Kad džinsinis audinys taptų juodas, prireikia nemažai dažų, kurie su kiekvienu skalbimu, nors pamažu, tačiau užtikrintai nuplaunami, rašo express.co.uk. Juodos spalvos denimą blukina ir karščio, taip pat saulės spindulių poveikis. Iš juodo virsti pilku jis gali ir dėl netinkamo skalbimo. Laimei, yra ne vienas būdas, kaip užkirsti kelią džinsų blukimui.

1. Nesiviliokite džiovyklės teikiamu patogumu

Jei kyla abejonių, ar dėti kokius nors skalbinius į džiovyklę, žinokite, kad geriau džiovyklės nenaudoti, o leisti skalbiniams, įskaitant, žinoma, ir džinsus, išdžiūti natūraliai.

„Džiovyklė nėra visiems skalbiniams tinkamas prietaisas. Aklai nukomandiruoti rūbų į džiovyklę tikrai negalima, o džinsiniams gaminiams reikėtų skirti kiek daugiau dėmesio: pasidomėti, kas surašyta ant jų etikečių, be to, juos išlyginti ir ištiesinti“, – aiškina įmonės „Marks and Spencer“ vyriškų drabužių technologai.

„Bėgant laikui dėl džiovyklės poveikio gali sudilti elastanas, teikiantis džinsiniam audiniu tamprumo. Kai taip nutiks, džinsai praras pirminę formą“, – atkreipia dėmesį specialistai.
„Geriausia, jei tik įmanoma, leisti džinsams išdžiūti savaime. Net ir tuo atveju, jei kokį nors gaminį iš denimo instrukcijos leidžia džiovinti džiovyklėje, šiukštu nepadauginkite karščio“, – perspėja technologai.

2. Prieš skalbdami džinsus išverskite

Nors patarimas išversti yra viena dažniausių džinsų skalbimo rekomendacijų, skubėdami kuo greičiau paleisti skalbyklę šį žingsnį neretai pamirštame.
Nesvarbu, ar džinsai nauji, ar seni, į skalbimo mašiną juos dėkite tik išverstus.

„Taip pavyks maksimaliai sumažinti trynimo poveikį, ne tik skatinantį džinsų spalvos blukimą, bet ir spartinant jų dėvėjimąsi, ypač palei siūles, kišenes ir kraštus, – sako ekspertai. – Taip pat svarbu užtraukti užtrauktukus, užsagstyti sagas, užspausti spaustukus: tai padės džinsams išlaikyti formą, be to, sagos ir kt. neužkabins kitų kartu skalbiamų skalbinių.“

3. Naudokite tinkamas priemones

Tinkamų priemonių pasirinkimas – vienas esminių žingsnių, saugančių džinsus ir nuo blukimo, ir nuo kitų neigiamų padarinių. Taigi, reikėtų pasirinkti spalvas tausojantį skalbiklį, nes jo sudėtyje esančios medžiagos užtvirtina dažus ir apsaugo nuo žalingo vandenyje esančio chloro poveikio, dėl kurio audiniai palaipsniui blunka.

„Jei paprastai renkatės skalbimo miltelius, privalote atminti, kad jie gali ne visai ištirpti skalbiant žemoje temperatūroje, be to, miltelių paprastai linkstama padauginti, o tokiu atveju ant drabužių gali likti lipnių nuosėdų“, – perspėja ekspertai.

Skalbiant džinsus specialistai pataria naudoti skystos konsistencijos skalbiklius.

4. Džinsus skalbkite su tokios pat spalvos drabužiais

„Daugelis ir taip puikiausiai žino, kad kartu skalbiant šviesius ir tamsius gaminius, vienų spalva gali nublukti, o kitų – pakisti“, – sako ekspertai ir priduria, kad tas pats nutinka ir skalbiant džinsus su tamsių spalvų drabužiais. Taigi, jei norite, kad šviesūs džinsai išliktų šviesūs ir ryškūs, skalbti juos reikia arba atskirai, arba su panašių šviesių spalvų drabužiais.
Kita vertus, jei norisi, kad skalbiami juodi džinsai nenušviesėtų, o atvirkščiai – dar patamsėtų, skalbkite juos su juodais arba tamsių spalvų gaminiais.

5. Nustatykite tinkamą temperatūrą

Kuo žemesnėje temperatūroje skalbsite juodus džinsus, tuo ilgiau jei išliks juodi. Šaltas vanduo faktiškai padeda juodiems dažams įsitvirtinti audinyje ir saugo nuo išsiplovimo.
Jei džinsus, net nesvarbu, kokios spalvos, skalbsite karštame vandenyje, jie ne tik bluks, bet ir trauksis.

Džinsams tinkamiausia vandens temperatūra – 20–30 laipsnių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją