičia.

Pagrindinė tokių išpardavimų priežastis – iššūkis prognozuojant paklausą, kai neteisingai, pernelyg optimistiškai apskaičiavus, lieka likučių. Tam didelę įtaką padarė ir pandemija, karas, ekonominė situacija. Užsakinėjant kolekcijas (šis procesas vyksta maždaug metus prieš kolekcijai pasirodant parduotuvėse) nėra įmanoma visko prognozuoti. Šis periodas netgi yra laikomas vienu geriausių išpardavimų gerbėjams, nes kai ekonomika klesti, „sandėlio valymo“ išpardavimų būna kur kas mažiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją