Drabužių parduotuvės „Dori look“ įkūrėja ir megztų gaminių žinovė Dorota Ignatovič papasakojo, kaip pasirinkti teisingai ir į ką atsižvelgti.

„Jeigu sudėtyje yra daugiau kaip 50 proc. vilnos, jau gerai. Jeigu paltas turi 70 ar 80 proc. vilnos – tai jau geras, vilnonis paltas, nešiosis idealiai. Dauguma kokybiškų gamintojų renkasi į sudėtį dėti ne mažiau kaip 70 proc. vilnos, tada dar įdeda kašmyro – jo deda tam, kad audinys būtų minkštesnis.

Kalbant apie megztinius, daug žmonių dabar yra alergiškų įprastai vilnai. Tokie žmonės turėtų rinktis kašmyrą arba alpakų vilną, kuri skirta vaikams, neerzina odos. Kokybišką megztinį pasirinkti nėra lengva. Negaliu pasakyti, kiek procentų vilnos turėtų turėti megztinis. Pavyzdžiui, sudėtyje gali būti 15-20 proc. vilnos, 30 proc. kašmyro, 15 proc. moheros ir taip toliau. Kuo daugiau natūralių medžiagų, tuo geriau nešiosis megztinis.

D. Ignatovič papasakojo, kaip pasirinkti kokybiškus gaminius

Kai yra nedaug natūralaus siūlo, jau geriau galėtų jo ir iš viso nedėti – išeina tarsi pajuoka. Kartais gamintojai taip daro, kad pakeltų kainą. Man feisbuke vis išmesdavo vienos firmos paltą. Šalia buvo parašyta „vilnonis paltas“. Sudėties internete nebuvo, bet paltas buvo gražus, taigi, nuėjau į tą parduotuvę apžiūrėti jo gyvai.

Vilnos palte buvo 20 ar 30 proc. Visa kita – sintetika. O parašyta „vilnonis paltas“. Jo kaina buvo 80 eurų! Sakyčiau, kaina už sintetinį gaminį neadekvati. Manau, tai yra tam tikra prasme žmonių apgaudinėjimas – įdedama mažai tikros medžiagos, kad būtų galima tuo naudotis reklamai, pakelti kainą“, – sakė verslininkė.

Kartais galima išgirsti nuomonių, kad 100 proc. kašmyro geriau nesirinkti, nes jis labai pūkuojasi.

„Ir taip, ir ne. Kašmyras yra labai jautri, brangi ir sunkiai išgaunama medžiaga. Jis išgaunamas iš tam tikros veislės ožkų plaukų. Kašmyras yra ne kerpamas, o iššukuojamas iš gyvūno. Jis labai plonas. Klaidinga manyti, kad kašmyro gaminio nereiks prižiūrėti – jis lepus ir reikalauja daug priežiūros. Yra du kašmyro gaminių gaminimo būdai.

Pirmasis, pigesnis kašmyras, išgaunamas iššukavus ožką ir suverpus siūlą. Iš tokio kašmyro pagamintas drabužis labiau pūkuosis, pumpuruosis, prasčiau dėvėsis ir bus trumpalaikiškesnis. Antrasis, brangesnis, aukštesnės klasės kašmyras, išgaunamas iššukavus ožką, suverpus siūlą ir tada dar kartą suverpus siūlą. Kitaip tariant, gaminamas iš kelių verpalų. Tai – premium klasės kašmyras. Jis gerokai mažiau pūkuojasi ir neišsitampo“, – teigė D. Ignatovič.

D. Ignatovič papasakojo, kaip pasirinkti kokybiškus gaminius

Nors manoma, kad kuo daiktas brangesnis, tuo jis geresnis, pagal tai rinktis prekę būtų klaida.

„Pagrindinis dalykas, vis dėlto, yra sudėtis. Nes vien pažiūrėjus į megztinį nieko nepasakysi. Pasižiūrėjus į akrilinį (sintetinį) megztinį gali pasirodyti, kad jis kokybiškas ir ilgai galėsite jį nešioti. Orientuotis negalima ir pagal kainą, nes gamintojai, kaip minėjau, įdeda šiek tiek natūralios medžiagos vien tam, kad pakeltų kainą. Taigi, koncentruotis reikia į sudėtį. Šiek tiek galima atkreipti dėmesį ir į prekinį ženklą – ar jis garsėja kokybiškais gaminiais.

Kokybišką gaminį galėsite ilgiau nešioti. Yra žmonių, kurie vaikosi madų, jiems pakanką kartą ar kelis apsivilkti drabužį ir vėliau jau norės jį pakeisti kitu. Tai kam jiems pirkti megztinį už 100 eurų, jeigu jį apsivilks tik kartą? O yra žmonių, kurie mėgsta kokybę, ilgaamžiškumą ir tausoja gamtą. Jiems svarbiau, kad gaminio sudėtis būtų gera. Pirkdamas rečiau, bet kokybiškus daiktus, iš esmės taupai pinigus“, – sakė moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją